KÖZÉRZET

Egy elfelejtett csodagomba - Kombucha az otthonodban

Szerző:
Szabó Anna
Mai világunkban a wellness hatalmas teret hódít, amelynek egyik pillére a különféle vitaminok, táplálék-kiegészítők mindennapos használata. A kínálat hatalmas, talán választani sem tudunk a bőség zavarából. Lehet azonban akár az otthonunkban is egy egészséges ital, a kombucha tea.

Ősi népi és házi gyógyír

Senki nem tudja, valójában honnan származik, de az biztos, hogy már legalább kétezer éve az emberiség rendelkezésére áll. Az első feljegyzések i. e. 221-ből, Kínából származnak, már akkor mennyei italnak, az örök élet, a hallhatatlanság italának nevezték. Számos betegség kezelésére nyújt megoldást, bár hatásainak bizonyításához még nem áll rendelkezésre elegendő tudományos bizonyíték. A kombucha teagombában – ami igazából nem is gomba, hanem zuzmó - a szervezet működését segítő sejtek milliói élnek, amelyek először a bélflórát teszik rendbe, majd fokozatosan a teljes szervezetet. Rendszeres fogyasztásával többek között lassíthatjuk az öregedést, és a ráncok kialakulását, a benne lévő Q 10 koenzimnek köszönhetően.

Számos pozitív hatása van

Lúgosítja a szervezetet, méregteleníti a májat, fokozza az anyagcserét, javítja az emésztést, enyhíti a fejfájást, növeli az energia szintet. Az Amerikai Rákellenes Társaság szerint a rák és a sclerozis multiplex kezelésében is hatékony. A rák megelőzésében betöltött szerepét szovjet kutatások is igazolták. Szibéria legszennyezettebb területein, ahol nagyon magas volt a kálium-, ólom-, higany- és azbesztszennyezés, voltak olyan emberek, akik immunisak voltak a rákbetegségre. Kiderült, hogy az itt élő emberek rendszeresen fogyasztották a tea kvaszt, vagyis a kombucha teát.

Fogyasztásával megelőzhető a kopaszodás, erősebbé válnak a hajszálak, visszanyeri eredeti színét az ősz haj, és gyorsabban nő. Csökkenti a koleszterinszintet, rugalmasabbá teszi az erek falait, enyhíti az érgyulladás fájdalmait. Feloldja az epe és veseköveket. Oldja a stresszt, folyamatos jó közérzetet, pihentető alvást biztosít. Sporttevékenységeknél kifejezetten ajánlott, mert az izomtónus növekedése mellett súlycsökkenést eredményez. Fokozatosan lebontja a zsírszöveteket, de szükség esetén egy görbe este után is bevethetjük, mert megszünteti a másnaposságot, hosszútávon gyógyítható vele az alkoholfüggőség. Mivel teljes értékű B komplexet tartalmaz, stresszes munkát végzőknek kiváló.

Készítsük el magunknak

Egyszerűbb megvásárolni egy iparilag előállított koncentrátumot, különösen akkor, ha kevés az időnk. De, hogy miért hasznosabb, ha a saját készítésű Kombucha teánkat fogyasztjuk? Mert az lehet igazán a miénk. Sok irányzat tartja már azt, hogy az egészséges táplálkozás alapja, hogy vagy magunk termeljük meg az elfogyasztott zöldséget-gyümölcsöt, vagy ha ezt nem tehetjük meg, szerezzük be háromszáz kilométeren belülről, vagy, ahogy a régiek mondták, egy napi járóföldről. Tehát az a legegészségesebb, ami ezen a körön belül van. Persze kell hozzá egy gombatelep indító folyadékkal, de ezt az internet korában már könnyen beszerezhetjük. Ha jól tartjuk a gombánkat, egy életre szól, mert szaporodik.

Szükségünk lesz még egy 5 literes üvegre, cukorra, de ettől nem kell megijedni, mert ezt bontja le a gomba, ebből él, illetve aroma anyagoktól mentes fekete vagy zöld teára. Előbb forraljunk fel 2 liter vizet, majd ha a gomba szaporodott, már nagyobb mennyiséget is készíthetünk. Tegyünk bele, literenként, 5 g teafüvet, vagy filtert. 15 perc után vegyük ki, adjunk hozzá 6 kanál cukrot, keverjük el, hagyjuk kihűlni. Ha forró oldatba tesszük, a gombakultúra meghal. A kihűlt teát, az indítófolyadékkal öntsük az üvegbe, és minden további készítéskor tegyünk félre 10%-ot a kész italból, és tegyük bele a gombateleppel együtt. Fedjük le sűrű szövésű anyaggal, 8-12 nap alatt erjed meg, melegebb időben hamarabb. Fontos, hogy dohányfüstmentes helyen tartsuk, mert nem bírja, és elpusztul tőle. Fél évig 3x 1 dl-t igyunk naponta, reggel délben este, majd egy hónap szünet után újrakezdhetjük a teaivást.

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL