KÖZÉRZET

Amikor elérkezett az életmódváltás ideje - Életmódváltó kisokos - 1. rész

Szerző:
Szabó Anna
Neked is tele van a polcod táplálék-kiegészítőkkel, vitaminokkal meg csodapirulákkal? Csökkentett kalória-tartalmú, fura ízű nasikat, több „karcsúsító” meg divatosan egészséges terméket veszel, de mégsem tapasztalod a várt hatást? Valami több kellene? Talán érdemes lenne elgondolkodni az életmódváltás gondolatán.

Ne aggódj, ez nem azt jelenti, hogy azonnal mindent ki kell szórni a spájzból, őrületes költségekbe kell verni magad és ezután már hozzá kell szoknod a hiányérzethez. De ha ezt olvasod, akkor valószínűleg téged is foglalkoztatott már ez a kérdés. Teljesen mindegy, hogy fogyni akarsz, rosszul érzed magad a bőrödben, tudsz valamilyen konkrét egészségügyi problémádról vagy csak megijedtél másokétól. Egyszerűen csak ide lyukadtál ki - ugye? Ha megijeszt a gondolat, mégis szükségét érzed a változásnak, csak nem tudod, hogyan is kezdj hozzá, akkor ne aggódj: jó helyen vagy!

Tudod, már, hogy milyen szinteken van szükséged az életmódváltásra? Testi, érzelmi, gondolkodásszerinti? Tudod már, hogy miért? Tudod már, hogy mik a lehetőségeid és hogyan csináld? Felkészültél? Igen? Akkor mehet!

Mikor kell elgondolkoznod rajta?

Akkor, amikor rájössz, hogy egy-két agyonreklámozott termék meg csodaszer nem hozza meg a várt eredményt. Ha már fél éve fittness termékeket vásárolsz, de nemhogy fogynál, hanem még vizesebbnek is érzed magad. Ha Egyre több kiló csúszik fel. Ha már utálod, ahogy égeti a dohányfüst a torkodat, mégsem tudod letenni. Ha puffadsz, valahogy baj van az emésztéseddel, mert vagy semmi, vagy rohannod kell rögtön egy evés után. Ha egyre levertebb vagy, csökken az energiád, a teherbírásod és a libidód, és már az alvás sem pihentet úgy, mint rég - ráadásul mintha egyre fogékonyabb lennél a fertőzésekre, betegségekre. Ha az éjjeli izzadás kellemetlen, esetleg élesztőre emlékeztető szagot hagy maga után.

Számtalan variáció van, napestig sorolhatnám... Tudod Te nagyon jól, mi az, ami nem jó, kérlek ne söpörd a szőnyeg alá. Ha bizonytalan vagy a problémáid eredetét illetően, fordulj orvoshoz. De ha nem találnak semmit, akkor ne csüggedj, ne ringasd bele magad a rejtélyes betegség tudatába, hanem kezdj el dolgozni azért, hogy jobban legyél. Néhány apró lépéssel is sokat érhetsz el.

Az akarat tabuja – az „... olyan nehéz!" - kifogás

Először is nagyon őszintén el kell gondolkoznod rajta, hogy akarod-e Te ezt az egész hercehurcát? Ne szépítsük, az életmódváltás nem csak divatos kifejezés – azt jelenti, hogy rengeteg mindent át kell gondolnod és ki kell iktatnod az életedből, amit egyébként szeretsz. Mert ha csak divatból csinálja az ember, az csak hóbort.
Ha diétázol, nehezebben fogod tudni megoldani az étkezésedet, sokan furán néznek majd rád emiatt és sok mindent magadnak kell majd elkészítened. Ha a káros szenvedélyekről akarsz leszokni, akkor nehéz lesz visszautasítani, ha megkínálnak, vége a közös pöfékeléseknek a munkahelyen és rosszul fog esni, ha az irodai barátnőd vagy cimborád már nem is beszélget annyit veled. Ha mozgást akarsz beépíteni, akkor meg egy rakás csajos délutánt meg sétálgatást kell lemondanod, ha a barátnőid nem követnek a konditerembe.

Akkor minek kezdj bele egyáltalán? Mert három hét után őrületesen jó lesz! Kb. 21 napot vesz igénybe, hogy beépítsd az új szokásokat az életedbe. Megkönnyebbülsz, becsülni fogod magad a kitartásodért, több lesz az energiád és elkezded pozitívabban látni az életet. Ha pedig még a kilók is elkezdenek leolvadni rólad, akkor tutita úgy fogod érezni magad, mint egy istennő!

Rá fogsz jönni, hogy a finom újdonságok feltöltenek, önbizalmat meg sikerélményt adnak. A pöfékelős barátnőddel csikkek nélkül is tudtok beszélgetni, és sokkal kevesebbet kell shoppingolni meg lelket ápolni, ha formába jössz, meg kiadod magadból a fölös feszültséget.

Ha pedig egy betegség miatt kel diétáznod, akkor inkább eszedbe se jusson a „De hát olyan nehéz!" – kifogás! Most komolyan, egészséges akarsz lenni vagy beteg? Ha azt mondta az orvos vagy a dietetikus, hogy diétáznod kell, akkor nincs mese. Ne aggódj, meg tudod oldani. Számold majd meg, hányan szólnak meg az új étkezési szokásaid miatt és szoroz meg úgy tízzel. Annyian lesznek ugyanis, akik viszont tisztelni fogják az erődet, esetleg még követnek is valamennyire. Nem megéri?

Tervezés és elfogadás

Az életmódváltás nem pirula, amit kúraszerűen bekapkodsz és kész. Nem átmeneti jellegű dolog. Úgy nem megy, ha egész héten csinálod, kivéve szombaton, vasárnap és esetleg jövő szerdán, meg majd a néha a barátnőkkel is lazítasz a gyeplőn. Az életmódváltás a szokásaid komoly, szembetűnő megváltoztatását jelenti. De azért nem kell tőle megrémülni, nem is olyan félelmetes, mint amilyennek eleinte tűnik.
Gondoljuk végig együtt, mi az életmódváltás új étkezési szokásainak első három lépése.

1. Őszintén gondold át a szokásaidat, jelenlegi életviteledet

Miket eszel, mikor és mennyit? Milyen gyakran nassolsz és ilyenkor mik a kedvenc finomságaid? Csak őszintén, nem nekem kell bevallanod, ezt csak te fogod tudni... A szervezeted egy bonyolult és okos kis „szerkezet", többnyire jelez, ha kell neki valami. Meg tudod-e határozni pontosan, miket kívánsz? Nem, amikor chips-re, cukorsüveg hegyekre, csokira, habos sütire, meg émelyítően édes „üdítőkre" vágysz, azt nem az intelligens szervezeted kívánja, hanem a stresszes tudatod, meg a valószínűleg túlszaporodott candidák.

Én arra gondolok, amikor majd elepedsz egy kis friss, lédús gyümölcsért, roppanós zöldségért, hűsítő, friss vízért vagy egy korty tiszta levegőért. Amikor húz az ágy, úgy érzed, aludnod kell, vagy ellenkezőleg, nem tudsz nyugton maradni, legszívesebben futnál és ugrálnál, mint gyerekkorodban. Esetleg ha csak arra tudsz gondolni, hogy túl nagy rajtad a nyomás, ki kellene beszélned vagy valahogy relaxálnod kellene. Vagy amikor iszonyú éhség, szomjúság kínoz, de bármibe kóstolsz bele, nem hoz elégedettséget. Az is sokat jelent ugyanis, hogy meg tudod-e válaszolni, mit is szeretnél. Nem baj, ha nem – csak akkor kicsit többet foglalkoznod magaddal. Ne fukarkodj magaddal, ezek az életmódváltás első lépései.

2. Étkezési szokások változtatása kis lépésekkel

Ha már kiszűrted, melyek azok az ételek, amik nem tesznek jót neked, akkor kezdj el kísérletezni, kóstolni. Ne aggódj! Ne a reklámokra hagyatkozz első sorban, hanem szánj rá egy kis időt és szörfözz a neten, kukkants fel a fórumokra.

A modern, stresszes, finomított cukrokkal meg mérhetetlen mennyiségű zsírral telezsúfolt világunkban érdemes átgondolni az általad használt olajak, édesítőszerek és pékáruk kérdését. A zsírokkal csínján kell bánni – nem, nem eltörölni kell őket, hanem tájékozódni a fajtáikról és hatásukról. A kókuszzsír laurinsav tartalma például segít kitisztítani a túlszaporodott candidát. Óvatosan kell ráállni, mert a hirtelen váltás súlyosbíthatja a tüneteket, hasmenést okozhat. Én két hétig szoktattam magam, és kutya bajom sem lett, ellenkezőleg. Több olajjal kombináltam, mellette xilittel kezdtem édesíteni, szintén kis adagokban és arra figyeltem, hogy kevesebb fehér lisztből készült pékárut ettem. Egy hét után jobban éreztem magam és az alakom is elkezdett alakulni.

3. Megvonás helyett helyettesíts! Csípd el a bújtatott kalóriákat!

Következő lépésed a termékek összetevőinek megismerése és néhány dolog helyettesítése legyen. A kukorica nagyon sok mindenre használható. Ezzel hizlalják az állatokat, bioetanolt készítenek belőle, meg glükóz-fruktóz szirupot. Szinte mindenben van, mert tömegeket kell táplálni, amire ez alkalmas. Természetesen vannak jó tulajdonságai is, de azért annyira nem egészségesek... mert hizlalnak! Jó választás a gluténmentes tészta, olvasd el az összetevőket, gyakran találkozni fogsz vele, ahogyan a hasonló tulajdonságokkal bíró burgonya- és rizskeményítővel is. Figyelj a bolti termékekre – ha nem érzed jól magad ezektől a keményítőktől, ne erőltesd, helyettesítheted őket. Ráadásul, olcsóbb kiszűrni és helyettesíteni, mint ezreket költeni a helyreállító pirulákra.

Nassoláshoz is választhatsz tengernyi egészséges dolgot. Sok cukrozott üdítőben kb. 11 dkg cukor van literenként. Az édességekből sem sajnálják a „fehér mérget". Te viszont készíthetsz saját édességeket, vitamindús, erősítő nyalánkságokat, melyeknek biztosan alacsonyabb a kalória tartalma is. Ha helyrebillen a candidák normális mennyisége, nem is fogod annyira kívánni az édeset, így nem kell havonta három kiló méregdrága édesítőszert vásárolnod. Üdítőnek csinálhatsz teákból, gyógynövényekből, bodzából, zöldfűszerekből – citromfűből, mentából, bazsalikomból – meg idénygyümölcsökből édesített limonádét, és még a gyerekek is imádni fogják.

Gondold át a müzliket és pékárukat is – jól érzed magad tőlük? Mennyi hozzáadott cukrot tartalmaz a kedvenc reggeliző pelyhed. Miből van? Tudsz-e keverni magadnak olyat, ami egészséges és még finom is? A válasz biztos: igen! Esetleg próbáld ki, mi történik, ha teljes kiőrlésű péksüteményt veszel, vagy rozsosat, tönkölyöset. Ha bírod őket, lassan kezdhetsz átállni. Figyelem, nem kínoznod kell magad – hanem szeretettel, gyermekkorod óta berögzült szokásaid tisztelete mellett átállni valami újra, ami finom, jólesik és egészséges is.

 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL