REJTÉLY-MISZTIKA

Álmosvölgy fejnélküli lovagjának igaz legendája

Szerző:
Szabó Anna
A horror és Johnny Depp pártik tutira tudják, hogy miről is szól ez a cikk. Bizony, az őrülten vágtázó Fejnélküli lovas, számos legendában felüti a „fejét”, aki kardját suhogtatja és hóna alá kapta saját kobakját, hogy utazókat fosszon meg az övéiktől vagy csak őszre rémítse az embereket. De még a valódi Ichabod Crane nyomozót is sikerült azonosítani. Fejekre vigyázni!

Egy író meséje?

Az Álmosvölgy lovagjának, avagy a Fejnélküli Lovas legendája 1820-ban vált igazán népszerűvé, amikor az amerikai Washington Irving The Sketch Book of Geoffrey Crayon című novellagyűjteménye megjelent, benne pedig a híres The Legend of Sleepy Hollow című kísértet históriával.

Az viszont a legkevésbé sem tisztázott dolog, hogy a legenda Irving története után kezdett terjedni, vagy maga az író egy már létező történetet dolgozott fel. Bár hozzá kell tenni, hogy Irving sok időt töltött Angliában... szakértők szerint nem a szóbeszédekre alapozva, hanem egy bizonyos Karl Musäus német szerző által lejegyzett népi legenda alapján főzte ki a saját sztoriját. Sőt, egyes források szerint Irving a történet szereplőit valós emberekről mintázta, akikkel utazásai során találkozott. Például 1814-ben találkozott egy Ichabod Crane nevű katonatiszttel, akinek az alakját összegyúrta az 1809-ben megismert Jesse Merwin egyéniségével, aki nem mellesleg a Kinderhook nevű település iskolájának egyik tanára volt. És voilá, így kaptuk meg a novellában szereplő Crane-t.

A hamisítatlan amerikai Fejnélküli lovas

Ugyan akadnak európai megfelelői is a lovas legendájának, de a híres kísértetet kétségtelenül az amerikai függetlenségi háború egyik elesett katonája. Tehát a lovas egy német zsoldos katona volt, akit az angolok béreltek fel, hogy leverje a függetlenségi törekvéseket. Csakhogy a Chatterton Hill közelében zajló ütközet során 548 társával együtt elesett. A lova felbukott, ő kirepült a nyeregből, majd az ellenség végzett vele. Még az is tudható, hogy a Tarry Town nevű kis település öreg templomának temetőjében helyezték öröknyugalomra, már ami megmaradt belőle.
Aztán, ahogyan az lenni szokott, később többen is látni vélték, ahogy a lova hátán kivágtat a sírból, és rothadó levágott fejét az egyik kezében tartva, a kardját suhogtatva az utazók életére tör.

A versenyképes ír változat

Mint az említésre került, az amerikai Fejnélküli lovas változatnak akadnak még régebbről jövő Európai gyökerei is. Köztük a legrégibb és leggazdagabb az ír dullahan legendája. A dullahan egy gonosz tündér, amely általában egy fekete paripán lovagol, levágott fejét pedig a hóna alá csapja, ami egyáltalán nem rothad, hanem nagyon is ép és vörösen izzanak a szemei és vigyorog. Bár kötve hiszem, ha bárki is összefutna valamelyik verzióval azt nézegetné, milyen állapotban van az a fej...

Annyi eltérés azért az írek között is akad, hogy vannak területek, ahol a lovas nem egy lóhátán vágtat, hanem egy hintó bakján ül. A hintó természetesen fekete, és koponyákban elhelyezett gyertyák adják meg neki a horrorisztikus benyomást az éjszaka közepén. Már ha nem lenne elég ijesztő ez is, akkor rárak még egy lapáttal a látványra, hogy a kocsi kerekeinek küllői emberi combcsontokból állnak, míg a kocsi belsejét férgek által megrágott halotti leplek fedik. Ráadásul a lovas egy emberi gerincoszlopot használ gyeplőnek. Nagyon kreatív!

További európai változatok

De folytassuk tovább a „mesét"... dullahan őrülten vágtat az erdőn át, és amikor hirtelen megáll valakinek a háza előtt, akkor ott valaki tutibiztosan meghal. A lovas kimondja az illető nevét, akinek abban a pillanatban harangoztak. Semmivel sem lehet megállítani a vágtáját, sem hogy bejusson a házba, hiszen minden zár magától kinyílik, amikor közeledik. Ha valaki leselkedni mer utána, annak számolnia kell azzal, hogy hamarosan ő is elveszíti a fejét, vagy ha „szerencsésebb", akkor csak a gyeplője vakítja meg egy életre.

Viszont nagy mázlink van, mert a lovasnak is akad egy gyengepontja, mégpedig az, hogy retteg az arany látványától, a közelségétől meg aztán pláne megszűnik a keringése.

A németeknél rögtön két verzió is a rendelkezésünkre áll. Az első történet a kelet-németországi Drezda közeléből való. Egy nő kora reggel elment a közeli erdőben makkot gyűjteni, és a sűrűben ismétlődő vadászkürt hangjára lett figyelmes. Annyira kíváncsi lett, hogy mi a hóhér lehet az, hogy abbahagyta gyűjtögetést, hogy megkeresse a hang forrását. Ámde mikor megfordult, a félelemtől rögtön lepadlózott, mert megpillantott egy fejnélküli embert, aki egy hosszú szürke köpenybe csomagolva ült egy szürke ló hátán.

A másik történet szerint a lovas Braunschweig közelében leledzik, és legtöbbször csak úgy emlegetik, „a vadász", mert rendszeresen fújja a kürtjét. Ugyanis ezzel figyelmezteti a környék vadászait, hogy a következő nap meg se próbáljanak elindulni vadászni, különben ők maguk lesznek estére a főfogás.
Ha mindez nem lenne elegendő, a skót mondákban ugyancsak feltűnik a lovas, de itt már a pacija is szolidaritást vállalt, mert az is fejnélküli.

A film

Az 1820-as The Legend of Sleepy Hollow című novellából lett majdnem egy az egyben az 1999-es közkedvelt és klasszikus horrorfilm a még zsenge és ifjú Johnny Deppel, aki ugye Ichabod Crane-t játssza az-orrát-az-egekig-magasbanhordó-meghódíthatatlan-és sértődékeny-vagyok Christina Ricci-vel.

Érdekességek

A New York államban található North Tarrytown, ahol a nagyja zajlik, 1997-ben úgy határozott, hogy nevet változtat, így hivatalosan is Sleepy Hollow azaz Álmosvölgy lett.
2006-ban a városba vezető 9-es út mentén pedig elhelyeztek egy hatalmas szobrot, amelyen a Fejnélküli Lovas kergeti Ichabod Crane-t.

Plusz a környező városokban Halloween előtt rendszeresen tartanak kisebb-nagyobb fesztiválokat, amelyeken természetesen a Fejnélküli Lovas a központi szereplő.

 

Szólj hozzá Te is!

OLVASS TOVÁBB!

SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL