REJTÉLY-MISZTIKA

,,Jó legyél, vagy elvisz a Drakula" - Misztikum a törcsvári kastély körül

Szerző:
Szabó Anna
A romániai parasztgyerekeket ezekkel a szavakkal, riogatták, fenyegették, próbálták jóra, szófogadóra nevelni, okítani. De ki ez a Drakula, és miért is féltek/félnek ennyire tőle az emberek?

Erdély egyik leglátogatottabb turisztikai helyszínén, Brassótól 30 km-re fekvő Tölcsvár nevezetű faluban, egy 100 méter magas hegy tetején, áll egy kastély, amely hátborzongató, misztikus dolgokat rejt. Minden a 15. században kezdődött. Vlad Țepeș-t Mátyás Király uralkodásának ideje alatt nevezték ki fejedelemmé. Vlad apjától örökölte a Drac - ami magyarul démont, ördögöt jelent - majd később Draculává változott nevet. E kegyetlen uralkodó, aki nem ismert határokat, nemegyszer használt erőszakot, többnyire karóba húzatta ellenségeit. Halála körül homály lebeg, ugyanis senki nem tudja pontosan, hogy mikor is távozhatott el az élők sorából, vagy egyáltalán eltávozott-e. Sokféle legendát, történetet, misztikumot hallhatunk erről.

Mint minden történetben, itt is húzódik egy szerelmi szál, ugyanis az egyik történet szerint, Drakula szerelmes volt Mátyás húgába, akit megpróbált elszöktetni. Érzelmei olyan erősek voltak a lány iránt, hogy még a katolikus vallásra is képes volt áttérni a kedvéért és megesküdni a lánnyal. Mátyás nem akarta ezt a szerelmet, visszarabolta testvérét így Vlad vérátkot rótt a királyi családra. Ő halhatatlan lett, eladta lelkét az ördögnek. Egyesek azt állítják, hogy halála azért történt lefejezésként, mert ahogyan mi is tudjuk könyvekből, filmekből, a vámpírokat csak ekképpen lehet elpusztítani. Azonban minderre nincs bizonyíték. Olyasfajta állítások is vannak, miszerint Drakula csupán bujkál vagy több száz éves álomban van. Sírhelye egy snagovi kolostorban található, ahová állítólag a fejét temették, de olyat is hallunk, hogy e sírhely üres. A kolostor alatt állítólag egy alagút van, de a mai napig is rejtély, hogy az merre vezethet. Egyesek szerint Drakula szelleme ott van és vár a megfelelő pillanatra, amikor visszatérhet. Sokan a hallhatatlanság hercegének is nevezik őt.

Hogy ki mennyit hisz az egészből, az mindenkinek a saját magán ügye. Egy biztos, az öregebb generáció mind a mai napig három keresztet vet, ha meghallja a Drakula nevet.

 

Szólj hozzá Te is!

OLVASS TOVÁBB!

SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL