LELKIPATIKA

Rettegés a probléma mentes élettől - Avagy miért gyártunk problémákat?

Szerző:
Szabó Anna
A nőknek mindig kattog valamin az agya. Legyen szó a holnapi ebédről, mit vegyünk fel, hova menjünk bulizni a csajokkal, mivel vegyük le a lábáról a kiszemeltet. Ismerős ugye? Reggel, attól a perctől kezdve, hogy kinyitod a szemedet, egészen addig, míg el nem alszol, gondolkozol. Hol ezen, hol azon, de mindig valami problémát próbálsz megoldani.

Ez senki számára nem furcsa, de mi van akkor, ha úgy ébredsz reggel, hogy elrepültek a gondok? Persze egyből elkezdesz azon agyalni, hogy valami nincs rendben. Miért van az, ha nincs baj, mi csinálunk magunknak?

Kinek mi a probléma?

Először is azt kell tisztáznunk, kinek mi a probléma. Ez ugyanis relatív, mint bármi más az életben. Van, akinek nagy a tűrő képessége, így neki lehet, hogy az nem is okoz gondot, melyik cipőt húzza fel a kék szoknyájához, viszont megint másnak ez hatalmas dilemma. Lehet, az egyikőjük csak meghúzza a vállát, hogy a nagy dugó miatt nem tud reggeli fánkot venni, mert fontosabb, hogy beérjen a munkahelyére. Míg a másik kicsit hisztis, hogy nem tud reggelizni. Mindannyian mások vagyunk, viszont idővel mindenki meg tanulja a hibákat kezelni, rájön akár a saját tapasztalataiból, akár mások tanácsaiból, mit tegyen egy adott helyzetben. Így azt is megtanulja, hogy nem kell aggódni, hisz minden problémára van gyógyír. Ez eddig rendben is lenne, de mi van akkor, ha egyszer csak azon kapjuk magunkat, hogy nincs gond?

Mi van, ha nincsenek problémák?

Nos, az emberek arra törekszenek, így te is, hogy egy nyugodt életet biztosíts magadnak és a családodnak. Ha eléred ezt az állapotot, akkor mondhatod magad boldognak. Szóval csak a felfogásodtól függ, hogy gondot generálsz, vagy boldog vagy. Ha eljutsz arra a szintre, hogy nincs min bosszankodni, akkor annak az állapotnak inkább örülj, mint keresgélni kezdj valamit, amin mérgelődhetsz. Legyen az a célod, hogy minél hosszabb ideig fent tartsd ezt az állapotot. Jó úton haladsz, hogy boldog legyél.

Bolhából elefánt

Akinek semmi nem jó, aki dühöng azon, mert reggel nem engedték át a zebrán, mert nem adott kávét az automata és még sorolhatnánk, ő az, aki a bolhából is elefántot csinál. Neki fontos az, hogy valaki meghallgassa, és mindig azt akarja, hogy ő legyen a középpontban, hisz neki annyi problémája van. Ám ő nem hallgat meg senkit, csakis a saját gondjai érdekli. Az ilyen ember nem csak energia vámpír, de előbb-utóbb, ha nem változtat a hozzáállásán, saját magán kívül nem lesz senkije. Az ilyen embert persze segíteni kell, egy jó szakemberhez irányítani, hisz neki nagyobb a lelki gondja, mint amit mutat, mint ami látszik. Sajnos ő nem biztos, hogy megízleli, milyen is úgy felébredni, hogy feloszlottak a viharfelhők, és nincs semmilyen probléma. Ha mégis sikerül neki, gyárt magának bonyodalmakat.

Mért van az, hogy ha nincs probléma, mi csinálunk magunknak?

Mert félünk boldogságtól, félünk a nyugodt élettől, hisz a nyugalom van, aki számára az unalommal ér fel. De ha leküzdjük a félelmeinket, egy nagyon boldog, szép jövő várhat ránk.

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL