REJTÉLY-MISZTIKA

Furcsa képek a térképen - Vajon mit takarnak?

Szerző:
Szabó Anna
Napjainkban már nem kell atlaszokat és enciklopédiákat lapozgatnunk ahhoz, hogy megtudjuk, hol van egy általunk keresett hely. Legyen az egy nemzeti park, egy színház vagy éppen egy eldugott, kis utca. A Google Maps mindent megmutat? Vagy mégsem? Vajon mi lehet az oka annak, hogy néhol fekete sávok, összemosódott foltok és digitális satírozások éktelenkednek a képeken?

Vegyük például Baker Lake-et, ami egy települést és egy tavat jelöl a kanadai Nunavut-ban. A Google Maps által mutatott légi felvételen egy széles, fekete szalagot láthatunk, és senki nem tudja, hogy mi található ott igazából. Egy magát Dr. Boylan-nak nevező férfi állítja, hogy a takarás egy bázist rejt, ahol földönkívüli élettel kapcsolatos kísérletek zajlanak.

Hazánkban is akad példa a térképes program titokzatosságára. A százhalombattai olajfinomító helyén ugyanis csak egy nagy kiterjedésű, zöld terület látható. Vajon mivel magyarázható az, hogy az ipari épületeket kitörölték?

Hollandia békés ország és a királyi családot mindenki kedveli. Hágai palotájuk mellett leggyakrabban a Den Bosch közelében található rezidenciájukon tartózkodnak. Arra azonban esélyünk sincs, hogy virtuálisan bekukkanthassunk az épületbe, mert az csak nagyon homályos felbontásban látható. Ez különösen feltűnő, hiszen a környező fákról aprólékosan éles képet kapunk. A leglogikusabb magyarázat az, hogy a királyi család biztonságát igyekeznek óvni ezzel az intézkedéssel.

Az Amerikai Egyesült Államokban évtizedek óta folynak a legkülönfélébb kutatások. Ilyen a HAARP (High Frequency Active Auroral Research Program), amiről meglehetősen kétértelmű híresztelések keringenek. Összeesküvés elméletek rajongói egészen addig mennek, hogy ezt a Gakona-tól nem messze található helyet okolják mindenért: áradásokért, földrengésekért, habár ennek a valószínűsége meglehetősen kicsi.

A New York állambeli, különösen szigorított biztonsággal rendelkező börtön, az Elmira Correctional Facility, a Google Maps felszínén mindössze egy hatalmas, fekete folt. Nem mindig volt ez így. A változtatásra az Attica Prison Riots (Attica Börtönlázadás) után került sor.

A cenzúrázásnak nemcsak épületek, parkok, természeti területek és magánbirtokok esnek áldozatul, hanem személyek is. Colonel Sanders-ről van szó, akit világszerte Kentucky Fried Chicken arcaként ismerünk. A gyorsétterem lánc minden egyes Google Maps-en megjelentetett épületén el van homályosítva Colonel Sanders mosolygós ábrázata. A Google egyik szóvivője ezt azzal magyarázta, hogy fotóikon kötelező a személyazonosításra használható képeken az arc eltakarása.

Mindezek tudatában számolnunk kell azzal, hogy a Google Maps is tartogat számunkra rejtélyes meglepetéseket.

Szólj hozzá Te is!

OLVASS TOVÁBB!

SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL