FÉSZEK

Lakást vennél?

Szerző:
Szabó Anna
Az új építésű ingatlanoknál viszonylag tisztázottabb körülmények uralkodnak, ám ezekre sem árt kellően odafigyelni. Mi a helyzet azonban, ha használt lakást szeretnél venni?

Új lakást vagy használtat?

Új lakás vásárlása esetén a hitelfelvétel általában egyszerűbben működik: A lakóparkok befektetői gyakran kapcsolatban állnak valamely banki intézettel, amely segít lebonyolítani a hitelfelvétel minden lépését. Ez azonban nem minden esetben van így. Szerencsére léteznek olyan új építésű ingatlanok, melyek nem korlátozzák a hitelező bank kiválasztását.

Használt lakás adásvételekor, szinte mindig magunk választhatunk bankot, ám ebben a helyzetben alaposan körül kell járni a hitelkonstrukciókat.

Köztudott, hogy a bankok magasabb hitelt kínálnak az új ingatlanokra, ám ez a mézesmadzag sokszor abba a csapdába sodorhat minket, hogy magasabb áron vásároljuk meg az ingatlant, mint amennyit az valójában érne. Nem mindegy, hogy az árban benne van- e a parkolóhely (mélygarázs), a konyhabútor és a beépített háztartási gépek.


Mire figyeljünk a lakás kiválasztásánál?

A tér beosztása:

- Kerüljük a szűk folyosós megoldásokat, a beépített szekrények nagyon praktikusak lehetnek, a szobák szellőzése megfelelő-e, milyen kilátás nyílik a szobákból.

- Fontos tudnod, hogy milyen a lakás fekvése, mennyire világos, ha déli vagy nyugati fekvésű, megoldott- e a sötétítés vagy légkondicionált- e a helyiség. Van- e erkély vagy terasz, és az milyen formájú, mennyire kihasználható, illetve hová néz.

- Előre gondold át, hová tennéd a meglévő bútoraidat, vagy élettered kialakításához megfelelnek-e a lakás helyiségeinek méretei.

- Elképzelhető, hogy a fürdőszoba szellőzése rossz, vagy túl kicsi a mérete és ez hosszú távon zavarhat téged.

- Minden mozdítható elem (pl. nyílászárók) idővel kicserélhető, de a tér beosztását szinte lehetetlen megváltoztatni, ha tartófalak akadályozzák.

- Nem biztos, hogy feltétlenül a nagyobb négyzetméter szám lesz a megfelelőbb, egy valamivel kisebb, de jobb beosztású lakás sokkal előnyösebb lehet számodra.


Az ideális környezet:

- Nagyon fontos a környék biztonsága, és az, hogy mennyire zajos és milyen vastagságúak a lakások közti falak.

- Mindenképpen érdeklődj az épület szerkezete felől, és annak szigeteléséről!

- Érdemes megkérdezni az ott lakókat, tapasztaltak-e beázást, megfelelő-e a fűtés, a meleg víz ellátás és hogy nyáron mennyire hevül át az épület.

- A lépcsőház biztonságosan zárható-e, milyen a tárolók ill. a szeméttárolók megközelíthetősége, milyen parkolási lehetőségek vannak a ház körül.

- Nem árt tudni néhány információt a leendő szomszédokról sem, pl. vannak-e kisgyermekes családok, rendszeresen zajongóak vagy idős emberek.

- Fontos tudni, hogy az épületben van-e felvonó, és milyen állapotban van. Ha nagyon magas emeleten néztél ki lakást, nem árt, ha két lift is van, abban az esetben, ha az egyik elromlana. Tetőtéri lakásoknál különösen fontos a jó szellőzés és a szigetelés, valamint a sötétítő rendszerek állapota. Érdeklődj a házirend szabályairól is.


Végleges döntésed meghozatala előtt érdemes néhány szót váltanod a közös képviselővel:

- Milyen jövőbeli beruházások, újítások várhatóak a ház életében, részt vesz-e az épület a panelprogramban, várható-e nagyobb kiadás, (pl. kazáncsere, renoválás stb.)

- Ellenőriztesd a csővezetékek és az elektromos vezetékek állapotát.

- Tudd meg mit is tartalmaz pontosan a közös költség

- Milyen fűtésű a lakás, és villany vagy gáz sütő használatára van-e lehetőség. Feltétlenül mérd fel, hogy szükséges – e a lakás felújítása és az milyen mértékű lehet: milyen állapotban vannak az ablakok, a beépített konyhai gépek, szükséges-e ezek cseréje, hiszen erre elég magas összeget kell még fordítanod.

Abban az esetben, ha a lakás felújítandó, számold össze a várható költségeket, és ebből kiindulva alkudj az árból. Érdeklődj a szolgáltatások minőségéről és lehetőségeiről (van-e mód internet, telefon, kábel tv bekötésére).


Az épület és környezete:

Érdemes alaposan körüljárnod a ház környékét, hogy pl. milyen állapotban van a kert, vannak -e allergén növények, milyen gyakran végeznek kertművelést, szemétszállítást, várható- e a környékbeli útburkolatok felújítása vagy bármilyen nagyszabású építkezés.


Közlekedés:

Ha még nem ismered elég jól a környéket, okvetlenül érdeklődj vagy fedezd fel a közlekedési lehetőségeket: van-e a közelben túlzottan forgalmas útszakasz, ami esetleg erősen befolyásolja a levegő minőségét, a zajról nem is beszélve. Nézz utána a forgalom ritmusának, megfelel-e az időbeosztásodnak, (pl. mennyi idő alatt érsz be a munkahelyedre, illetve onnan haza). Ha már megszületett benned az elhatározás tegyél egy próbál csúcsforgalomban, hogy felmérhesd a lehetőségeket!


A lakást mindenképp nézd meg nappal, és az esti órákban is!

Ha van rá lehetőség, a megállapodás napján vigyél magaddal ügyvédet, kérd hozzáértő szakember tanácsát, akiben megbízol. Az sem utolsó szempont, hogy érdeklődj a tulajdonos eladási szándékáról, és előéletéről. Feltétlenül tisztázd, hogy a meg vásárolandó lakáson van- e bármilyen tartozás, akár hitel vagy közüzemi elmaradás (szerződéskötéskor feltétlenül jegyezzétek fel a mérőóra állásokat és kössetek átadási szerződést is a közüzemi mérőkről)


Milyen költségekkel számolj hitelfelvétel esetén:

- Az ügyvéd díja általában a vételár 1%-a szokott lenni

- Értékbecslési költség (kb. 20 ezer forinttól)

- A hitelbírálati díj mindig attól függ, hogy jövedelemigazolás nélküli vagy jövedelem alapú hitelt választasz-e. Ennek költsége bankonként változó lehet.

- A hitel folyósítás sem költség mentes, illetve szükséged lesz közjegyző által hitelesített tulajdoni lapra is, így a közjegyző díja sem éppen olcsó. Ez szintén változó, 20 ezer forinttól terjedhet akár 80 ezer forintig is.

- A tulajdoni lap kikérése alkalmanként 4 ezer forint, erre több alkalommal is szükség lesz. Egy aznapi tulajdoni lap mindenképpen kell az adásvétel napjára, illetve egy szintén aznapi a hitel szerződés megkötéséhez és a folyósítás napjára is.

- Ezen kívül is előfordulhat, hogy ki kell majd váltani a tulajdoni lapot, pl előszerződés, vagy jelzálog rendezés után.

- Érdemes figyelned a bankok ajánlatait, hiszen sokszor vannak akciók, így akár több százezer forintot is spórolhatsz!

- Lakás biztosítás kötésének költsége: ingatlantól, biztosítótól és a biztosítás mértékétől függ az összeg. Egy 50 nm2-es átlagos állapotú lakás kb. 20-30 ezer forint / év

- A bankkal történő hitelszerződés kapcsán felmerülhetnek egyéb költségek is. Pl. a bank által kikért tulajdoni lap ára.


Mit ne felejtsünk el az adásvétel megkötésekor?

- Tisztázni az ingatlan tulajdoni viszonyait

- Nagyon fontos, hogy legyen elegendő idő a banki hitel folyósítására! Legalább egy hónap türelmi idő szerepeljen az adásvételi szerződésben, de ha ennél több, az csak biztosabbá teszi, hogy ne veszíthesd el a foglalód összegét.

- A foglaló átvételéről feltétlenül készüljön szerződés, de csak akkor fizesd ki, ha már biztos, hogy megkapod a banki kölcsönt. Ha ez rendben van, akkor győződj meg róla, hogy nem terheli-e az ingatlant hitel. Ehhez a tulajdoni lapot kell kikérni, illetve, ha még nem tehermentes a lakás, letéti szerződés keretében ügyvédi letétben kell tartani a foglaló összegét.

- Ha hitelre vesszük a lakást, átvételi elismervényre van szükség az önerő kifizetéséhez.

- Nullás igazolásokat beszerezni a közüzemi díjakról, valamint feljegyezni a mérőóra állásokat.

- Mindig rendelkezz friss tulajdoni lappal.

- Ha más ingatlanra is kell jelzálogot terhelni, akkor ennek szintén lesznek költségei, pl. értékbecslési díj, egy napnál nem régebbi tulajdoni lap, beszerzése a jelzálog hitel szerződéskötéséhez.

- Szükséged lesz a lakás alaprajzára is.


Banki kölcsön kifizetéséhez szükséges iratok:

- hiteles közjegyzői okirat

- 3 db eredeti, és egy másolat a tulajdonjog átruházó nyilatkozatból

- 2 db eredeti nyilatkozat a vételár teljes megfizetéséről. (ha ezt a nyilatkozatot már aláírta az eladó, az ügyvéd visszatarthatja a folyósítás napjáig, bár a folyósításhoz ezt a bankok kérni szokták, ezért előzőleg nem árt beszerezni a banktól egy kötelezettség vállalási nyilatkozatot, hiszen a legtöbb ügyvéd csak ezért cserébe adja ki a tulajdonjog átruházó nyilatkozatot a banknak. Ez kicsit ugyan macerásan hangzik, de ha előre tisztázod a bankkal és az ügyvéddel ezen feltételeket, az ügyintézés sokkal gördülékenyebb lehet)

- lakás biztosítási kötvény és engedményezés

- Nagyon fontos: Egy napnál nem régebbi tulajdoni lap

Ez természetesen nem szentírás, bankonként változó lehet az ügyintézéshez szükséges papírok iránti igény, és az eljárás alatt felmerülő költségek.


Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL