REJTÉLY-MISZTIKA

Szcientológia - UFO egyház, csalók és hazudozók vallása vagy áldott jó lelkek?

Szerző:
Szabó Anna
A szcientológia az L. Ron Hubbard nevű író agyszüleménye, legalábbis a vallásának alapjai hasonlatosak egy George Lucas filmhez. Űrlények jöttek a Földre és thetán lények keveredtek el köztünk. Egyházuk pedig igencsak kétes hírnévnek örvend – hiába Tom Cruise – mert nagyon úgy fest, hogy céljaik érdekében hazudnak, csalnak, fenyegetnek. Ki tud hinni egy sci-fi vallásban?

Amikor egy író vallást alapít...

A képen is látható L. Ron Hubbard író az 1952-ben adta ki az eredetileg életmódjavító filozófiaként szolgáló anyagot, amiből később a vallást alapította 1954-ben.

Hubbard különféle fizikai- és elmekutatásokkal kezdte meg a vallása felépítését. Erre kidolgozott egy saját technológiát, amit dianetikának nevezett el, ami egy görög szóösszetétel és nagyjából annyit tesz: „amit a lélek tesz a testtel".

Amíg az elme titkait fejtegette és a technológiáját finomítgatta, rátalált a spiritualitásra. Ezért már nem az ember elméje, hanem a szelleme került a középpontba, és ezt nevezte el szcientológiának. Ez a görög szavakból alkotott megnevezés pedig azt jelenti: "tudásról való tudás". De a szcientológia önmagában annyit tesz, hogy "A szellemönmagával, az univerzumokkal és más életformákkal való viszonyának tanulmányozása és kezelése."

A szcientológia mitológia avagy mindez csupán kitaláció

Xenu, a galaktika gonosz ura 75 millió évvel ezelőtt az egész Galaxisból sok milliárd űrlényt fogdosott össze – mert úgy ítélte meg, hogy túlnépesedtek - elkábította őket, és a mai DC-3-as, DC-8as típusú repülőgépekre hasonlító űrhajókkal a Földre szállítatta őket. Itt egy vulkánba dobta az űrlényeket, amit felrobbantott egy hidrogénbombával. Az űrlények kiszabaduló lelkeit (thetánok) egy speciálisan „lélekszívóval" összegyűjtötte, majd mozikba vitetve, „agymosásnak" vetette alá őket, hogy milyennek kellene lennie az embernek, hamis képeket mutattak Istenről, Jézusról és a Gonoszról. Ezután szabadon engedték őket, csoportokba verődtek és megszállták az embereket. Xenut a feljebb valói elfogták és bebörtönözték. Manapság is még él és virul.

Legalábbis EGYES források ezt mesélik, hogy ilyen is van...

A szcientológiai egyház – Hitük, gyakorlataik, felépítésük

Az ember alapvetően jó, aki alapjában véve egy szellemi lény, akinek van elméje és teste. Az alacsonyabb szellemi tudatosság okozza a betegségeket, boldogtalanságot, a másokkal kapcsolatos nehézségeket.

Hisznek a reinkarnációban és előző életeikre képesek emlékezni is.

Az Istenben, vagy istenekben való hitet személyes jellegűnek tartja, ezzel kapcsolatban nincs más véleményük vagy kikötésük. A szcientológusok szerint a Legfelsőbb Lény természete minden egyén számára személyesen fejezi ki magát.

Nekik is megvannak a maguk lelkészei és lelkészképzés is van. A lelkészségnek különböző fokozatai vannak és természetesen nem kell szüzességi fogadalmat tenniük, vagyis lehet családjuk.

Továbbá a vallás gyakorlása során akadnak olyan közönségi szolgálatok, mint a prédikáció. Náluk is adott a házasságkötési, névadói, temetési és lelkész felszentelő szertartások. De mivel nem keresztények, nincsen keresztelőjük, ám nem tiltják meg azt, hogy a hívek megkereszteltessék gyermeküket.

Az egyház kampányokat szervez a drogfogyasztás és az alkoholizmus ellen és megelőzésére.

Hívektől nem követelik meg a házasságkötést, fogamzásgátlást sem ellenzik.A szexuális életet magánügynek tekintik a monogámia keretei között. Ellenben az abortuszt azt ellenzik. Létezik még a hívek számára, párkapcsolati, házassági terápia és a válás is megoldható.

Az egyházuk felépítése hierarchikus.

Vagyis mindez teljesen poiztív.

A szcientológia célja

A szcientológia célja az, hogy az embereket kiképezze arra, miként tegyenek rendet az életükben és hogyan oldják meg a problémáikat. Ehhez meg kell fordítani a csökkenő tudatosságot, és fel kell ébreszteniük az egyént. Továbbá cél a szellemi szabadság elérése. Nagy súlyt helyeznek a szellemi tanácsadásra és rehabilitációra.

A központi nézetük az, hogy a személy egy elmével és testtel rendelkező halhatatlan tudatos egész, amit „thetán"-nak neveznek. Ez alapjaiban és lényegében jó és egy általános életenergia, életerő, amely a fizikai univerzum teremtője. Szerintük az egyénnek olyan életet kell élnie, mint egy állandó lelki és erkölcsi képzésen vennének részt.

Egy másik fontos alapelvük, hogy „az igaz, ami számodra igaz". Tehát ne függj mások véleményétől, mindent a saját gondolataidra alapozz.

Kritikák és elvileges kitalációk a szcientológiáról

EGYES forrásij szerint és a....

kritikusok szerint ez a vallás szimplán a pszichológiából, pszichoanalízisből merítette elveit, amit egy tudományos alappal fűszereztek meg, de a tanok nagyja általánosításokon, egyéni megfigyeléseken alapszanak és teljesen áltudományos.

Ám az egyik legfőbb kapaszkodó azzal kapcsolatban, hogy az egész szcientológia szemfényvesztés és színtiszta üzlet, azaz, hogy Hubbard többször is tett olyan kijelentéseket, miszerint a vallásalapítás jó anyagi befektetés.

Alapvetően is anyagias egyház, mivel a tagoknak az előrelépéshez méregdrága tanfolyamokon kell részt venniük.

Az sem piskóta, hogy az egyháztagoknak meg kell adni a saját, a hozzátartozóik, de még az ismerőseik személyi adatait, magánéleti szokásaikat. Ezeket pedig egy pillanatnyi lelkiismeret furdalás nélkül használják fel különféle zsarolásokhoz, ha úgy ítélik meg a helyzetet, hogy szükséges.

Ha az előbbiek nem lettek volna elég hajmeresztőek, akkor ott van az a másik tény, hogy „független" tanácsadóként, és/vagy pénzügyi tanácsadói fedőszervezetként beszivárognak cégekbe, persze nem ingyen. Utána a saját módszereik szerint kezdik el irányítani a céget. Kihasználják a dolgozókat és diktatúrát vezetnek be, bár ez elvileg az egész vallásukra is érvényes. Akiknek pedig mindez nem tetszik, azokat színes és változatos módszereik egyikével szépen elhallgatatják vagy halálosan megfenyegetik.

Ezeket is tanítják a híveiknek, hogyan használjanak ki másokat, és hogy a célok érdekében nyugodt szívvel megengedettek a hazugságok és más eszközök.
Nem mellesleg Hubbard magasabb szintű tanításai titkosak. Olyannyira, hogy ezek védelmében az egyház pereket indított és nyert. Ugyanis sokan igyekeznek bebizonyítani ezekről a tanításokról, hogy felszínesek.

Az angol Wikipedia még le is tiltotta számos jogsértésért az összes olyan szerkesztési lehetőséget, amely a szcientológia egyház és a hozzá kapcsolódó szervezet tulajdonában lévő IP-címekről érkezik. Mivel néhány szcientológus csoport kényükre-kedvükre szerkesztgette a szcientológiával kapcsolatos cikkeket. Folyamatosan és agresszíven javítgatták a vallásukról szóló bejegyzéseket. Eltávolították a mások által írt kritikai észrevételeket és megfenyegették a szerkesztőket.

Híres egyháztagok

John Travolta és felesége, Kelly Preston, Kirstie Alley, Priscilla Presley, Tom Cruise, Sonny Bono, Jason Lee és így tovább...

Mindezek fényében mindenki eldöntheti az, hogy ez egy valódi, jótékonykodó, segítőszándékú csodavallás, kicsit talán brutálisabb eszközökkel vagy csak egy regényíró kitalációja, amire kaphatóak voltak a fanok és az elvetemült lelkületű, mindenre képesek és hatalomra éhes emberek? Vagy csak túl sok rágalom éri az egyébként jószándékű és békés vallást?

Remélem ezt a cikket nem törlik le... sokat dolgoztam vele. SZÁMOS forrást felhasználva.  És mivel sajtószabadság van...

Kérem a majmokat, ugorjanak fejest a vízbe, ugyanis, a jóslatom bevállt! Ugyan nem törölték le a cikkemet, de utolértek 3 nap után!

Sajtó helyreigazítás következik

Cikkem nem nyerte el a tetszését a magyar Szcientológia Vallási Egyesület Központi Szervezet és levelükben arra kértek, legyek szíves módosítani a cikkemen vagy töröljem. Ezért, bár nem kérdeztem, de válaszokat kaptam, amiket most megosztok az olvasókkal. Tehát az előbb említett szervezet válaszlevele illetve kiegészítése a következő, amely a kolléganőt idézve " a valós információkat" fedi fel:

A Szcientológia Egyháznak vannak bizalmas, csak bizonyos megértési szintet elért hívek számára elérhető tanítási, csakúgy mint a Síntó egyháznak, a Mormonoknak vagy a Zsidóknak. Úgy tarjuk, hogy ezeket az információkat csak szellemileg és etikailag kellőképpen felkészült hívők kaphatják meg, mivel ezen adatok korai felfedése számukra hátráltatná fejlődésüket. Való igaz, hogy egyházunk ezek védelmében több pert is indított és nyert meg...
Általában csak a törvénysértő rágalmazókat pereljük be, ha az szükséges, de legtöbb esetben a józan észre apellálva, ezeket az ügyeket bíróságon kívül rendezni tudjuk.

A Szcientológia auditálás és a pszichoanalízis között nincs semmi hasonlatosság. Valójában a Szcientológia annak az eredménye, hogy L. Ron Hubbard megvizsgálta a hipnózist és sok más mentális gyakorlatot, mert úgy látta, hogy szükség van gyakorlati megoldásokra az emberiség problémáira. A Dianetika: "A szellemi egészség modern tudománya" című könyvében azt írja, hogy a hipnózist és a pszichoterápiát veszélyesnek találja és ezek nem célravezetők. Majdnem minden más állítólagos mentális tudomány módszerei olyan tételeken alapulnak, amelyek épp az ellenkezői a Szcientológiában használatosaknak. Az embert irányíthatóságra programozandó „tárgyként" kezelik, nem pedig szellemi lényként, aki képes választ találni az élet problémáira, és képes nagymértékben fejlődni.

L. Ron Hubbard soha sem tett olyan kijelentést a vallásalapítással kapcsolatban...Ezt a kijelentést Eric Blair tette Jack Common-nak szóló levelében
Továbbá Hubbard úr pénzügyei mindig rendben voltak és legtöbbször az írásból keresett pénzét költötte az Egyház fenntartására. L. Ron Hubbardról többet megtudhatnak a www.lronhubbard.hu oldalon.

Egyházunk tagjai önkéntes alapon adományoznak az Egyháznak, amely adományokat az egyház a terjeszkedésére és karitatív tevékenységeinek támogatására fordít. A Szcientológia Egyház számos társadalomjobbító programot támogat, mint például a Fiatalok az Emberi Jogokért, Az igazság a drogokról, a CCHR (Állampolgári Bizottság az Emberi jogokért), Az Út a boldogsághoz és az Önkéntes lelkész programok. A hivatalos oldalunkon www.szcientologia.org.hu több információt talál arról, hogy milyen eredményeket értünk el velük a társadalomban. Valamint elolvashatja Frank K. Flinn, vallásteológus nyilatkozatát a Szcientológia Egyház pénzügyeiről, melyet más egyházak pénzügyeivel hasonlít össze.

Az Egyház pénzügyeivel kapcsolatban már több bírósági döntés is született, ezek közül szeretnék itt idézni az 1989-es frankfurti Területi Bíróság határozatából:

„Valójában csak anyagi természetű dolgokért kért pénzbeli követelés bírálható el tisztességesként vagy tisztességtelenként. A szellemi szabadság elérésének célja, amelyet az alperes (Szcientológia Egyház) ígér a szolgáltatása eredményeként, nem mérhető fel pénzügyi módszerekkel. Másrészt az a pénzbefizetés, amelyet a felperes tett, nem csak arra a célra szolgált, hogy az ő személyes kiszolgálását fedezze. Egy egyházi szervezet csak tagjai adományai, hozzájárulása révén tudja fenntartani magát - ezt az eljárásmódot egyébként igazságosabbnak tarthatjuk, mint azt a rendszert, hogy minden ember személyes jövedelméből automatikusan adóként beszedünk egy bizonyos százalékot. A személyes befizetés révén minden egyes személy eldöntheti, hogy hiszi-e az alperes hitelveit vagy nem, és akarja-e segíteni ezt a vallási közösséget adományaival vagy sem.

Meglehetősen nyilvánvaló, hogy azokat a célokat, amely az alperes dokumentumaiban olvashatók, csak egy pénzügyileg jól megalapozott szervezet keretei között lehet elérni, és az, hogy egy egyház hogyan teremti meg vallási tevékenységének pénzügyi alapjait, alapvetően az egyház belső intézményein múlik, különösen olyan kis egyházi-filozófiai közösségek esetén, mint amilyen az alperes.
A nagy történelmi egyházakkal szemben ők nem részesednek jelentősen az állam által beszedett adókból, tehát más módon kell pénzügyi hátteret teremteniük, adományok, tagsági díjak vagy bizonyos szolgáltatásokért (amelyek összhangban vannak az adott vallással vagy filozófiával) cserébe kért díjazás formájában.
Egyértelmű, hogy az ilyen módon begyűjtött pénz végül is ezeknek a tevékenységeknek a támogatását szolgálja."

Számos ingyenes szolgáltatásunk is létezik, melyen az élet problémáira megoldást kereső személy részt vehet. Néhány éve pedig, ingyenesen elérhetővé vált 19 életjobbító önkéntes lelkész tanfolyamunk az interneten, melyekből a személy olyan adatokhoz jut, amelyek segítségével az illető képesebbé válik az életét kontrollálni és jobb irányba terelni. Valamint Egyházunkban minden szerdán és vasárnap délután szertartást tartunk a hívőinknek és az érdeklődőknek. A szertartás mellett lelkészeink esküvőkön, keresztelőkön és temetésen is rendelkezésre állnak."

És a levelet író hölgy személyes tapasztalatai:

"Személy szerint 18 éve szcientológus vagyok, de az egyházban folytatott tanulmányaim során sehol nem olvastam L. Ron Hubbardtól olyan írást, amely a tisztességtelen dolgokra és hazugságra bátorított volna, éppen ellenkezőleg. A Szcientológiában a hívek L. Ron Hubbard nem-vallásos erkölcsi útmutatóját követik Az út a boldogságoz pontjait, amelyben L. Ron Hubbard arra tanít „Mutass jó példát!", „Törekedj az igazsággal élni!", „Ne tégy semmi törvényellenest!", „Légy méltó a bizalomra!" és még sorolhatnám. Ha bármennyi is igaz lenne abból, amit a „Kritikák, tények és valóság" részben leírt, akkor a Szcientológia Egyház nem valószínű, hogy akkora elfogadottsággal rendelkezne a világban, mint azt ma teszi. Az egyházban töltött munkám során nem találkoztam semmilyen UFO-val és nem is imádkozunk ilyen lényekhez. A vasárnapi szertartásainkon elhangzó imából  ez jobban érthetővé válhat az Önök számára. Ahogy sok más egyházban nálunk is megtalálható Isten fogalma, de mivel tanainkat bármilyen vallási hovatartozástól függetlenül bárki tanulmányozhatja, ezért L. Ron Hubbard a Legfelsőbb Lényként utal Istenre az írásaiban.

Köszönjük a részletes bemutatkozót! 

Ismételten leírhatom, hogy mindezek alapján is az embereknek joguk van a szabad döntés és véleménynyilvánításhoz, így mindenki maga dönti el, ezek után is mit gondol a szcientológiáról.

És ezúton szeretnék elnézést kérni a Szcientológia Vallási Egyesület Központi Szervezettől, a szóbanforgó hölgytől és a szcientológusok táborától, akiket esetleg megsértettem.

De hát sajtó szabadság van...

Még szerencse, hogy mikor a keresztény egyházról írtam cikket, onnan nem keresett meg senki, pedig ott is csak "egy ilyen kis érdekes" cikket írtam mindössze, számos forrást felhasználva...

Még valami... ha már félig így bejött a "jóslatom"... akkor ezek után remélem, hogy mielőtt meglátogatnának honolului otthonomban, előtte szólnak, hogy illendően fogadhassam őket, nem pedig pizsomában.

 

Szólj hozzá Te is!

OLVASS TOVÁBB!

SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL