KÖZÉRZET

Variációk körömvirágra

Szerző:
Szabó Anna
Hamarosan nyílik a kertekben a körömvirág, amelyet sokféleképpen alkalmazhatunk egészségünk érdekében. Nem kell azonban feltétlenül bioboltokba menni, néhány dolgot mi is előállíthatunk ebből a hasznos gyógynövényből. Mutatjuk hogyan!

Hatásos gyógynövény

A körömvirág amellett, hogy szép dísze a kertnek, gyógynövényként is funkcionál. Már a középkorban is használták, mert úgy tartották, hogy télen-nyáron, kívül-belül ápol. Virágzata a VIII. Magyar Gyógyszerkönyvben hivatalos drog Calendula flos néven szerepel. Gyorsan szaporodik a kertben, legjobb a hajnali órákban szedni, amikor szirmai még nem nyíltak ki. Általában sebgyógyításra, bél és májbetegségekre, asztmára használják, de nem elhanyagolható élénkítő, görcsoldó hatása sem.

Tea

Ami minden gyógynövényből a legkönnyebben elkészíthető, az a tea. Virágjából egyszerűen készítsünk forrázatot. Gyomorfekély, nyombélfekély, májproblémák esetén napi 3 csészével fogyasszunk belőle, vértisztításra, májműködés javításra 1-3 csészével, lázcsillapításra, görcsoldásra pedig napi 1 csészével kortyolgassunk.

Krém

A körömvirágkrém nagyon sok mindenre jó, remek hámosító, bőrregeneráló, kisebb égési sebekre alkalmazható, ezért érdemes otthon elkészíteni. Egyszerű, mindössze, két hozzávaló kell hozzá: virágszirom és zsír. Legjobb sertészsírral készíteni, mert így érvényesülnek leginkább a növény jótékony hatásai, de ha ez nincs, bármilyen más zsiradék is megteszi, kivéve a margarint, mert az nem tesz jót a bőrnek. 25 dkg sertészsírt, és 3-4 marék friss vagy szárított körömvirágot pár perc alatt főzzünk össze, majd 24 óráig hagyjuk állni. Ezután melegítsük fel újra, hogy folyékonnyá váljon, majd szűrjük le, és rakjuk tégelyekbe. Ha megszilárdult, már használható is, hűtőszekrényben pedig sokáig eláll.

 

Eszencia

Roncsolódások esetén ígér gyors gyógyulást, az eszenciás, vagy más néven tinktúrás borogatás. Töltsünk üvegbe egy maréknyi virágzatot, öntsünk rá annyi 38-40%-os alkoholt, hogy ellepje, majd legalább 2 hétig tartsuk meleg helyen az üveget. Használatkor hígítsuk tiszta vízzel, így borogassuk be a kezelendő felületet. Ahhoz, hogy az alkohol ne szárítsa ki a bőrt, előtte kenjük be vastagon körömvirágkenőccsel.

Méz

Maria Treben óta tudjuk, hogy a körömvirágból mézet is lehet készíteni. Ez tulajdonképpen egy szirup, de nagyon finom, különleges, és tartalmazza azokat a hasznos anyagokat, amelyeket a tea vagy a tinktúra.

Tegyünk egy liter vízbe kétszer annyi körömvirágot, mit amennyi két összetett kezünkbe púpozottan belefér, és lassú tűzön főzzük meg. Ez csendesen gyöngyöztetve, körülbelül fél óra, majd hagyjuk kihűlni és egy éjszakára tegyük a hűtőbe. Másnap szitán szűrjük le a masszát, alaposan nyomkodjuk ki a szirmokat, és főzzük fel egy kiló cukorral, fél citrom levével. Kis lángon melegítsük egy egész napon át. Ha így teszünk, akkor nem forr fel a lé és nem párolognak el belőle a vitaminok. Amikor a gyöngyöző szirup tetején vékony rétegben megszilárdul a cukor, kapcsoljuk ki, és hagyjuk kihűlni. Hűlés közben még sűrűsödni fog, végül mézsűrűségű gyógynövényes szirupot kapunk. Édesíthetjük vele a teánkat, gyümölcssalátánkat, vagy amerikai módra locsolhatjuk a palacsintánkra. Mindenképp benne lesz a körömvirág sok hasznos anyaga.

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL