ÁLLATI CUKISÁGOK

Az állattartók sokkal egészségesebbek - De milyen állatot válasszunk?

Szerző:
Szabó Anna
Kevés ahhoz fogható érzés van, mint amikor egy fárasztó nap után hazatérve kutyusod farok csóválva rohan eléd, és szeretettel üdvözöl, vagy amikor cicád dorombolva kuporodik az öledbe. Az állatok gyógyító közelsége már bizonyított tény, vizsgálatokkal kimutatták, hogy az állattartók sokkal egészségesebbek.

 

A kutya, macska simogatása csökkenti a szívbetegség kialakulásának kockázatát, a koleszterinszintet, a vérnyomást, javítja az ember kedélyállapotát. Sok idős, magányos embernek a házi kedvencek jelentik az egyetlen társaságot, a róluk való gondoskodás, a velük való törődés ad értelmet, célt életüknek.


Az állatokat terápiás célra is használják


Ennek alapjait a 60-as években dr. Boris Levinson gyermekpszichológus dolgozta ki az Egyesült Államokban, azóta sikeresen elterjedt az egész világon. Számos betegség orvoslásában alkalmazzák, köztük értelmi fogyatékosok, autisták kezelésében, pszichés megbetegedések, állapotok oldásában, magatartási problémákkal küzdő gyermekek, továbbá drog, alkohol és szociális nehézségekkel küzdő családok esetében is. A terápia során javítható a kommunikációs készség, fejleszthető az empátia, a traumát átéltek is megnyílhatnak.


A kutyák és macskák viselkedésében számos különbség mutatható ki


A macskák, mint az köztudott, szeretik a szabadságot, és önfejű lények. Ezzel szemben a kutyák hűségesek, és nagyon okosak. Sokáig azt hitték, hogy a főemlősök a legintelligensebbek az állatok között, azonban a kutatások bebizonyították, hogy egy állatfaj sem olyan okos, mint a kutya. Szeretetteljesen csüng rajtunk, szinte kitalálja a gondolatainkat - ez annak köszönhető, hogy a hosszú együttélés során az ember szocializálta a kutyát. Sőt, a kutyák nagyobb érdeklődést mutatnak az ember felé, mint más kutyák irányába.


Ez a macskákról nem mondható el. A macska elsősorban védelmet vár el az embertől, amennyiben ezt nem kapja meg, gyorsan odébbállhat. Ugyanakkor szociális kapcsolatot is létesít az emberrel, úgy viselkedik, mint a többi macskával, dörgölőzik, hízeleg, és elvárja a védelmet, a gondoskodást. Megfigyelték, hogy ez a biztonságérzet annyira fontos számukra, hogy egyidejűleg több házban, családban is lakhatnak, hogy szükség esetén egyik helyről a másikra költözhessenek.


A másik fontos különbség, hogy a macskák utálják a változást. Ha új házi kedvenc érkezik, vagy gyermek születik a családba, előfordulhat, hogy cicánk számára ez túl sok lesz, és megválik a családtól, új, biztonságos helyet keresve.

A két fajt nevelni sem egyformán lehet

Míg a kutyát muszáj nevelni, tanítani, a macskát nem nagyon lehet. Kutyák esetében a verés nem megfelelő módszer, és megfigyelték, hogy a kutya számára nagyobb jutalom a simogatás, dicséret, mint egy finom falat. Állatorvosnál sem egyformán viselkednek. Kutyák számára elképesztően fontos, hogy ott legyen a gazdi. A cicák azonban biztonságban szeretnének lenni, ezért szögletről-szögletre feltérképezik a rendelőt, megvizsgálva minden egyes objektumot, jelenlevőt, a gazdi itt teljesen másodlagos.
Sokáig a kutyákat, a farkasokhoz hasonlóan, eredendően agresszív lénynek tekintették. Ez téves elképzelés volt. Az agresszivitás a nem megfelelő bánásmódra vezethető vissza, valamilyen kölyökkori traumára, vagy nem megfelelő nevelésre. Egyik kutyafajta, a pitbull, vagy a staffordshire terrier sem tekinthető eredendően agresszívnek.

Melyik a jobb?

Felmerül akkor a kérdés, hogy melyik állatfaj a jobb háziállat. Ez természetesen attól függ, mit várunk el kedvencünktől. Amennyiben feltétel nélküli szeretetet és hűséget, akkor a kutya az ideális társ. Ha azonban egy kedves, hízelgő, ugyanakkor szeszélyes, önfejű és szabadságszerető lényt, akkor cicát válasszunk.


Az állattartás azonban nagy felelősséggel is jár. A kutya szenved a magánytól, nem szeret egyedül lenni, naponta többször kell sétáltatni, még akkor is, ha kertes házban élünk együtt vele. Az állatorvosi ellátások egyre költségesebbek, az etetésről, esetleges kozmetikázásról is gondoskodni kell. Ezért mindenképpen jól meg kell fontolni nem csak, hogy melyik állatfajt válasszuk, de az állattartást magát is. Ugyanakkor mérhetetlen nagy örömben, és szeretetben lesz részünk, ha vállunk állatot, egészségünkről nem is beszélve. Az állattartás mindemellett fejleszti gyermekeink felelősségérzetét, megtanulják, hogy gondoskodni kell egy élőlényről, feloldódhatnak egy kellemes játékban a kedvenccel, kevésbé önző, egészséges ember válhat belőlük.

 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL