REJTÉLY-MISZTIKA

Napi babona - Amit az ősök hagytak ránk

Szerző:
Szabó Anna
A történelem során sok babona maradt ránk, amik némi valóságalapot kell, hogy tartalmazzanak, hiszen meglétük a bizonyíték. Míg vannak egészen extrém dolgok, addig egészen hasznosak is akadnak közöttük. Most a hét napjainak babonái között szemezgetünk.

Hétfő

Számos kultúrában a Holdhoz kapcsolják, ami elnevezésében is visszaköszön (Moon – Monday). Számos kultúrában tartották szerencsétlen, negatív napnak. Mi több, sokszor szeszélyesnek is mondták, éppen ezért nem ajánlatos sem fontos, sem hosszú távú feladatokba belekezdeni ezen a napon, nem szerencsés továbbá anyagiakkal sem foglalkozni. Sőt, egyes babonák szerint nem szabadna sem fürdeni, sem tiszta ruhát venni ezen a napon – na, jó ezt azért ma már nem nagyon kellene betartani.

Kedd

Ősi germán isten után kapta a nevét (Ziu), aki a római Mars hadistennek felel meg. A kedd általában a hivatalos, jogi ügyek napja. Magyarországon még a 19. században is próbáltak tartózkodni attól, hogy másik napon üljön össze a bíróság vagy a tanács. Ideális nap volt továbbá a házassághoz, valamint földdel kapcsolatos munkák végzésére. Hölgyeim figyelem! A nőknek tilos volt kedden dolgozni! Igaz, ez csak a hónap első keddjére volt igaz, azért ma sem biztos, hogy túl sokan ágálnánk ellene.

Szerda

Érdekes módon ez a nap eredetileg nem is létezett, éppen ezért névtelen napnak számított. Így nem csoda, ha semmi újba vagy komolyba nem volt szabad kezdeni szerdán. Ha erre a napra esett a költözködés első napja, avagy a házasságkötés, úgy tartották nem lesz tartós. Azonban a katolikusok között igen jelentős nap a szerda, méghozzá a nagyböjti hét hamvazószerdája miatt, így vallási felhangja igen jelentős.

Csütörtök

Thor, a viharisten napja. Igazán szerencsés nap költözésre, vállalkozások beindítására. Sőt, házasságkötéshez kifejezetten ajánlott. Ideális nap különböző védő mágiákhoz, a ház védőszellemének tiszteletadással adózni. A katolikus ünnepek közül a már böjti idő alatti zajló torkos csütörtököket – régen zabáló csütörtök - még ma is „ünnepeljük" sok étterem jóvoltából.

Péntek

Hát persze hogy az első, ami az ember eszébe jut, az péntek 13-a és egy fekete macska, ami pont előttünk rohan át! Régóta babonás, szerencsétlen nap a péntek, szinte az egész világon. Ugyanakkor ez a legerősebb mágikus töltetű nap, így a legtöbbre igazán kedvező hatást gyakorol. Manapság egyre több a vita emiatt, hogy valójában szerencsés vagy szerencsétlen nap-e? Neked mi erről a véleményed?

Szombat

A szombat a legszentebb nap az összes közül. Éppen ezért nem szabad dolgozni ezen a napon, maximum ruhát mosni lehet, de mást nem. A néphagyomány szerint a szombat annyira szent, hogy akármilyen évszak is legyen, ezen a napon mindig ki kell sütnie a napnak, akár pár percre is.

Vasárnap

Íme, a legszerencsésebb nap! Amit vasárnap elkezdünk, az biztos sikerülni fog, vagy legalábbis pozitív kimenetelű lesz. Talán az egyik legfurcsább babona, hogy amit ezen az éjszakán álmodunk, az valóra válik. Ezért itt most hadd ragadjam meg az alkalmat, hogy minden kedves olvasót megkérjek, ne vasárnap álmodjon egy zombi apokalipszisről!

Szólj hozzá Te is!

OLVASS TOVÁBB!

SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL