REJTÉLY-MISZTIKA

A legnagyobb titok - Lesz rá valaha válasz? - 1. rész

Szerző:
Szabó Anna
Nincs olyan ember, aki életében legalább egyszer, de inkább többször ne foglalkozott volna azzal, hogy miből lettünk, hova tartunk. Megválaszolása azonban lehetetlen. Teóriák vannak rá bőven, mindenki választhat magának tetszőt. Ha pedig nem találsz? Találj ki egyet! Íme, a legnépszerűbb teremtéstörténetek, a legnagyobb vallásoktól.

Kezdjük is rögtön a keresztény teremtéstörténettel, azaz a Genezissel. A Biblia is az Isteni teremtéssel indul. Először Isten megteremti a világosságot és a sötétséget. Majd szétválasztja az alsó és felső vizeket a második napon, míg a harmadik nap a szárazföldek és a vizek megteremtése. A negyedik napon létrehozza az égitesteket, az ötödik nap pedig a vízi és égi állatok teremtésének napja. Majd Isten megteremtette az embert a hatodik napon. Vasárnap pedig még a Teremtő maga is megpihent, gyönyörködve művében.

 

A keresztény hitvilág lényege az egy istenhit, vagyis monoteizmus, aminek lényege az egyetlen felsőbb erőbe vetett hit, ami egyedült teremtette és irányítja a világot. Az Iszlám mellett a másik olyan világvallás, aminek ' védelmében és terjesztésének nevében' a legtöbb vért ontották az évszázadok alatt. A hit maga vagy 2000 éves – ha az Újszövetségtől, vagy 3600, ha az egyiptomi kivonulástól számoljuk, – így az Európa legrégebbi vallása.

Ha már Egyiptom, akkor legyen ennek a csodálatos birodalomnak a teremtéstörténete a következő. Talán az egyik legbonyolultabb, mivel itt a politeizmus miatt rengeteg isten játszik szerepet, mind a keletkezés, mind a fenntartásban.

Kezdetben nem volt semmi, sem ég, sem föld, sem holtak – Egyiptom tekintetében ezt ki kell hangsúlyozni. Minden dermedten volt Nun isten mélyén. Ő egy afféle ősisten, aki víz formájában létezett. Mivel a fény sem létezett, így az élet létrehozása nem volt egyszerű. Nun a sötétségben megteremtette a napvilágot, melyből egy lótuszvirág szökkent szárba. Ebből pedig megszületett az első isten, Nefertum. Így született meg a fény is. Ő teremtette meg Maatot, a mindenség törvényét, az igazság istennőjét, a holtak szívének túlvilági bíráját – ki más, ha nem ő lenne az első. Utána következtek Su levegőisten, Tefnut a nedvesség istennője. Kettejük gyermeke pedig Geb, a föld és Nut, az éjszaka. Sokáig éltek együtt békében, ám apjuk, Su szétválasztotta őket: Nutot felemelte így alkotva meg belőle a mennyboltot. Lábai a keleti horizonton támaszkodnak, míg kezei a nyugati horizonton, így ölelve szerelmesét, Gebet. Gyermekeik a legismertebb egyiptomi istenek: Ízisz, Ozirisz, Széth és Nephtisz. Ré napisten földre hulló könnyeiből pedig megszülettek az emberek, akik benépesítették Alsó- és Felső Egyiptomot.

A másik nagy világvallás az Iszlám teremtéstörténete a következő: Allah parancsára a víz feletti pára - felemelkedve a magasba - megalkotta az eget. Majd létrehozta a hét eget és a hét földet. Allah parancsára a víz tajtékká változott, majd megszilárdult és így jöttek létre a szárazföldek. A hullámok pedig hegyekké váltak. Ekkor előhívott egy rettentő erejű angyalt és megparancsolta neki, hogy a ringatózó földet a vállára emelje. Ekkor Allah alkotott egy négyszögletű sziklát zöld rubinból, amelyen hétezer lyuk volt, mindegyikben egy tenger. Ezt az angyal alá parancsolta, hogy megtartsa azt, ám szilárd pont híján, Allah teremtett egy bikát 40 ezer fejjel, orral, füllel, lábbal. Lábai egymástól ötévnyi távolságra. Ám a bika sem tudott hol megállni, ezért Allah létrehozott egy bálnát – Bahmutot -, mely hátára vette az egész terhet. Aztán megjelent az ördög és megkísértette a bálnát, dobja le terheit. Ám Allahnak hála, az végül mégsem engedett a gonosznak.

Szólj hozzá Te is!

OLVASS TOVÁBB!

SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL