SZÉPSÉG

Intelmek a biztonságos barnuláshoz

Szerző:
Szabó Anna
Akár itthon, akár külföldön nyaralunk, gondoskodnunk kell a megfelelő napvédelemről, hogy a pihenéssel töltött hetek bőrünknek is igazi kikapcsolódást nyújtsanak. Összeállításunkból kiderül, mire kell ügyelnünk a biztonságos barnulás érdekében.
Vízimádók, fürdőzök figyelmébe…

Az UV B-sugarak a víz felszíne alatt még akár egy méter mélységben is erősek. Ezért tanácsos fürdés, vagy úszás előtt olyan napvédő krém használata, amely nemcsak vízálló, de megfelelően magas fényvédő faktorral is rendelkezik. Ha testünkön – főleg a dekoltázson, a karon, és a vállon – gyakran jelennek meg pattanások, akkor csakis zsír-és emulgeálószer-mentes készítményeket használjunk.


A bőrt feszesíteni kell...

Egy idő után már az arc és a test bőre veszít fiatalos rugalmasságából. Ezért a speciális lifting hatású, ránctalanító krémek a legmegfelelőbbek. E készítmények - bioszacharid tartalmuknak köszönhetően - megőrzik a bőr feszességét és rugalmasságát.


Használata:


Napozás előtt 20-25 perccel, körkörös mozdulatokat végezve, egyenletesen masszírozzuk a bőrbe. A krémezést minden fürdést követően ismételjük meg!


Tipp:
NIVEA bőrfeszesítő naptej


Az egészséges hajért...

A nap és a víz hajunk számára is nagy igénybevételt jelent. A vízparton felerősödő ibolyántúli sugárzás, a sós, vagy klóros víz és a szél ugyanis sprőddé, törékennyé teszi, kifakítja hajszálainkat. Ezért UV szűrővel ellátott hajspray használata ajánlott.


Használata:

Napozás előtt és alatt is permetezzük a hajunkra, és alaposan dörzsöljük bele. Erősíti a hajat és véd a mechanikus hőhatásoktól, továbbá természetes fényt kölcsönöz a hajnak.


Tipp: LONDA Care hajtej


Városnéző körutazáson…

A szabad levegőn tartózkodva sehol nem szabad alábecsülnünk a káros UV-sugárzás mértékét. Akkor is legyen nálunk 15 vagy 20 faktoros napvédő krém, ha nem strandolunk, hanem városnézőben járunk valahol. Az érzékeny bőrűek hosszú autós, vagy buszos utazáskor is kenjék be arcukat, nyakukat, dekoltázsukat, karjukat fényvédő krémmel, mert az UV A-sugarak teljes mértékben áthatolnak az ablaküvegen.


Használata:

A szabadon lévő – és a napfénnyel közvetlenül érintkező – testfelületeket napjában többször krémezzük be.


Tipp: NIVEA hidratáló tej


UV-szűrős szemüveg

Erős napfényben autóvezetéskor, vagy városnézéskor viseljünk jó minőségű, UV-szűrős napszemüveget.




Hegyekben…

Aki a természet lágy ölén tölti szabadságát, szintén gondoskodnia kell bőre védelméről. Ha ugyanis hosszú órákon át kirándulunk, fokozott napvédelemre van szükségünk, hiszen minél magasabban tartózkodunk, annál magasabb az UV B-sugárzás erőssége. Ezért ajánlatos gyakran pihenőt tartani, és újra bekrémezni magunkat.

Mivel a napon való mozgás alaposan megizzaszt bennünket, fontos, hogy mindig legyen nálunk innivaló: a megfelelő folyadékpótlás ugyanis a bőrt is védi a kiszáradástól.


Napblokkolás

Orrunk, arcunk, vállunk különösen gyorsan megég, ha nem vigyázunk. Ezért az említett testrészeket ajánlatos nagyon magas faktorszámú, úgynevezett napblokkoló krémmel, vagy tejjel bekenni. E krémek faktorszáma minimum 50-es legyen.


Tipp: VICHY érzékenységet csökkentő napvédő krém




Legyen nálunk UV-szűrős ápoló stift is, amit lehetőleg minél többször használjunk.


Tipp: LABELLO



Krém helyett spray

Aki nem kedveli a krémeket, választhat napvédő sprayt is, amely tökéletesen beszívódik, nem hagy zsíros nyomot, ráadásul kellemesen hűsíti a bőrt.


Használata:

Napozás előtt és alatt fújjuk le testünket napvédő spray-vel, majd könnyed mozdulatokkal oszlassuk el a bőrön.


Tipp: NIVEA napvédő spray




Napozási kérdezz-felelek

1. Védelmet nyújt a bőrnek, ha napozás előtt szoláriumban voltam?

Nem. A szolárium fénye ugyanis más összetételben tartalmaz UV A- és UV B-sugarakat, mint a napfény. Jóval gyorsabban lebarnulunk, az UV-sugárzás ellen azonban nem nyújt védelmet.



2. Mit jelent a napvédő készítményeken olvasható LSF, vagy SPF?

Németül, illetve angolul a fényvédő faktor szó kezdőbetűit jelölik. A mellette feltüntetett szám jelzi, hogy az adott termék mennyire erős fényvédelmet biztosít. Az SPF-10 például azt jelenti, hogy tízszer hosszabb ideig tartózkodhatunk a napon, mint amennyit bőrünk saját védelmi ideje engedélyezne. Az egyéni védelmi idő az az időtartam, amelyet napvédő krém használata nélkül tölthetünk a napon, a leégés veszélye nélkül.



3. Milyen fényvédő faktorra van szükségem?

Mindig a bőrtípus a döntő.

Az 1-es típusba az igen világos, nagyon érzékeny bőrűek tartoznak. Rendszerint szőke, vagy vörös hajúak, gyakran szeplősek, és nem képesek lebarnulni, inkább csak megégni. Ajánlott faktorszám: 40-60.


A 2-es típusba tartozók általában szőke hajúak. Ajánlott faktorszám: 30-40.


A 3-as típusúak bőre kissé barnás, hajuk többnyire sötétszőke, vagy barna. Ők általában könnyen lebarnulnak. Ajánlott faktorszám: 20-30.


A 4-es típust a sötét hajszín, és a kreol bőrszín jellemzi. Ők nagyon gyorsan lebarnulnak. Ajánlott faktorszám: 10-20.




Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL