REJTÉLY-MISZTIKA

Az átkozott Mefisztó-gyűrű

Szerző:
Szabó Anna
Egyesek szerint mára már közismert a tény, hogy minden tulajdonosa fejére szerencsétlenséget hozott, különösen a spanyol királyi családnak. Még Nemere István is az átkozott Mefisztó-gyűrű rejtélyének nyomába eredt. És slussz. Úgy fest senki más nem tette. De még csak más források sincsenek az interneten. Miért? Hogy lehet valami közismert, ha egyszerre ennyire nyomtalan is?

Megtudnám számolni egy kezemen, hogy a Mefisztó-gyűrűről mennyi cikk szól. Igazából egy. A többi mind másolata annak az eredeti Nemere István féle cikknek, ami megtalálható az oldalán, és amit a Tvr-hét 2000/51. száma is leközölt. Meg van még valakinek esetleg az a példánya? Az jól figyeljen, mert úgy tűnik más értékes forrás, lenyomata nincs a Mefisztó gyűrűnek, sem külföldön, sem belföldön.
Úgyhogy ez alapján az egyetlen megbízhatónak mondható forrás szerint nézzük a történetet:

„A gyűrű egy szép smaragd foglalata is egyben, és a spanyol uralkodócsalád tulajdonát képezi. Nem tudható, annak idején honnan került II. Fülöp spanyol királyhoz. Egyes vélekedések szerint arab földről, mások holmi amerikai indiánok bosszújáról beszélnek, de ez mind ellenőrizhetetlen.

Tény, hogy a boszorkányos gyűrűt elsőnek II. Fülöp húzta az ujjára, és sokan vélik ma úgy, hogy abban a pillanatban kezdődött az egykori világhatalom, Spanyolország töpörödése mai méreteire. Persze a gyűrűtől később próbáltak megszabadulni. A ma már legendásnak számító spanyol-amerikai háború idején a királyi család a gyűrűt az ország egyik ismert templomának ajándékozta. A templom nem sokkal később rejtélyes módon kigyulladt, és porig égett. Csak a gyűrű maradt sértetlen, amit egy múzeumnak adtak.

 

Ám a múzeumba hamarosan villám csapott... Ekkor az illetékesek úgy látták jónak, ha a különös ékszert visszajuttatják a királyi családnak, amely nem tehetett egyebet, elfogadta a "bumeráng-ajándékot". Egy hét sem telt bele, és a spanyol királyi hadak nagy vereséget szenvedtek a Fülöp-szigeteken.

Egyesek szerint ugyanez, mások szerint egy másik gyűrű okozta több családtag tragikus halálát a madridi udvarban. Tény, hogy volt olyan időszak, amikor az uralkodó család fiatal és idős, női és férfi tagjai szinte néhány hónap leforgása alatt elhaláloztak. Többen állítják – akadnak köztük egészen komoly történészek is -, hogy ezt a tragédiasorozatot egy opálköves gyűrű okozta, amelynek semmi köze sem volt és nem is lehetett a Mefisztó-gyűrűhöz. Az opálos gyűrűt jelenleg Almudena egyik templomában őrzik egy Mária-szobron – remélve, hogy több bajt nem csinál."

(Ez a madridi Almudena templom. Itt őrzik a gyűrűt?)

Őszintén szólva nem tenném guillotine alá a fejemet, hogy a képen látható gyűrű a valódi Mefisztó-gyűrű-e, de a többi koppintott cikkhez ezt rakták be. Remélhetőleg nem egy bizsut mutogatok.

Megpróbáltam utána járni a gyűrűnek belföldi és külföldi anyagok után kutatva, de nem leltem semmit. Még a Mefisztó névvel is játszottam kicsit, hiszen van pár alakja, írásmódja, amit lehet variálni. Az eredmény, semmi. Már csak abban reménykedhetek, hogy egyszer csak felkapott téma lesz és sorra ugrálnak elő a föld alól is a történészek és a szaktekintélyek, hogy sajtóvisszhangtól fejtegessék a Mefisztó-gyűrű átkát.


Apropó, vajon miért pont Mefisztó? Tán a démontól van? Vagy démoni az ereje?

 

Szólj hozzá Te is!

OLVASS TOVÁBB!

SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL