KÖZÉRZET

Fésülködj az egészségedért! - A yang meridiánpontok

Szerző:
Szabó Anna
Fésülködni mindenki szokott - leginkább a megjelenés miatt. De gondoltad volna, hogy fésülködni egészséges? Persze csak akkor van egészségmegőrző gyógyító hatása, ha megfelelő módon végzed.

Kínában már tudták

Az ősi Kínában minden nap fésülködtek az emberek, de nem holmi cicoma gyanánt, hanem azért, mert tudták, hogy ezzel az egyszerű természetes cselekedettel az egészségükért tesznek. Úgy tartották, hogy ha a meridiánok haladási irányát követve gubanctalanítják a hajukat, azzal több tucat akupunktúrás pontot ingerelnek, amely az egész szervezetre kedvező hatással van. Például csak a halántékon az epe meridiánnak több mint húsz pontja található. Mit tegyél, ha szeretnél profin fésülködni, de nem ismered behatóan a kínai orvoslást? Jó hír, hogy nem kell tudni, mi a meridián neve, hol helyezkedik el, és milyen hatása van, egyszerűen csak figyelni kell, hogy fésülködés közben hol jelentkezik kellemetlen érzés, vagy fájdalom. Ahol jelentkezik, ott vér elakadás van. Az ilyen helyeket masszírozd át ujjbegyeiddel. Ha a finom dörzsölés hatására elmúlik a fájdalom, akkor újra megindult a megfelelő vérkeringés a fejbőrön. Akkor is vesd be a fejmasszázst, ha apró csomókat vagy homokszerű képződményeket észlelsz.

Hogyan használjuk a fésűt helyesen?

Először is lényeges, hogy a fésű 100%-ig természetes legyen. A kínaiak leginkább egzotikus fákból készültet használnak, de készítenek bivaly szarvból is fésűt. Legjobb mégis az, ha a saját ujjaidat használod erre a műveletre. Előtte reszeld le a körmeidet, hogy ne sértsék fel a fejbőrödet. Napi száz húzás, már nagyon jó, de ha sok időd van, húzhatsz akár ezret is a hajadban, minél többször teszed, annál jobb. Nem lehet túlzásba vinni. A koronacsakrának megfelelő pont, az összes yang meridián találkozási pontja, és a test vérkészletének 70%-a a fejet látja el vérrel. Ha itt dugulás van, akkor jelentkeznek a különböző problémák, mint fejfájás hajhullás, álmatlanság, de előrevetíthet komolyabb betegségeket is, mint a szívkoszorúér vagy az agyi trombózis. Amikor fésülködsz, a meridiánok irányába tedd, előröl hátrafelé.

Ha problémás a hajkorona

Sokan nem mernek rendesen fésülködni. Ez leginkább azokra jellemző, akiknek kevés, vagy korpás a hajuk, vagy hullik. Pedig pont ezeknek az embereknek lenne a legnagyobb szükségük a fésülködésre. Az a hajszál, ami kihullik, már eleve halott, ezért ha ezzel a problémával találkozol, jobban teszed, ha jól megfésülködsz, ezzel „kitisztítod" a hajadat, és ha nem adod fel, egy idő után megoldódnak a problémák. A hagyományos kínai orvoslás szerint, hajunk jelentést ad a máj és a vese állapotáról is. Ha dús és fényes, akkor minden rendben van belül, ha viszont nem, akkor valószínű vannak problémák. Őszülni is akkor kezdünk, ha belső szerveinkkel probléma van. Kezeld ezeket a tüneteket is fésülködéssel! Ahogy fényesebb, szebb lesz a hajad, tudhatod, hogy szervezeted belső működése is javul. Fésülködj, rendszeresen, helyesen, minél többet, így egészségesebb leszel, elkerülheted a megfázást, sőt, még az öregkori szenilitást is.

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL