KÖZÉRZET

Készíts magadnak dezodort a konyhában!

Szerző:
Szabó Anna
Néhány éve még csak a bioboltok polcain kerestük a tisztább kozmetikumokat, természetes kenceficéket. Az utóbbi időben azonban már reneszánszukat élik az otthon készített szépítőszerek. Nemcsak krémet, dezodort is készíthetünk házilag.

Miért váltsuk le a boltit?

Talán ma már senkit nem lep meg, hogy a kereskedelemben kapható deók méreganyagokat tartalmaznak, leginkább nehézfémeket. Legismertebb ilyen alkotóanyag az alumínium só, amelynek a kutatások szerint köze van a mellrák kialakulásához. Ugyanis eltömíti a pórusokat, így gátolva az izzadást. De még az olyan dezodorokban is, amiben nincs alumínium, lehetnek káros anyagok, mert nem ez az egyetlen mérgező anyag a kozmetikai iparban. Elég csak megfordítani a használatban lévő stiftünket, és olvashatjuk az összetevőket. Többek között parabének, propilénglikol, triklozán, sodium lauryl sulfate, szintetikus illatanyagok - segítenek komfortérzetünk megtartásában.

Az izzadás nem káros

Sőt! Egészséges. Pont azért, mert létezik, segít megőrizni az egészségünket. Ha nem izzadnánk, meghalnánk, mert túlzottan felhalmozódnának szervezetünkben a salakanyagok. A bőr a legnagyobb szervünk, és az izzadással eltávoznak a méreganyagok, beindul a nyirokrendszer, amelynek fő feladata, hogy kiválassza a test szöveteiből a káros anyagokat, és azokat kivezesse a testből. Emellett javítja a vérkeringést, felgyorsítja az anyagcserét, szebbé teszi a bőrt. Nagy melegben az izzadással hűti vissza a test saját magát. Ezért van az, hogy a teltebb emberek jobban izzadnak, hiszen nekik nagyobb testet kell visszahűteniük, mint egy karcsú embernek. Fontos, hogy ha bármilyen okból fokozottan izzadunk, vigyünk be a szervezetünkbe megfelelő mennyiségű folyadékot. Maga az izzadtság nem kellemetlen szagú, csak a benne lévő olajos összetevő az, de az is csak akkor, ha a baktériumok elkezdik lebontani. A testszag nagymértékben függ táplálkozásunktól, attól, milyen lelkiállapotban vagyunk éppen, például egy stresszhelyzetben jobban verejtékezünk, mint nyugalmi állapotban.

Egyszerű házi recept

Ha házi dezodor készítésére adjuk a fejünket, akkor amellett, hogy kiélhetjük az alkotás örömét, garantáltan vegyszermentes kencénk lesz. Hagyja lélegezni a bőrt, az összetevők nagy része pedig megtalálható otthon, így fillérekből kihozható.

Szerezzünk be kókuszolajat vagy shea vajat, kukoricakeményítőt vagy rizslisztet, szódabikarbónát, teafaolajat,és más illóolajokat (pl:levendula, narancs, citrom). Keverjünk össze négy-öt evőkanál kókuszolajat vagy megolvasztott shea vajat ugyanennyi rizsliszttel vagy kukoricakeményítővel. Ha a kókuszolaj hűvösebb időben megszilárdul, azt is meg kell olvasztani. Az olajat és a vajat akár vegyíthetjük is. Keverjük simára, majd adjuk hozzá a teafaolajat. Erre a baktériumölő hatás miatt van szükség. Végül tegyük bele a szódabikarbónát, keverjük egyenletesre, és már mehet is egy tégelybe! Használjuk, és legyünk türelmesek, amíg a bőr hozzászokik az egészségesebb alternatívához.

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL