REJTÉLY-MISZTIKA

Stegosaurus Kambodzsában?

Szerző:
Szabó Anna
Bolygónk történelme bonyolultabb, mint gondolnánk. Régészek gyakran találnak olyan leleteket, amelyek megkérdőjelezik az eddig igaznak hitt történelmi állításokat. Vegyük például a kambodzsai Ta Prohm buddhista templomot, amit egy Stegosaurus kőbe vésett mása díszít. Egy ilyen véset elméletileg lehetetlen, mivel a dinoszauruszok több millió éve kihaltak. Mégis ott van.

Egyre több meglepő bizonyíték támasztja alá azt, hogy az ősi időkben elődeink tudással rendelkeztek a dinoszauruszokról. Ha Kambodzsába utazunk, a dzsungel mélyén díszes templomokat és palotákat találunk, amelyek a Khmer civilizáció korából származnak. Az egyik ilyen templom a fent említett Ta Prohm, ami rendkívül gazdag kőszobrokban és domborművekben. Szürke homokkőből készült felületének szinte minden négyzetcentiméterét faragványok borítják.

Legtöbbjük ismert állatokat ábrázol: majmokat, szarvasokat, bivalyokat, papagájokat és gyíkokat. Az egyik oszlopon azonban egy Stegosaurus-szerű lény faragványa található. Vajon egy kőműves, aki 800 évvel ezelőtt díszítette a templomot, honnan tudhatta, hogyan néz ki egy Stegosaurus? Ez meglepő lenne, hiszen a nyugati tudomány mindössze az elmúlt két évszázadban kezdett el megismerkedni a valaha élt dinoszauruszokkal.

A faragványt turisták is megnézhetik és nekik is úgy mutatják be, mint egy Stegosaurus ábrázolást. Az idegenvezető a következő történetet meséli el:
Kambodzsa csodálatos templomait a Khmer civilizáció korában építették a 8. és 14. század között. Az egyik leghatalmasabb uralkodó Jayavarman VII volt, akit 1181-ben koronáztak meg. A legtöbb festményen és szobron meditálva ábrázolják. Ő építtette az 1186-ban átadott Ta Prohm templomot is édesanyja emlékére.

A fenséges szentélyt portugál kalandorok fedezték fel a 16. században és több templommal ellentétben, nem restaurálták, hanem eredeti állapotában hagyták meg. Néhány évvel ezelőtt került a köztudatba, mert itt forgatták a Lara Croft filmeket. Ami még érdekessé teszi, az a Stegosaurus-t árbázoló dombormű. Ez vajon hogyan lehetséges? Talán a filmstáb hagyott hátra egy vésetet viccből a templom falán? Lehet, hogy csak egy orrszarvúról van szó?

Tény, hogy a múltban éltek orrszarvúak Kambodzsa, Jáva és Szumátra területén. Vagy igaz lenne, hogy nem egészen ezer évvel ezelőtt Stegosaurus-ok barangoltak Kambodzsa erdeiben és az akkor élők élethűen ábrázolhatták őket? Ezzel a kérdéssel foglalkozik behatóbban Loren Coleman, az egyik legelismertebb kriptozoológus. Az 1960-as években rengeteget utazott és egy 1969-ben közzétett cikkében részletesen beszámol a kambodzsai Stegosaurus felfedezéséről. Mind a mai napig azonban nem sikerült sem neki, sem másnak kielégítő magyarázatot adnia a dombormű rejtélyére.

De milyen állat is volt a Stegosaurus?

Nevének jelentése „Fedeles gyík", és a madármedencéjű páncélos dinoszauruszok egyik neme, amely mintegy 150–145 millió évvel ezelőtt élt a mai Észak-Amerika nyugati részén. 2006-ban beszámoltak egy portugáliai Stegosaurus példányról, ami azt igazolja, hogy Európában is jelen volt. Egyedi lemezei és faroktüskéi miatt a Stegosaurus az egyik legkönnyebben felismerhető dinoszaurusz. Eddig körülbelül 80 példány maradványait fedezték fel.

A Stegosaurus tehát egy nagy, nehéz felépítésű, négy lábon járó növényevő volt. Rövid mellső lábai voltak, ami miatt feje alacsonyan, a talaj közelében helyezkedett el, merev farka pedig a levegőben libegett. A hátát borító lemezekkel és tüskékkel kapcsolatban számos elképzelés született. A legvalószínűbb, hogy a tüskéket védekezésre használta, míg a lemezek egyaránt szolgálhattak védekezésre és hőszabályozásra. Ami a méretét illeti, a Stegosaurus körülbelül akkora volt, mint egy autóbusz.

Amennyiben a dombormű eredeti, az azt bizonyítaná, hogy volt egy olyan időszak, amikor emberek és dinoszauruszok együtt éltek a Földön. Az is lehetséges, hogy elődeink tettek olyan felfedezéseket a hatalmas lényekről, amiket mi eddig elképzelhetetlennek tartottunk. Mindenesetre a tudósok egyelőre csak találgatnak. Vajon megtudjuk-e valaha az igazságot?

 

Szólj hozzá Te is!

OLVASS TOVÁBB!

SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL