REJTÉLY-MISZTIKA

A síró kisfiú, az öngyilkos és a kísértett gyermek rontást hozó képei

Szerző:
Szabó Anna
Az itt bemutatott képek nem jók. Nem művészi értelemben, hanem mert rontást hordoznak. Soha eszedbe ne jusson megvenni sem eredeti sem másolt formájukat, sem sokáig nézegetni őket!

A síró kisfiú finoman szólva is piromán – még másolt formáiban is. Az elkínzott lélek olyan, mintha ki akarna bújni a képből, szemgödreiből egy halálra kínzott múmia vicsorog ki, az ellenálló kezeknek pedig még a puszta látványa is fizikai rosszullétet is okozhat.

Tárgyakra ragadó emléksúlyok, bomlott elméjű alkotók

Ha valaki akár egy előző életében súlyos és megrázó testi, lelki vagy szellemi traumát élt át, az olyan mély nyomot hagyhat benne, hogy az érzést magával hurcolja következő életeibe is. Ezek aztán sorozatosan ugyanazokba a stresszhelyzetekbe kényszerítik őt, esetleg betegségeket váltanak ki belőle. Lehetséges azonban, hogy az ilyen események által létrehozott erős érzelmi rezgések - mint a fájdalom, a félelem, a boldogtalanság, a gyűlölet, vagy akár a kierőszakolt halál traumája - ráragadnak arra a helyre, ahol történt, vagy valamely tárgya, melyet az eseményt álélők viseltek vagy használtak. Így jönnek létre a kísértetjárta helyek és elátkozott tárgyak.

Mivel pedig a művész – vagy magát annak tartó alkotó – érzelmi csatornái sokkalta nyitottabbak az átlagos emberénél, így alkotás közben átélik, magukévá teszik mások érzéseit és az egyes helyzetek szörnyűségét is – aztán belefestik vagy formázzák azt művükbe.

Ha mindezt egészséges gondolkodású ember teszi, az tanítani vagy üzenni akar. Ha viszont olyan, aki normálisnak vagy ép elméjűnek még a legnagyobb jóindulattal sem mondható, ott megrázó, rémisztő, elátkozott alkotásokra lehet számítani. Így születtek az alábbi elátkozott, kétes népszerűségnek, vagy inkább általános rettegésnek örvendő képek.

A síró kisfiú

Eredetileg egy olasz festő örökítette meg a síró gyermeket, akit a folklórkutatók szerint talán rendszeresen bántalmaztak a mű elkészülésének idején. Érthetetlen módon a kép az 1950-es évek környékén rendkívül népszerűvé vált, több féle verzió és megszámlálhatatlan másolat készült róla. Kissé érthetetlen, miért találhat jó „témának" valaki egy síró, szomorú gyermeket, ahelyett, hogy inkább megvigasztalná, örömöt csalna a szemébe – de tudjuk, hogy nagyon nagy az a bizonyos „isteni állatkert"...
Kétes hírnevét sorozatos gyújtogatásaival vívta ki. Állítólag azokban az otthonokban, ahol kifüggesztették akár csak a másolatát is, rövid időn belül hatalmas, romboló tűz ütött ki, mely mindent elpusztított – kizárólag a képek maradtak mindig épen. Persze, erre is megvolt a magyarázat, tudni illik, a festmények anyaga nehezen gyullad stb. Nos, nem vagyunk tűzoltók, de ahol egész házak égnek porig padlótól a plafonig, ott talán mégis elgondolkoztató, hogy mitől olyan ellenálló az a kép. Pontosítok. Mindig csak és kizárólag a síró kisfiú képe.

Talán a kisfiú elátkozott annak idején mindent és mindenkit, aki szenvedéseit „csodálja" – ami végül is nem csoda. Főleg, ha éppen a műremek érdekében kínozták meg őt.

Az elkínzott lélek

A képet festő férfi nem lehetett abban a kimondottan kiegyensúlyozott lelkiállapotban. Állítólag saját vérét keverte a festékbe, aztán öngyilkos lett. Igaz, sikerült megfestenie az emberi lélek leggyötrőbb szenvedését, de ezzel az alkotással mégsem fog bekerülni menő művészeti albumokba. Hiába veri ki tőle még a tulajdonosait is a víz, nem akarnak megválni tőle. Pedig a festmény nem csak lóg békésen a falon, ellenkezőleg. Meglehetősen aktív, úgy is mondhatnánk, hogy rendesen felkavarja maga körül az állóvizet. A házban egy sötét alak jön-megy, időnként megtapogatja vagy megsimogatja a háziakat, fellöki a gyerekeket, nyitja és csukja az ajtókat, egyszóval éli nem evilági életét. Mi az ott lakók helyében biztosan nem kérnénk a kísértet masszázsból, de ízlések és pofonok különböznek. A házigazda például új hobbit fejlesztett ki, kamerával rögzíti a festmény hajmeresztő produkcióit és szorgalmasan töltögeti fel őket a netre. Hiába, mindenkinek megvan a joga, hogy eldöntse, kivel akar együtt lakni. Inkább a jó tündérekre szavazunk...

Az ellenálló kezek

Úgy híresült el, mint a világ legkísértetiesebb festménye, miután korábbi gazdája úgy próbált megszabadulni tőle, hogy meghirdette a neten. Akadt is rá vevője, igaz csak nagy sokára, de éppen a festmény körül terjengő, rémisztő mendemondák fogták meg. A kép ugyanis még akkor is veszélyesnek bizonyul, ha csupán az elektronikus másolatára tekint rá valaki. Gyengeséget, émelygést és fejfájást okoz, megbolondítja az elektronikus szuperkütyüket is. Sokan panaszkodtak például arra, hogy még kinyomtatni sem lehet.

Egy üvegezett bejárati ajtó előtt álló kisfiút ábrázol, mellette egy csaknem vele egyező magasságú, savanyú arcú kislányt mintázó játék baba. Már ez a jelenet sem mondható teljesen szokványosnak - inkább nem is bonyolódnánk bele a műelemzésbe – de nem is ez a zavaró... Sokkal inkább az üvegajtó mögül előderengő, tucatnyi kéz körvonala, melyekhez nem tartozik test. Csak valahogy mintha próbálnák kitaszítani otthonából a gyereket és hozzá nem illő játékát. A festmény korábbi tulajdonosai állítják, hogy a cseppet sem vidám figurák időnkét helyzetet változtatnak, mozdulni látszanak, sőt – olykor fogják magukat, kiveszik a kimenőjüket és csak úgy eltűnnek egy időre. Aki élőben meglátja a képet, azt erős rosszullét fogja el, hirtelen forróságot vagy egy erős kéz agresszív mozdulatát érzi. Sok gyerek meg egyenesen sikítva, halálra rémülten rohant ki a szobából, ha véletlenül egyedül hagyták őket a képpel.

A legutolsó hírek szerint végül egy galéria vette meg, majd amikor bemutatták, a megnyitó részvevői közül ketten rövidesen meghaltak. Eleve azt sem értjük, mi késztet arra valakit, hogy egy ilyen képet kilógasson a nappalijában. Lehet, hogy csak kellemes borzongásnak szánták vagy jó poénnak tűnt, ami aztán túl riasztóra és komolyra sikerült.

Tömeghisztéria vagy hallucináció?

Esetleg ősi babonaság, netán jól megszervezett hírverés egy csöppnyi hírnév vagy pénz érdekében? Ki tudja. Dönts el te. Mindenesetre az biztos, hogy a hideg futkos tőlük az ember gerincén. Ha egy festő alkotása a saját lelkivilágát tükrözi, úgy még abba is szörnyű belegondolni, micsoda beteg lelkek festettek magukról ilyen tükörképet. Mindenesetre, ha egyszer kezedbe kerülne olyan holmi, amitől kimondottan negatív érzéseid vannak - rosszul érzed tőle magad, vagy csak szimplán, mintha taszítaná tőled a szerencsét, ne gondolkozz rajta túl sokat. Szabadulj meg tőle rövid úton, vagy zárd el valahová, elvégre kinek van arra szüksége arra, hogy negatív érzések árnyékolják be a gondolatait. Ha pedig most, e képek után furcsán kezdenéd érezni magad, ne légy rest kis segítséget kérni az őrangyalaidtól – néha nem árt a védelem.

Szólj hozzá Te is!

OLVASS TOVÁBB!

SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL