FOGYÓKÚRA

Kövérnek érzed magad?

Szerző:
Szabó Anna
Ha vannak olyan napok, amikor kövérnek érzed magad, pedig a ruháid ugyanolyan kényelmesek, mint előtte, akkor lehet, hogy ez az egész csak az agyadban létezik, és nem valódi. A kutatások kimutatták, hogy a gondolkodásmódunk erősen megváltoztathatja az önképünket.
Minden nap, amikor felébredek, az első dolgom, hogy megtapogatom a hasamat, nem lett-e nagyobb tegnap óta. És tudom, hogy ezzel nem vagyok egyedül. Aztán, miközben a 36-os szoknyámért nyúlok, néha hatalmasnak érzem magam, máskor pedig normálisnak (habár azért általában úgy érzem, hogy jót tenne, ha leadnék egy-két kilót).

Azok a nők, akik régebben több mérettel nagyobb ruhákat hordtak, de azóta rengeteget fogytak, általában még a fogyás után is kövérnek érzik magukat, hiába látják, hogy mit mutat a mérleg, és hiába dicsérik őket mások.



A valóság és a gondolat…

Ezek a példák azt mutatják, hogy az, amit gondolunk a méretünkről, nem feltétlenül egyezik meg a valósággal. Lehet, hogy csak az agyunkban létezik az, hogy túl kövérek vagy túl vékonyak vagyunk. Nehéz elhinni? Pedig a legújabb kutatások azt mutatják, hogy a mérettel kapcsolatos érzékelésünk csak egy érzéki csalódás, amit az agyunk állít elő.

A kísérletek során az önkéntesekkel azt próbálták elhitetni, hogy a derekuk kisebb lett. Az önkéntesek egy vibráló készüléken keresztül tapogatták a derekukat – a készülék megzavarta az agy méretfelmérő képességét. A kísérlet kimutatta, hogy így el lehet érni a kívánt testméret illúzióját.

Ezek az eredmények segíthetnek jobban megérteni az olyan étkezési rendellenességeket, mint például az anorexia, amikor az embernek rögeszméjévé válik a testsúlya, és az olyan állapotokat, mint például amikor az ember megszállottjává válik egy valóságos vagy képzelt testi rendellenességnek.

A kutatás vezetője elmondta, hogy az érzékelt testkép és az effektív testkép az a két mód, ahogyan az agy értelmezi a testünket, és az anorexiával küzdő embereknek mindkettővel gondjuk van. Az első azt jelenti, hogy az agy hogyan érzékeli a test valóságos méreteit, a második pedig azt jelenti, hogy mennyire vagyunk elégedettek a testünk méreteivel. Ez a kutatás az érzékelt testképpel foglalkozott, azonban a kutatás vezetője szerint az effektív testkép a fontos ahhoz, hogy jól érezzük magunkat, hiszen ez kapcsolódik a méretekkel való megelégedettséghez.


Csak az agyunkban létezik…

Ha a farmered ugyanolyan jó rád, mint eddig, de te mégis kövérnek érzed magad, akkor lehet, hogy tényleg csak az agyadban létezik ez az állapot. Ha egészségesen étkezel, és mellette eleget alszol és mozogsz, akkor nagyobb esélyed lesz arra, hogy magabiztos legyél a kinézetedben, ha pedig azokra a dolgokra koncentrálsz, amik boldoggá tesznek, akkor nagyobb lesz az önbizalmad.

Ha azonban továbbra is elégedetlen vagy a testsúlyoddal, pedig az a magasságodhoz tartozó egészséges súlyhatárok között van, akkor érdemes utánagondolni, hogy mi okozhatja az elégedetlenséget. Ha úgy gondolod, hogy a méreteiddel vagy a testeddel kapcsolatos gondjaid pszichológiai alapúak, ne félj tanácsot kérni.

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL