FÉSZEK

Kis tavacska a kertben

Szerző:
Szabó Anna
A tó a kertek dísze, de egy apró méretű tavacskát még akár az erkélyen is ki lehet alakítani. Frissíti a levegőt, vonzza a madarakat, és egyszerűen jólesik ránézni. Alakítsuk ki a nyugalom szigetét!
A tavacska számára ideális hely a kert legalacsonyabban fekvő része, de ha túl árnyékos a terület, az nem tesz jót a növényeknek.



A kialakítás

1. A kiásás után a gödör alját és oldalát döngöléssel tömörítsük. A kiásáskor törekedjünk a meder aljának lépcsőzetes kialakítására. Ez ugyanis nagyban megkönnyíti a vízinövények beültetését.

2. Béleljük ki a medret vízhatlan fóliával. A tófólia széleit mutatós kövekkel rögzítsük. Minél többet használunk, annál mutatósabb lesz.

3. A meder aljára szórjunk homokot, majd átmosott sódert. 1-2 óra elteltével már fel is tölthetjük vízzel.

4. A növényeket csak két hét elteltével ültessük be.

5. Ne telepítsünk sok növényt, mert könnyen kiszoríthatják egymást. Törekedjünk arra, hogy megfelelő távolságra ültessük egymástól őket, mert a gyökerek – terjedés közben – elnyomhatják egymást.

6. Hogy a víz tiszta maradjon, ültessünk a tóba például békatutajt, vagy kolokát, amelyek megakadályozzák az algásodást. A koloka egyébként egy 30-40 cm átmérőjű növény, amely kissé lesüllyedve úszik a vízen.

7. A nagy levelű növények (pl. tündérrózsa) meggátolják, hogy a víz túlságosan felmelegedjen. Arra azonban ügyelni kell, hogy a tó felszínének 2/3-ánál nagyobb felületet ne takarjanak be.

8. Időről időre ritkítsuk az elburjánzó növényeket.

9. A nagy nyári hőségben a víz elpárologhat. Ezért a száraz napokon folyamatosan pótoljuk az elpárolgó vizet.

10. Mielőtt a fagyok beállnának, az egynyári vízinövényeket el kell távolítani, az évelőket hideg pincében, vödrökbe ültetve át lehet teleltetni.



Csobogó, vagy szökőkút a tó közepén

A csobogó, vagy szökőkút gondoskodik a víz oxigénellátásáról, és impozánsabbá teszi a látványt. Ha díszhalakat is szeretnénk telepíteni a kerti tavacskába, számoljunk azzal, hogy ezek jóval több gondoskodást igényelnek, mint a növények.



Milyen növényeket ültessünk?

Tündérrózsa

Gyönyörűek a virágai, szétterülnek a levelei. A tó napos felére kell ültetni.


Mocsári nőszirom

A vízpart egyik legszebb növénye. Minél több fény éri, annál jobban szaporodik.


Réti füzény

Nedves talajon él meg. Viszonylag magasra nő, ezért alacsony növényekkel párosítva mutatós.



Dézsató az erkélyen

Ha csak apró erkélyünk van, akkor sem kell lemondanunk a tavacskáról. Szerezzünk be egy vízhatlan edényt. Ez lehet kaspó, vagy akár műanyag dézsa.

1. Béleljük ki az edényt jó erős fóliával.

2. Szórjunk bele előzőleg átmosott sódert, majd töltsük fel vízzel.

3. Néhány nap múlva tegyünk bele cserepes növényeket. Kb. 2 cm vastagon szórjunk sódert a földjükre, így a víz nem fogja kimosni.

4. Télire a dézsát takarjuk le, és vegyük körül hungarocellel.


Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL