GYERMEK

Válassz, a gyerek vagy én!

Szerző:
Szabó Anna
A szülők kéz a kézben állnak a kiságynál, nézik első gyermeküket, akit már annyira vártak. Létezik-e ennél nagyobb boldogság? Az öröm azonban nem minden esetben bizonyul tartósnak, sőt, az első gyerek akár tönkre is teheti a kapcsolatot.

 

Egy felmérés során 175 párt kérdeztek meg az első szülés előtt 3 hónappal, majd 4 hónappal utána, illetve 18 hónappal később. Az eredmények azt mutatják, hogy a párkapcsolatok minősége a kicsi világra jötte után nagymértékben megromlott. Ekkor olyan válsághelyzet alakulhat ki, amelyet nem mindig lehet kezelni. A következő szüléseknél viszont már nem figyelhető meg ez a jelenség. Vajon miért?

Oda az idill

Mindkét fél először kerül szülői szerepe, ezért meginog a másikról alkotott kép. Az újdonsült szülőknek kb. 18 hónapra van szükségük ahhoz, hogy hozzászokjanak az új feladatokhoz, az új munkamegosztáshoz. Az első baba érkeztével az anya szinte minden esetben átveszi a hagyományos háziasszony szerepét – ez nagyon igénybe veszi őt, párja azonban nem értékeli sokra. A fiatal anya – ösztönösen – éjjel-nappal a babával törődik, még bizonytalan, és fél, hogy valamit rosszul csinál. Attól tart, hogy történik valami a gyerekkel, ezért nem tud nyugodtan aludni, minden zajra felriad, ami a kicsi ágya felől érkezik. Na és ki keljen fel, ha éjjel sír a baba? Természetesen az anya, hiszen ilyenkor gyakorta szoptatni, tisztába tenni kell. Nem csoda, ha ennyi stressz mellett elmegy a kedve a szextől – párja nagy bánatára.

Az igazság két arca

Petra 25 éves grafikus, és Gábor 28 éves marketing menedzser két éve házasodtak össze. Kisfiúk, Máté születése óta Gábort alig érdekli a gyerek. Rendszeresen eljár a barátaival, Petra pedig otthon marad a kicsivel és idegeskedik. Ez bizony nagy igazságtalanság – nem lehet csodálkozni azon, hogy teljesen elment a kedve a pásztoróráktól.

Gábor azonban másként látja: szerinte képtelenség Petra kedvére tenni, mióta megszületett első gyermekük. Ha segíteni akar, természetesen nincs rá szükség. Igaz, hogy gyakran eljár a barátaival, mert néha már olyan érzése támad, hogy otthon csak útban van. Petra ugyanis csak egy valamivel tud törődni, a gyerekkel, állandóan feszült és ideges, nem lehet vele másról beszélni, csak arról, hogy Máté aznap mennyit evett, mit csinált, milyen volt a széklete.

Felkészülni a nehézségekre

1. A férfinak meg kell értenie, hogy párja nem akar tőle elfordulni, hanem csak többet kell törődnie a kicsivel, mint ővele. Felesleges személyes sértésnek vennie, ha kedvese nem igazán akar vele ágyba bújni. Ennek többnyire az elgyötörtség, a fáradtság, és az örökös stressz az oka, ami ilyenkor érthető egy anya életében.


2. A nőnek nem szabad túlterhelnie a párját. Az apa számára is csodálatos dolog a gyermek születése, de az ő életében akkor is a párja marad a legfontosabb – legalábbis az első időben. Az anyának ezért, még ha nincs is túlságosan ráhangolódva a szexre, akkor sem szabad teljesen lemondani róla, és rendszeresen hátat fordítani kedvesének. A testi szerelem hiánya a párkapcsolatban is feszültséghez vezet, és ezekkel a problémákkal mind a nőnek, mind a férfinak már a terhesség ideje alatt foglalkoznia kell. Aki tudja, hogy mire számíthat, az könnyebben megbirkózik a nehézségekkel.

 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL