KÖZÉRZET

Szeress, ölelj - Így leszel egészséges

Szerző:
Szabó Anna
Ha szeretnek, és szeretünk, az nagyon jó. Ma már azonban tudjuk, hogy a szeretet, az ölelés nem csak az élvezeti értéke miatt fontos, hanem azért is, mert egészségmegőrző szerepe van.

Új betegség terjed

Mára már a betegségek körébe is felvették a szeretethiányt, mint kórképet. Ha nem kapunk elég szeretetet, azt minden porcikánk megsínyli. Okozhat fejfájást, depressziót, szívműködési zavarokat, bőr és emésztési problémákat, nyak és derékfájdalmakat. Jellemző lehet még minden olyan tünet, ami a stresszre is jellemző, mert maga a szeretethiány is egy stresszes állapot. Olyan világban élünk, ahol mindenki hajszolja a sikert, az anyagi javakat, és már nincs minőségi idő egymásra. Illetve lenne, csak sajnos nagyon sok esetben minden fontosabb a szeretetnél, ölelésnél, egymásra figyelésnél. Ezek a képességek már a gyerekeknél sem, vagy csak részleteiben fejlődnek ki. Aki szeretet hiányos, az bekerül egy ördögi körbe, tulajdonképpen saját magát zárja ki a társadalomból, egyre inkább magányos, piszkálódó, és haragos lesz.

Soha nem késő szeretni

Azonban változtatni mindig lehet. Elkezdeni szeretni, soha nem késő. Már harminc évvel ezelőtt bebizonyították, hogy mekkora ereje van a szeretetnek. Nyulaknak zsíros ételeket adtak, és volt 15% a közöttük, akiknek semmi elváltozásuk nem lett ezen ételek hatására. Kiderült - bár ez nem tartozott a kísérlethez,- hogy a kísérletben részt vevő hallgatók ezeket az egészségesebben reagáló nyulakat nagyon sokat simogatták. Talán mindenki látott már olyat, hogy hogyan nyílik ki valaki a szeretet, az ölelés hatására. Az ölelésnek gyógyító ereje van, megnyugtat, erőt ad, idővel nyitottabbá tesz. Már egy 20 másodperces öleléssel fokozódik a szervezetben az oxitocin termelés, amit kötődés hormonként tartanak számon. Ez a hormon a felelős az anyai kötődés kialakulásáért, és a párkapcsolatokban a monogámiáért.

Számos tanulmány látott már napvilágot arról, hogy azoknak a csecsemőknek a fejlődése, akiket kevésszer érintettek meg, messze elmarad azokétól, akiket sokat szeretgettek. Nem csak testileg elmaradottabbak szeretett társaiknál, de lelkileg is problémáik vannak, gyengébb az immunrendszerük, agresszívabbak. Ám nem csak a csecsemőknek van szükségük ölelésre, érintésre. Gondoljunk csak a masszázs pozitív hatásaira. Az érintés, a simogatás, még a fájdalmat is képes megszüntetni. A bőrünkben a simogatás érzékelésére külön idegrostok vannak, ezek a CT idegek, amelyek körülbelül 1 négyzetméternyi területről továbbítják a simogatás hatását. Virginia Satir családterapeuta szerint napi négy ölelés szükséges a túléléshez, nyolc a szinten tartáshoz, tizenkettő a fejlődéshez.

Társadalmi szinten is hat

Az ölelés, érintés, szeretet hatása azonban nem csak személyes életünkre terjed ki, hanem segít felépíteni egy stabil alapokon nyugvó társadalmat is. Jaen Leedloff, A folytatás eszméje című könyvében leírja, hogy a brazil őserdőben kőkorszaki körülmények között élő Yekuana indiánok a csecsemőiket szinte állandóan kézben tartják. Ezek a gyerekek békésen játszanak, engedelmeskednek az időseknek, tiszteik őket, és felnőtt korukban sincs jelen az agresszió, az életükben.

Világnapja is van

Ölelni, szeretni minden korban megéri. Örömteli dolog, hogy ezt más is felismerte, mert az ölelésnek már világnapja is van, amit minden országban más és más időpontban ünnepelnek. Az Ölelés Nemzeti Napot az Egyesült Államokban Rev. Kevin Zaborney hozta létre. Ezt a napot az Egyesült Államok Szerzői Jogi Hivatala hivatalosan elismerte, de nem nyilvánította munkaszüneti nappá. Először 1986. március. 29-én Michiganben tartották meg, azóta több országban elterjedt. Magyarországon július első szombatján ölelhetünk hivatalosan, véletlenszerűen bárkit, csak az ölelés öröméért.

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL