LELKIPATIKA

A siker titkos kódja - Kérdezz, hogy sikeres légy!

Szerző:
Szabó Anna
Számtalan önfejlesztő módszer létezik manapság, legtöbbnek az alapja a pozitív gondolkodás kialakítása. Nem túl régen még úgy hittük, hogy ha pozitív megerősítésekkel itatjuk át agyunkat, mindent elérhetünk. Nem vitatjuk ennek a módszernek a sikerét, de mostanában van egy új alternatíva, a kérdezés.

Megerősítések

A sikerhez, legyen bármilyen területen, egy pozitív attitűd kialakítása szükséges, mert el kell várnunk, hogy elérjük a célunkat. Ha csak most léptünk erre az útra, akkor igénybe vesz némi időt más szemszögből nézni az egész életünket, mint eddig láttuk. Eddigi ismereteink szerint az átformálás a megerősítésekkel történhetett. Lehet azonban olyan, hogy beleütközünk, abba az akadályba, hogy nem tudjuk átélni, elhinni a megerősítést, nem jön az elvárt eredmény, vagy legalábbis nem olyan gyorsan, mint szeretnénk. Mivel a ma embere szereti az instant megoldásokat, nem biztos, hogy hosszú ideig képes gyakorolni. Ha pedig nem hisszük el, amit mondunk, akkor vajmi kevés hatása lesz. Akkor érhetünk el eredményt, ha a pozitív, vagy negatív oldal közül bármelyik túlsúlyba kerül. Hogy milyen ez az eredmény, az attól függ, melyik az az oldal.

Kérdések

Talán a legelső fórum, ahol megjelent ez az újfajta megközelítés, az Noah St. John, A siker titkos kódja című könyv volt. Ő Formatív Kérdéseknek hívta ezeket. Azóta már más könyvekben is lehet olvasni a kérdések hasznosságáról, és eredményességéről. Ilyen például Richard Bartlet Mátrixenergetika című könyve is. Miért hatnak jobban a kérdések a megerősítéseknél? Mert nem kell elhinni őket, és így kicselezhetjük az elménket. Míg a megerősítésekre úgy reagálunk tudat alatt, hogy kategorizáljuk őket, és vagy megtartjuk, vagy elvetjük, a kérdések esetében ez nem áll fenn. Ha felteszek egy kérdést, választ várok rá, az agy is elkezdi keresni a feltett kérdésre a választ, és felvonultat egyre több olyan igazságot, amely megfelelhet válaszként. Ha például, a „Boldog vagyok" helyett a „Miért vagyok én boldog?" kérdést tesszük fel, akkor agyunk automatikusan el kezdi keresni azokat a pontokat az életben, amitől boldogok lehetünk. A Vonzás Törvénye alapján, abból kapunk többet, amire fókuszálunk, ezért elkezdjük magunkhoz vonzani a boldogságot. Természetesen a kérdések negatív irányba is működnek, tehát, ha a „Miért vagyok ilyen szerencsétlen?" kérdést tesszük fel magunkban, akkor a tudatalatti erre fog választ keresni, és csak még szerencsétlenebbnek fogjuk érezni magunkat, érzéseink pedig megteremtik a valóságot. Azt hiszem, érdemes inkább a jót választani.

Kérdésalkotási szabályok

Legyen célunk, mit szeretnénk elérni, aztán tegyük fel a kérdést, jelen időben, mintha már meglenne a vágyott dolog. Például: „Miért élek ebben a gyönyörű kertes házban? Miért vagyok ennyire boldog, ennyire szerencsés? Miért élek, egy csodálatos párkapcsolatban? Miért ennyire figyelmes velem a párom?" A kérdéseket vég nélkül lehet, és érdemes is folytatni, mert addig, amíg kérdezünk, teremtünk, és megengedjük az Univerzumnak, hogy választ adjon a kérdéseinkre, érzések, lehetőségek formájában. Ezen elmélet szerint, ha abbahagyjuk a kérdezést, kijelentünk valamit, ezáltal lezárjuk azokat a lehetőségeket, amelyek kívül esnek elképzeléseinken, hitünkön, logikánkon. Ha kérdezünk, olyan megoldásokat is leszállíthat nekünk az élet, amelyekre nem is gondoltunk.

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL