GASZTRO

Jó tanácsok a konyhába

Szerző:
Szabó Anna
Ahhoz, hogy ínycsiklandó ételeket készíthessünk, nagyon fontos tudnunk a nyersanyagok helyes felhasználásának fortélyait, és a különféle konyhai trükköket. Íme tanácsaink, csak neked.

1) Mindig nagyon fontos, hogy a kések amiket rendszeresen használsz, mindig legyenek élesek. Amikor használod őket, aprításnál, szeletelésnél nem morzsálódik a kenyér, a sütemény. Ha erős rostozatú húst szeletelsz, és a kés amit használsz nem elég éles, könnyen elvághatod a kezed. Az életlen késsel csak szabdalni tudsz, de nem vágsz, így a kezed könnyedén megcsúszhat és kész a baj.

2) A nyers tojások felhasználásakor nagyon oda kell figyelnünk:
- mosószeres szivaccsal jól tisztítsd meg őket
- a tojásokat ne üssük egymás után egy tálba, hanem mindegyiket külön-külön egy csésze fölött, nehogy egy záp elrontsa a az összes tojást.


3) A kellemetlen szagokat a kezünkről vagy a deszkáról, késről ecetes-sós vízzel távolíthatjuk el. (pl. hal, hagyma)


4) Ha ecetet használunk különböző ételek készítésénél, érdemes kanálból és nem üvegből önteni az ételhez, nehogy sokat öntsünk egyszerre.

5)
Olajjal készült ételek sütésénél (legfőképpen, ha bő olajjal), nyissunk mindenképp ablakot, utána csináljunk kereszthuzatot. A nagyon erős vöröshagymát felvágásig tartsuk annyi hideg vízben, amennyi ellepi. Így kevésbé csípi majd a szemünket.

6) A tej forralásához használt lábast érdemes hideg vízzel kiöblíteni vagy egy kevés vizet önteni az aljára, ezzel elkerülhetjük, hogy a tej odaégjen.


7) Az újburgonyát hámozás előtt jól sózzuk meg, hogy a héja könnyen lejöjjön.


8) Ha a citrom héját reszeljük sütemények tésztájába, vagy különféle desszertek ízesítéséhez, nagyon óvatosan tegyük. Nagyon ügyeljünk arra, hogy a citrom héjának fehér része ne kerüljön hozzá, különben keserű lesz tőle az étel.

9) A citrom reszelt héját cukorral elkeverve, mélyhűtőbe rakva sokáig eltarthatjuk. Igen praktikus, és bármikor gyorsan felhasználható.


10) A kettévágott citromot, ha nem használjuk fel azonnal, mártsuk sóba vagy cukorba , és a vágási felülettel lefelé fordítva, alufóliába csomagolva tartsuk hűtőben.

11) Vaníliás cukor használatánál nagyon fontos, hogy a cukrot az elkészült ételhez adjuk hozzá, és nem a készülő ételhez, amelyet főzünk.

12) Ha jó kemény habot szeretnénk verni a tejszínből, érdemes pár órára hűtőben tartani.

13) A megmaradt tojásfehérjét hűtőben sokáig eltarthatjuk, és sütemények vagy egy könnyű omlett készítésénél bátran felhasználhatjuk.

14) Tojásfőzésnél a tojásokat sós vízben főzzük, majd tegyük hideg vízbe.
A tojás héja így könnyen lejön.

15) Az ételek kavarásánál mindig magunk felé, befelé kavarjunk, mert így nagyobb erőt tudunk kifejteni.

16) A mirelit élelmiszereket mindig forrásban lévő vízben főzzük.

17) Húsklopfolásnál érdemes a húst folpack fóliával letakarni, így nem roncsolódnak a hús rostjai klopfolás közben, tisztán tarthatjuk a konyhapultot. Érdemes a vágódeszka alá konyharuhát tenni, ezzel rögzíthetjük a deszkát, nem csúszkál, könnyebb lesz a munka számunkra.

18) Az elkészült péksüteményeket, süteményeket csak kihűlt állapotba szeleteljük fel.

19) Tegyünk a sótartó aljába pár szem rizst, így nem nedvesedik meg a só.


20) Tésztafőzésnél tegyünk egy csepp olajat a főzővízbe, hogy ne tapadjanak össze a tészták.

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL