2018. május 21. - Konstantin
RSS hírcsatornák Pinterest Tweet
Megosztom
DXN termékek Az örök szerelem lakatja
Női Portál
2018. május 21. - Konstantin
RSS hírcsatornák Pinterest Tweet
Megosztom

Tények az ágyad felett logó misztikus tárgyról - A titokzatos álomfogó

Wadolowska Balogh Orsolya

Az álomfogó más néven álomcsapda (ojibwe nyelven: asabikeshiinh vagy bawaajige nagwaagan) az észak-amerikai indián kultúrában kézzel készült mágikus tárgy. Alapját egy fűzfából készült karika képezi, amelyre laza hálót szőnek. Ezt díszítik személyes és további mágikus kiegészítőkkel, például madártollakkal vagy gyöngyökkel. Célja nem más, minthogy megfogja a rossz álmokat, elűzze őket és csak a jó álmokat engedje át.

Eredete

Az álomfogók az ojibwa törzsből származnak, később pedig a cseroki és a kajova törzsek voltak azok, akik tovább vitték ezt a hagyományt. Majd az 1960-as 70-es évek pánindián mozgalom során az amerikai őslakosok többi csoportja is átvette ezt a szokást, ami által ez lett a különböző indián törzsek egységének szimbóluma.

Frances Densmore tanulmányozta az Ojibwe törzset, és írta le a következőt Chippewa Customs c. könyvében. "Ezek a tárgyak, melyek a pókhálót szimbolizálják, a gyermekek bölcsõje felett függnek. Azt mondják, hogy elkapnak és megtartanak bármi gonoszat, ahogy a pókhálója elkap és megtart bármit, ami kapcsolatba lép vele."

Misztikus legendája

Meg vannak az ojibwe törzsnek a maguk ősi történeteik az álomfogókról, hogy hogyan jöttek létre, miért használják, és hogyan készítik. Legendáik szerint Asibikaashi, a Pók Asszony segített elhozni a Wanabozhoo bring giizis-t, azaz a Napot az embereknek. Asibikaashi a mai napig hajnalhasadás előtt megépíti különleges lakhelyét, és ha te is felkelsz, megláthatod hálójában hogyan kapja el a napfelkeltét. Mint ahogy az álomfogó a rossz álmokat...

Továbbá Asibikaashi törődik a gyermekekkel is és a föld népével. Amikor az ojibwe törzs szétvált Észak-Amerika négy sarkában, Asibikaashi-nak nehéz volt megtennie az utat mindegyik bölcsőhöz, így az anyák, nővérek és Nokomi-k (nagyanyák) vették át a mágikus hálók szövését az új csecsemőkért. Somfát és olyan fonalat  használtak, melyet növényekből fontak. A kör forma jelképezi, hogy a giizis minden nap megteszi útját az égen. Az álomfogó kiszűri a rossz bawedjigewin-t (álmot) és segít minden jó álomnak, gondolatnak belépni az elménkbe, mikor alszunk. Ha jól megnézed az álomfogót, a közepén mindig van egy lyuk, ahol a jó álmok átjutnak, a lelógó tollakon pedig egyenesen az álmodó fejébe áramolva. A napfény első sugarainál a rossz álmok eltűnnek.

Miből is áll az álomfogó?

Egy kisebb kör (ált. 9 cm-s átmérővel) vagy könnycsepp alakú fakeret (vagy som, pamut) körül állati ínból vagy vékony fonalból hálót (pl. vörös pamutszál) készítenek és vérpipaccsal és vad szilva belső kérgével színeztek. Szokás még az álomfogóra tollakat is tenni, ami lélegzést vagy a levegőt jelenti. Mikor a baba látja, ahogy a szél játszik a tollal, nemcsak szórakoztatónak találja majd, hanem jó lecke is hogy mennyire fontos a levegő, hiszen szükséges az élethez. A tollak bármely madártól lehetnek, de gyakran bagol és sas tollat használnak. Bagoly toll a bölcsességért (a Nők tolla), sas a bátorságért (a Férfiak tolla). A tollakat idővel már nehezebb volt beszerezni, mivel más kultúrák elkezdték kipusztítani a madarakat, és emiatt védetté váltak. Ezért az ojibwe törzs köveket kezdett el használni.

Miért is lógatjuk az ágyunk fölé?

Eredetileg az ágy fölé akasztották, hogy megvédjék gyermekeiket a rémálmoktól. Faszerkezete miatt nem él örökké és kiszáradásával jelzi, hogy a gyermek átlépett a felnőttkorba. Az indiánok hisznek benne, hogy az álomfogó kiszűri a rossz álmokat. A jókat átengedi, a rosszakat csapdába ejti, amik megszűnnek a hajnali fényben. Pont ezért napjainkban felnőttek is előszeretettel rakják az ágyuk fölé, hiszen ki ne vágyna arra, hogy csak jót álmodjon?

Ám egyes indián varázslók a "jósálmok" kiszűrésére is használták, illetve használják. Olyankor az álomcsapdát a megfelelő anyagba kell mártani, mint például föld, só, homok, vér, víz, és így tovább.

A hagyomány szerint az álomfogó készítéshez tiszta gondolatokra és békés lélekre van szükség, mert amilyen energiákkal készül, olyanok uralkodnak majd benne.

Vegyünk vagy készítsünk?

Álomfogót lehet készen vásárolni és készíteni otthon, amit saját erőnkkel, energiánkkal ruházhatunk fel és amit természetesen fel is kell szentelni. Díszíthetjük gyöngyökkel, madártollal vagy terméssel, akármivel. Aztán teliholdkor vagy fogyó holdkor egy cérnaszál segítségével fel kell függeszteni az álomfogó legalsó eleméhez, hogy mint személyes tárgyat, hozzánk vezesse a szükséges álmokat, melyek akár jósálmok is lehetnek. Végül akasszuk az ágyunk fölé, ám előtte hintsük meg sóval, fentről lefelé és már készen is van a szent álomfogónk.

SzavazzSzavazzSzavazzSzavazzSzavazz

Személyre szabott horoszkóp ingyen!

Add meg a születésed időpontját!

Év: Hó: Nap:

óra perc mp

vagy napszakot:

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Top 3 olvasnivaló

Hétfői csillagjóslat

Hétfői csillagjóslat

A csillagokban minden meg van írva. Természtetesen az is, hogy mire kell számítanod a mai napon. Kíváncsi vagy rá? Akkor keresd ki a csillagjegyedet, és olvasd el a csillagok üzenetét.

Tovább »
3 gyógynövény, amely a leghatékonyabban oldja a stresszt

3 gyógynövény, amely a leghatékonyabban oldja a stresszt

A ma emberén sok a teher, ebből kifolyólag a stressz nagy arányban jelen van sokunk életében, talán még a tiédben is. Ha a megoldást nem a kemikáliákban keresed, akkor fordulj inkább a természet patikájához segítségért!

Tovább »
Mi rejlik a kör közepén? - Észbontó vizuális teszt

Mi rejlik a kör közepén? - Észbontó vizuális teszt

Hogy mitől olyan észbontó? Mert még a legjobb látással, forma és színfelismeréssel rendelkező embereket is megtréfálhatja és igazán vicces tud lenni az, amikor látni vélsz valamit, de kiderül, hogy teljesen más van ott! Ettől olyan csodás az agyunk, hogy szeret bennünket átverni, úgyhogy nem elég a puszta látásunkra hagyatkozni, hozzá is kell tudni társítani valamit a látottakhoz! Neked sikerül kibogarásznod azt, ami a színes körök közepén rejlik?

Tovább »

Kalkulátor

Hajfestési kisokos

A rengeteg hajfestéknek, színezőnek köszönhetően szabad utat engedhetsz a fantáziádnak. Ám a drasztikus módon történő beavatkozás nem mindig marad következmények nélkül. Tudj meg hát mindent a hajfestési módszerekről, mielőtt belevágsz!

Még több kalkulátor »

Szakértők

Wilda Jósnő

Cigány, tarot kártya jós, átok-rontás szakértő

Kérdezz! »
Összes szakértő »
Wilda Jósnő

Társkereső

Társkereső
Horváth Mária Eva Erika Éva Mária 
Társkereső
Antal Attila Preky69 Gyula Attila 

Még több társkereső »

Női Portál oldaltérkép