SZEX, SZERELEM

Mi fontosabb egy párkapcsolatban? - A szex vagy a szerelem?

Szerző:
Szabó Anna
Sokan úgy tartják, hogy a férfiaknak a szex, a nőknek pedig a szerelem a fontosabb egy párkapcsolatban. Akkor nézzük, hogy a vizsgálatok mit mutatnak.

A szerelemnek három aspektusa van

1. Nemi vágy: a tesztoszteron hormon irányítja, és arra ösztönzi az embert, hogy szexuális partnert keressen.

2. Vonzalom: a dopamin és a szerotonin működteti, és arra motiválja az embert, hogy legyen szerelmes egy számára fontos emberbe.

3. Kötődés: az oxitocin működteti, amely a másik személy iránti érzelmi elköteleződésre sarkallja az embert.

Tudományos vizsgálatok bebizonyították, hogy a biológiai nem, vagyis az, hogy férfiak vagy nők vagyunk, hatással van arra, hogy mi a fontosabb egy párkapcsolatban: a szex vagy a szerelem. Már a kapcsolat kialakulásakor, azaz a vonzódásnál is más a fontos a férfinak és más a nőnek. A férfiak jobban vonzódnak egy csinos, remek testi adottságokkal rendelkező nőhöz, a nők pedig inkább a domináns férfit keresik. Nekünk, nőknek nem annyira számít a férfi külseje, inkább csak a kisugárzása, valami, ami megfog minket benne, ugyanis mi egy olyan férfihoz vonzódunk, akire felnézhetünk.

A férfiak a szerelmet a szexuális kapcsolattal azonosítják, mi nők pedig inkább az elköteleződés és biztonság fogalmaival határozzuk meg. Vizsgálatok azt is bebizonyították, hogy a férfiak ugyan hamarabb esnek szerelembe, mint a nők, de gyorsabban ki is ábrándulnak. Ha egy nő igazán szerelmes lesz, akkor elköteleződik és nehezen "szerelmesedik ki" a választottjából. Mi, nők előbb szeretnénk meggyőződni a választott férfi szerelméről, mint belemenni a szexuális kapcsolatba vele. A férfiak sokkal könnyebben mennek bele egy szexuális aktusba, akár egy idegen, de számukra vonzóbb nővel is. Mi, nők, inkább hosszú távra tervezünk, ezért is fontos nekünk a férfi elköteleződése, hogy biztosak legyünk benne, nem csal meg bennünket, hanem akár egy egész életen át is kitart mellettünk - mert minden nő egy élethosszig tartó békés és boldog kapcsolatra vágyik.

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL