KÖZÉRZET

Ültess egy diófát és élvezd a gyógyulást!

Szerző:
Szabó Anna
Mindenki ismeri a mondást, hogy a diófát az ember nem magának, hanem az unokájának ülteti. Már csak néhány gyorsan elrepülő hét és eljön a faültetés ideje a kertekben. Jóval többre lehet használni ezt a gyümölcsöt, a karácsonyi bejgli vagy az aranygaluska töltelékénél.

Dióerdő Kirgizisztánban

Van egy hely a világban, ahol biztosan nagyon szeretik a diót. Kirgizisztán Arslanbob nevű településén csakis diófák nőnek, ahonnan évente 1500 tonna diót gyűjtenek be, és ezzel a kistelepülés elnyerte a világ legnagyobb dióforrása címet is. Kínában először játékszerként használták, az ősi kínai császári udvarokban. Úgy tartották, ha a kezükbe fogják, és görgetik, javítja a vérkeringést. Egy szimmetrikusan barázdált dió nagyon értékes, de aki csak a termeléssel foglalkozik, az is sok pénzt kereshet a csonthéjassal.

Minden része gyógyhatású

Egy diófa 80-100 évig elél, ez idő alatt évente 30-40 kg termést ad. Őseink azt tartották a dióról, hogy folyamatos fogyasztás esetén legalább 72 féle betegséget lehet kezelni vele. Minden része felhasználható a gyógyításban. Már a régi görögök és a rómaiak is használták bőrgombásodás és bőrfertőzések kezelésére, de a fáma szerint még a halálos mérgek ellen is hatásos volt. Ennek az lehetett az alapja, hogy mivel antioxidánsként viselkedik, a méreganyag szabad gyökeihez kapcsolódik, ezért azokat hatástalanítja. Tartalmaz mangánt, rezet, káliumot, kálciumot, vasat, magnéziumot, cinket, szelént és E vitamint..

Tanninokban és polifenolokban gazdag, 20 gerezd dió körülbelül 2 gramm omega -3 zsírsavat tartalmaz, ezért a szívre gyakorol jótékony hatást. Csökkenti a vérnyomást, gátolja a vérrögképződést, javítja az érfalak rugalmasságát. Cukorbetegek is fogyaszthatják, mert nem emeli meg a vércukorszintet. Fehérjetartalma nagyobb, mint a húsé, vagy a tojásé, és teljes értékű. A spanyolok szellemi gyengeség ellen is ajánlják, ahogy mondják, kiváló a szívre és az észre. Mivel magas a telítetlen zsír tartalma ezért csökkenti a vér koleszterinszintjét.

Kutyaharapásra is jó

A népi gyógyászat szerint legalábbis, ha mézzel, sóval, hagymával összekeverve alkalmazzuk. De használták eleink különböző tályogokra, ficamokra, véraláfutásokra is. Várandós nőknek előszeretettel javasolták, mert, úgy tartották, hogy mivel kinézete hasonlít az agyra, a születendő gyermek okosabb lesz tőle. De ez inkább a benne lévő folsav tartalom miatt van így. Levelének alkoholos oldata megoldást jelenthet a fejbőr problémáira, főzete, hajöblítőként rendszeres használattal visszaadja a haj eredeti színét, valamint szájüregi problémák esetén javasolt.

Oldja a stresszt

Mivel az idegrendszert is táplálja és elősegíti az idegsejtek és a retinasejtek fejlődését. Ha stresszesek vagyunk, vagy nem tudunk aludni, inkább nassoljunk diót. A jó alvást a megfelelő mennyiségű melatonin biztosítja, amelyet pótolhatunk a dió fogyasztásával. A gyógyszerkészítményekkel ellentétben, a dióban természetes melatonin van, nem pedig mesterséges.

Levele és olaja is hatással van a stressz megszüntetésére. Lélektani hatása, hogy a bölcsesség hiányát csökkenti, fokozza a lelkierőt, tisztítja a gondolatokat. A lényeglátás képességével ajándékoz meg, segíti a higgadtság és a tisztánlátás megjelenését.

Bár nagyon egészséges a dió, van néhány eset, amikor ellenjavallt a fogyasztása. Kiszáradás, legyengülés, széltúlsúly esetén levelének, zöld héjának, kérgének főzetét belsőleg ne fogyasszuk! 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL