KÖZÉRZET

Édességfüggő vagy? - Így tartsd kordában!

Szerző:
Szabó Anna
Tudatosan nem arról fog szólni ez a cikk, hogyan iktasd ki az édességet, a cukrot az életedből, mert egyik pillanatról a másikra ez úgysem menne. Vannak viszont apró trükkök, amelyekkel csökkenteni lehet a fogyasztást úgy, hogy végig jól érezzük magunkat közben.

Édes élet - vagy mégsem?

A finomított cukrot egy ideje fehér méregnek is nevezik, tetemes mennyiségű betegséget írnak a rovására. A leginkább ismert hatása az, hogy túlstimulálja a hasnyálmirigy működését, így megnő az inzulintermelés a szervezetben, és gyorsan kivonja az összes cukrot a vérből, ezért a vércukorszint leesik. Mivel a szervezet nem képes felhasználni ezt a hirtelen jött, nagy mennyiségű energiát, elraktározódik, ebből lesznek a zsírpárnák. Ha elveszítjük az energialöketet, szédülés fejfájás jelentkezhet, az alacsony vércukorszint pedig éhségérzetet okoz.

Ezenkívül a cukor kivonja a szervezetből a B1 vitamint, ezért idegesebbé, agresszívvá válhatunk. Savasító hatása kalciumhiányt, koncentrációvesztést okoz. Kutatások szerint a legtöbb emésztőszervi megbetegedés is a finomított cukor számlájára írható. A májat is megviseli, mert nem képes az általunk elfogyasztott mennyiséget teljességgel átalakítani, így a maradék alkohollá alakul át. Ezért lehet májnagyobbodása akár annak az embernek is, aki szinte soha nem fogyaszt alkoholt, de sok édességet eszik. Ennyi információ talán elég ahhoz, hogy elgondolkodjunk, hogyan csökkenthető a bevitt mennyiség, hiszen egy átlagember évente 60-70 kg cukrot fogyaszt el.

Tippek, trükkök

- Ha csillapíthatatlan sóvárgást érzel egy kis nassolni való után, akkor edd meg! Csak figyelj a mennyiségre. Nem kell rögtön egy tábla csokit legurítani, egy szelet is elég. Kezdd el tudatosan élvezni az ízeket. Az édesség kielégít egy szükségletet, és ha teljességgel megvonod magadtól, akkor ottmarad egy űr, amit valószínűleg egy másik függőséggel pótolnál.

- A következő lépcsőben kombinálhatod valami egészségessel, például gyümölcsökkel, vagy aszalványokkal.

- Mindig legyen nálad gyümölcs, így azonnal tudsz reagálni, ha elönt az édességvágy.

- A tejcsokoládét cseréld étcsokoládéra, minőségi édességekre!

- Rágózz! Bizonyítottan csökkenti az éhségérzetet.

- Fontos a rendszeres étkezés is. Tudjuk, ez a mai világban nem egyszerű, de megéri. Ha 3-5 óránként étkezel, a vércukorszinted stabil lesz, és nem lesz annyira erős a sóvárgás. Figyelj arra, hogy tápanyagokban gazdag ételeket fogyassz!

- A közhiedelemmel ellentétben az édesítőszer nem jó választás, mert egyáltalán nem csökkenti a vágyat, sőt még az elhízáshoz is hozzájárul.

Használd az elme erejét!

Ne csak a fizikai világban változtass, hanem lélekben is! A spiritualitás tanai szerint az édesség utáni vágy a szeretethiányra vezethető vissza. Vizsgáld meg önmagad, mit szerethetsz magadon, és nézd meg a kapcsolataidat, kiktől kapsz szeretetet. Rögtön kiegyensúlyozottabbnak fogod érezni magad! Egyre kevesebb pótszerre lesz szükség. Esténként, mielőtt elalszol, és reggel, mielőtt felkelsz, képzeld el - mintha egy moziban ülnél-, hogy egészséges ételeket fogyasztasz, például a napi csokit lecserélted banánra, almára, narancsra.

Képzeld el, hogy mennyire jól érzed magad ettől! Mosolygós vagy, karcsúbb, fittebb. Aztán ne foglalkozz vele, ne görcsölj rá, ha a nap folyamán mégis nassolnál, ne érezz lelkiismeret furdalást, ne gondold, hogy neked nem szabad, hiszen a tiltott gyümölcs mindig édesebb, így máris csapdába esel. Fogyaszd el jóízűen, gondolj arra, hogy a következő pillanat újat hozhat, és két óra múlva talán már tudatosabban tudsz nemet mondani. Fokozatosan rájössz, hogy nem is kívánod, csak megszokásból etted sok esetben. Persze, egy új szokás kialakulásához kell némi idő, és biztos lesz visszaesés is, de minden apró siker után dicsérd meg magad!

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL