KÖZÉRZET

A konyhád kincse - A mindenre jó olíva olaj

Szerző:
Szabó Anna
Olyanok, akár a halhatatlanság eleven jelképei, igazi túlélő bölcsek. Mérhetetlenül sokat adnak, de cserébe semmit sem kérnek. Ahhoz alkalmazkodnak, ami megadatik számukra. Leveleik és bogyóik gyógyítanak, puszta létezésük pedig azt jelképezi, amit e földi létben meg kell tanulnunk.

Az olajbogyó és az olívaolaj közismerten egészséges. Szent volt már a krétaiaknál, egyiptomiaknál és görögöknél is. Mégis keveset tudunk róluk, csakúgy, mint egyéb gyógyító tulajdonságaikról. Ismered például az olajfa levél csodálatos gyógyerejét? Tudtad, miért és milyen zöldségekkel érdemes fogyasztani az olajat, és miért jelent majd áldást számodra, ha kicsit megbarátkozol az olajbogyóval?

Az olajfa

Minimum hét évezrede sajtolnak olíva olajat és legalább öt évezrede termesztenek olajbogyót a mediterrán térségben, ahol mindig igazi kincsnek számított. Több száz féle olajfa létezik, ma csak Spanyolországban több mint 200 félét tartanak nyilván. Az olajfa gyümölcsének, az olajbogyónak köszönhető, hogy az ott élő emberek átlagéletkora az egyik legmagasabb az egész világon. Nem csoda, hogy termése, annak olaja, de még levelei is erős gyógyító és egészségünket védő erővel bírnak. Elvégre mi mást is várhatnánk el egy olyan növénytől, mely alig igényel gondozást, csak tér kell neki. Mégis, évszázadokig, sőt akár több mint ezer évig is él.

Lassan nő, csak 15 éves kora körül válik termőre. Gyökérzete még tekintélyes lombkoronájánál is hatalmasabb – ennek köszönhetően áll ellent a természet viszontagságainak. Öreg korában is átültethető és még azt is túléli, ha kivágják. Állítólag a természeti csapásokat követően az olajfa regenerálódik a leggyorsabban. A jeruzsálemi Gecsemáné kertben lévő ősi példányainak már üregesre aszott a törzse, de újrasarjadt ágainak köszönhetően még ma is élnek.

Egyes olajfák termését csak olajsajtolásra használják, másokat csak fogyasztásra ajánlanak, de van, mely mind a két célra alkalmas.

Az olajbogyó

Az olívabogyó telt ízű, rostban gazdag, laktató, számtalan értékes tápanyagban és telítetlen zsírsavakban gazdag gyümölcs. Több tucatnyi változata kapható, zöld, fekete és vörös, magozott, mini és óriás, magozatlan és töltött, pácolt, olajos, sós és pikáns. Egyik finomabb, mint a másik.

Tartalmaz omega-9 zsírsavat, mely növeli a jó koleszterin szintet. Fogyasztása gátolja a zsírok lerakódását, így csökkenti a magas vérnyomást, védi az érrendszert a meszesedéstől és segít a trombózis megelőzésében, ráadásul felturbózza az anyagcsere folyamatokat is. Van benne bőven A- E-, F-, D- és K-vitamin, valamint nátrium, kálium, kalcium, szelén, foszfor, cink és vas, továbbá polifenolok, flavonoidok. Ezek antioxidáns, gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító hatással bírnak, megakadályozzák a rák kialakulását és a korai öregedést valamint felveszik a harcot az ún. oxidatív stresszel szemben. A fekete olíva rendszeres fogyasztásával csökkenthető a végbélrák és a mellrák kialakulásának esélye is. Mindezen túl csökkenti a csontritkulás kialakulásának kockázatát, támogatja a szemek egészségét. Bizonyítottan allergiaellenes tápanyagok széles tárháza.

Nem elhanyagolható jó tulajdonsága, hogy könnyen eltelíti a pocakodat, alacsony a kalória tartalma mégis feltölt energiával, ráadásul csökkenti az étvágyat is. Ha stresszes az életed és észrevetted, hogy lassan már hajlasz a hipochondriára is, akkor az olajbogyó egészen biztosan a barátod. A benne lévő olajsavak segítik az idegpályák állapotának karbantartását és jót tesz a tudat, hogy megelőz számtalan szörnyű betegséget.

Az olívaolaj

Egy biztos, nem ettől fogsz elhízni. Ellenkezőleg. Egyes kutatások szerint, amennyiben olajbogyót is fogyasztasz mellé megfelelő nyers zöldségek és gyümölcsök bevitele – no meg persze a felesleges műkaják elhagyása mellett - még éppen hogy segít is az ideális testsúly elérésében. A bogyóhoz hasonlóan az olíva olaj is segíti az emésztést és támogatja az anyagcserét. Érdemes naponta legalább három evőkanálnyi mennyiséget fogyasztani belőle, de jó, ha tudod, hogy gyógyító hatását igazán csak hevítés nélkül fogod tapasztalni. Röviden – ne ezzel süss vagy főzz. Inkább öntsd a reggelire, péksütire vagy salátára, a meleg ételre, fűszerezed és tunkolj bele sajtot, zöldséget vagy akár néhány falat egészségesebb fajta kenyeret a borozás mellé - úgy még a testesebb bor sem fog a fejedbe szállni.

Azért kell vigyázni eredeti állapotára, mert tökéletes arányban tartalmazza az egyszeresen telítetlen, többszörösen telítetlen és a telített zsírsavakat, de ezek hasznosulásához, áldásos tulajdonságai kifejtéséhez az is hozzájárul, hogy mit fogyasztasz hozzá. A hagyma és fokhagyma, az ecet helyettesítésére is kiváló friss citrom, a flavonoidokat és B12-vitamint nagy mennyiségben tartalmazó piros, bogyós gyümölcsök és az antioxidáns hatású, zöld színanyagot tartalmazó zöldségek, valamint a paradicsom mind segítik tápanyai beépülését, csakúgy, mint az értékes zsírsavakat és más nyomelemeket nagy mennyiségben tartalmazó tengeri halak. Bár megjegyzem, hazánkban is élnek olyan halfajok, melyek húsa ugyancsak hasonló tulajdonságokkal bír. Kóstoltad már például a tokhalat? Nem? Pedig érdemes. Ízletes, nincs pocsolya íze, állítólag tocsog az omega 3 zsírsavban és egyetlen szelet belőle garantáltan eltelít akár egész napra.

Extra szűz vagy sansa

Többféle minőségű olívaolaj sorakozik a boltok polcain, így érdemes megismernünk őket közelebbről is. Az extra szűz olívaolaj a legjobb minőségű. Ezt válogatott bogyókból sajtolják ki a leszedésüket követő 1 napon belül mechanikusan, majd szűrik a palackozás előtt. A mechanikus kinyerési folyamatban rejlik igazi értéke, mert így sem hő, sem különböző oldószerek nem rontják annak minőségét és nem csökkentik vagy roncsolják a benne lévő értékes tápanyagokat. Ennek köszönhetően őrzi meg egyedülálló zamatát, mely egész nap mennyei, vajas ízt hagy maga után a szájban. A különböző egészségvédő funkciókat ezért csak ettől a kíméletesen előállított, extra szűz formájától várjuk, hiszen ez tartalmazza az összes fontos vitamint, zsírsavat és más fitovegyületeket.

Az extra szűz olíva olajtól meg kell különböztetnünk az ún. sansa olajat, mely előbbi sajtolása során keletkező maradványokból készül, és különböző oldószerek segítségével nyerik ki a megmaradt olívamasszából, mely a maradék vitamin és zsírsav tartalom minőségi csökkenéséhez, romlásához vezet. Nyilván ezt olcsóbban bocsátják áruba, de sajnos nem is tulajdoníthatóak neki ugyanazok a hatások, mint nemes testvérének.

Olajfalevél kivonat – az igazi ütőkártya

A olajfa bogyója és az olíva olaj a betegséget megelőzésében hatékony, de ha már kialakult valamilyen egészségügyi problémád, akkor először is az olajfa levél kivonatára lesz szükséged.

A olajfa levelében található egy rendkívül erős antioxidáns, az oleuropein. Ez az olajfa legerősebb ütőkártyája a betegségek ellen és az egész fában mindenütt megtalálható, de legjobban a levelében koncentrálódik. Alkalmas parazitaűzésre, baktérium- és gombaölő plusz vírusellenes tulajdonságokkal bír, melyet már évezredek óta nagy sikerrel alkalmaznak a mediterrán orvoslásban. Emiatt az olajfalevél kivonat még a bogyónál és az olajnál is sokkal, de sokkal hatékonyabban támogatja, vagy éppen állítja helyre egészségedet.

Teájával például évezredek óta csillapítják az emésztőrendszeri panaszokat és alvási problémákat, ráadásul gyulladáscsökkentő és immunerősítő.

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL