SZEX, SZERELEM

A szerelem lépcsőfokai

Szerző:
Szabó Anna
Az egyik leginkább meg nem értett jelenség a szerelem. Nem vagyunk tisztában a szükségszerű nehézségeivel, ami igazolja azt is, hogy életünk talán legnehezebb kérdésében milyen nehezen tudunk dönteni. Ha valaki szomjas, iszik. Ha valaki éhes, eszik. Ugyanilyen igény a valakihez tartozás is. És miért ne?

Szeretni akarsz és szeretve lenni? Hiszen ha gondoskodsz a testedről, gondoskodnod kell az érzelmekről is. Hogy elűzd magányt, kell a társaság. Kell a szeretet, a törődés, és ki kell elégítened a szexuális vágyaidat is.

Első lépcsőfok

A valakihez való tartozás és a szeretet igénye csupán az első fok - nevezzük úgy - a szerelem lépcsőjén. Eleinte talán elég, hogyha az élettani és a biztonsági igényeinket kielégítjük. Ha már úgy érezzük, törődnek velünk és elfogadnak, megkapjuk a figyelmet és az elismerést, élvezni fogjuk az együtt töltött időt is, lelkileg is egyre többet tudunk adni a másiknak magunkból. Az induló szerelmi kapcsolatra az egymásra hangolódás a jellemző. A romantikus érzések megrohamoznak, és a boldogságban képesek lennénk az egész világot átölelni.

Második lépcsőfok

Ahogy az élet minden területén, a szerelemben is vannak „problémák". Mindenkiben felmerülhetnek a gondokat okozó kiváltó tények. Kiboríthatnak a rossz szokások, az idegesítő berögződések, de egy rosszul sikerült nap is elronthatja a romantikusnak tervezett estét. Problémák? Hatalmi harcok? Befolyásoló külvilág? Sovány pénztárca? Hosszú munkanap? A felsorolást akár a végtelenségig folytathatnánk. De mi a lényeg egy párkapcsolatban mindezek megoldására? A szerelem második lépcsőfoka. A kompromisszum, a belátás, a kölcsönös segítés. A belátás arra, hogy a másik félnek igenis vannak gyengeségei, félelmei, bizonytalanságai. Sok feladat átvállalható, közösen könnyebben megoldható. Ha mindezeket felismerjük, és besegítünk, erősítjük a másikat, segítünk a vállán lévő terhen, együttes erővel könnyebb lehet, és az is lesz. És ahogy Dzsinn is elő került a bűvös lámpából, ugyanúgy elő lehet varázsolni és meg lehet teremteni – ugyancsak együtt – a romantikusnak tervezett estét.

Harmadik lépcsőfok

A lényeg - legyen az rövid, vagy hosszú párkapcsolat – azon múlik, hogy a felek lelkileg és testileg is kielégítsék egymást. Ha sikerül, a lélek egyensúlyba kerül, és elmondható, hogy jól érezzük magunkat a bőrünkben és a partnerünkkel egyaránt. Miután megtaláltuk a biztonságot – következő lépcsőfok -, és teljes az összkomfort, érzelmeink viharai lecsendesülnek, és átadjuk magunkat az érzelmeknek. Akkor már a szerelmet belegyömöszölhetjük egy dobozba, jól lelakatolhatjuk, eldughatjuk a szekrény legaljára... de napközben azon kapjuk magunkat, hogy a fejünkben mégis ott marad. Rá gondolunk, hiányoljuk, és várjuk a nap végét, hogy újra lássuk. Őt! Miért is hagyjuk, hogy az a nagyszerű ember eltűnjön az életünkből, akivel boldog kapcsolattá tehetjük a viszonyunkat? Inkább feldobunk egy érmét, és eldöntjük, hogy ki költözzön a másikhoz.

A jéghegy csúcsa

Már az ereidben is érzed a lüktető vágyat? A szenvedélyt? Mikor szerelmes szemmel nézel rá és ő is ugyanígy viszont rád? Milyen érzés szeretni és szeretve lenni? A jéghegy csúcsa, amikor hagyod a másik felet olyannak, amilyen, és mégis elfogadod. És a közös jövőt egészen más színben lehet már látni. Beleborzongsz a simogatásába, magatehetetlenül beleolvadsz a karjaiba. Csak a szerelem képes erre. Arra, hogy megfogja a másik kezét, a másik életét, és azt mondja: gyere velem!

 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL