REJTÉLY-MISZTIKA

Carnac rejtélyes kősorai

Szerző:
Szabó Anna
Stonehenge és a Húsvét-szigetek rejtélyes kőalakzatai után még mindig tud újat mutatni ez a kemény, nehéz és rejtélyes anyag, a kő.

A kősorok kialakulása

A tudósok szerint nagyjából i.e. 4000 körül emelték Észak-Franciaországban, Bretagne-ban. Ezek közül a legjelentősebb a Carnac melletti három nagy mező: Le Menec két körbezárt területtel és tizenegy kősorral, a Kermario mező két megalít sírral, és Kerlescan egy körbezárt területtel és tizenhárom kősorral. Az utóbbihoz északon egy Petit Menec nevű kisebb mező tartozik nyolc kősorral, amelyek, bár többször megszakadnak, egészen a Chrac folyóig követhetők.

Hogy valójában ki alkotta őket az a mai napig kérdéses. Lehet Caesar egykori tábora, temetkezési hely, de Stonehenge–hez hasonlóan, akár a Nap állásával is kapcsolatba lehet hozni.


Jelenleg a Francia állam tulajdona, akik igyekeznek megóvni érdekes, történelemből rájuk maradt emlékművűket. Jelenleg 2730 kő található itt – egykoron akár 4000 kő is lehetett. Kerlescan – 579, Kermario – 982, míg Le Menec mezőn 1169 található.

Legendák

1. Gall temető, ahol a minél nagyobb kő jelzi a gazdagságot.

2. A 3. Században Szent Kornél pápa menekülés közben nem tudott hajóra szállni, így az őt üldöző katonákat kővé változtatta.

3. A kövek hasadékában törpék élnek!

Szólj hozzá Te is!

OLVASS TOVÁBB!

SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL