REJTÉLY-MISZTIKA

A valódi Álmosvölgy - A falu, ahol folyton alszanak

Szerző:
Szabó Anna
Tim Burton egyik híres film, az Álmosvölgy legendája a valóságban is megelevenedni látszik, csak éppen szó szerint. Az Álmosvölgynek csúfolt kazahsztánbeli Kalachi nevű faluban 2010 óta megmagyarázhatatlan okokból kifolyólag, az emberek örökösen alszanak és egyre többen esnek a rejtélyes, megmagyarázhatatlan kórság uralma alá.

Vagy ha nem Tim Burton Álmosvölgye, kapásból a Csipkerózsika sztori juthat az ember eszébe, mikor is az egész várra és annak lakóira álomkórt szórt a gonosz tündér. (Mint utólag kiderült, Demóna). Vajon Kalachi lakosai is áldozatul estek a fekete mágiának?

Fordítsuk komolyra a szót!

Az észak-kazah Kalachi falvát bizony már két éve sújtja aktívan a titokzatos álomkór. A falusiak képtelenek bármiféle alvási rendszert fenntartani. Ott és amikor rájön, teljesen kiszámíthatatlanul térben és időben, de azonnal álomba zuhannak, mintha csak egy bűvész csettintene az ujjával hipnózist szórva az alanyokra. Akár napokig is képesek egyhuzamban aludni és utána sokan részleges amnéziára, hallucinációkra panaszkodnak. Arról nem beszélve, ha túl sokáig alszanak, felszaporodhat az agyvizük. A közel 600 fős falucskában több, mint 100-an szenvednek a kórtól, de az adatok időről ide nőnek és csökkenek.

A kormány most több milliárd dollárt biztosított abból a célból, hogy a környező falvakba evakuálják az embereket, ahol új otthont és új munkahelyet igyekeznek biztosítani a Kalachibelieknek, akikből sokan élnek is a lehetőséggel.

Tünetek

Szédülés, hányinger, memóriazavarok. Ezzel is kezdődött az egész cirkusz 2010 áprilisában, mikor is az előbb elsorolt panaszokkal, plusz erőteljes alvási problémákkal vitték be a helyi kórházba Lyubov Belkova asszonyságot. Először stroke-ra gyanakodtak, de miután azt kizárták, pár nap múlva haza is küldték az asszonyt. Helyette viszont gyorsváltásban érkezett a szomszédja, ugyanazokkal a tünetekkel. Néhány hónapon belül több tucatra szökött fel a megbetegedések száma.

Tények

A névnélküli kórság tekintet nélkül nőre és férfira, gyermekre és idősekre, nem válogat áldozatai közül, bárkit utol érthet.

Az ismert vírusok és bacilusok kizárva, ezeket már végig zongorázták az orvosok és kutatók. Mint ahogy a földtani vizsgálatokat, de azok alapján sem jutottak semmire.

Egyesek úgy vélik, hogy a faluhoz közeli, két évtizede bezárt urániumbányának lehet köze hozzá, amely „okozhatna" „hasonló" tüneteket. Egész pontosan a bányából szivárgott, az átlagosnál magasabb radongáz-koncentráció. Ezzel csupán az a baj, hogy ezt az eshetőséget, már régóta kilőtték, mint lehetséges problémaforrás.

Megint mások, különösen a helyiek szerint a betegséget a szomszédos földekbe rejtett veszélyes hulladék okozza.

A nukleáris biztonsággal foglalkozó szervezet vezetője, Szergej Lukasenko szerint az álomkórt a szén-monoxid-szivárgás okozhatja. Ugyanis a nukleáris ügynökség kutatóinak idei januári mérése szerint a falu környékén a szén-monoxid koncentrációja a régiós átlagérték tízszerese. Ezt viszont cáfolják a tünetek, hiszen szén-monoxid mérgezés esetén rendben van a szédülés és hányinger, de ott huzamosabb idő után veszti el az ember az eszméletét. Itt egyik pillanatról a másikra csuklanak össze az emberek.

Végül vannak olyanok is, akik valami tömegpszichózisban látják a problémát.

A ciki most már az, hogy úgy fest, a kór ragadós, mert tavaly például egy orosz házaspárra is kiterjedt, akik nem is ott élnek, csupán csak látogatóban voltak.

Tehát lényegében, senki nem tud semmit, mindenki a sötétben tapogatózik. Lehet ez akár mágia, átok, uránium, szén-monoxid, veszélyes hulladék, tömegpszichózis, bármi... egész biztosan nyoma egyiknek sincsen. Az egyetlen, ami biztos, hogy az emberek alszanak. Folyamatosan. Kórosan és kitudja, hogy legalább szépeket álmodnak-e közben?

Szólj hozzá Te is!

OLVASS TOVÁBB!

SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL