KÖZÉRZET

Habzsold a szépséget és az egészséget - Edd meg a rózsát!

Szerző:
Szabó Anna
A rózsa maga a szépségbe zárt gyógyító csoda, gyógyír testnek és léleknek egyaránt. Nemcsak bódító illatával hódít. Sokoldalú gyógyszer és exotikus, mennyei finomságok alapanyaga is. Ráadásul hatásos az ágyba cibálós projektekben is – ugyanis rendkívüli afrodiziákum. Lássuk, hogyan éljünk vele?

A szerelem virága

Állítólag Afrodité istennő kedvenc virága a vörös rózsa volt. Nem csoda, hiszen tudjuk, szépsége, mámorító illata szerelemre csábít – de csak ennyi? Kizárólag emiatt választotta szent virágának a szerelem istennője? Nem egészen – a rózsa mámorító, gyógyító csoda, a fiatalság, szépség és szerelem elixírje testnek és léleknek.
Azt mindenki tudja, hogy a rózsaolaj számtalan parfüm luxus összetevője, mert élettel tölti meg az illatfelhőt és elbűvöl, csábít, rabul ejt – képtelenség nem odafigyelni rá. Illata felerősíti a nők önbizalmát és a megfoghatatlan, törékenységében is erős, lenyűgöző díva atmoszférájával lengi körbe aurájukat. A rózsa olaja okosan alkalmazva mindig felébreszti az elcsábítani kívánt hímneműek vadászösztönét, ezért is vallanak később szerelmet ezzel a virággal és ezért a beteljesült szerelmi boldogság elmaradhatatlan esküvői jelképe, aromaterápiában pedig lecsillapítja a háborgó kedélyeket.

De azt hallottad például, hogy hatékonyan javít a rossz közérzeten? Tudtad, hogy fiatalság elixír, csillapítja nemcsak a menstruációs fájdalmakat, de a klimaxos panaszokat is, ráadásul segít helyrebillenteni a hormonháztartás ingadozásait? Na és azt tudtad, hogy isteni finom, desszertek is varázsolhatók a segítségével, melyek felébresztik a szerelmet? De csapongjunk ennyire, vegyük csak szép sorjában, hogy mire, hogyan érdemes alkalmazni?

Jótékony hatásai

A népi gyógyítás évszázadok, évezredek óta ismeri antibakteriális és gyulladás gátló valamint vérzéscsillapító hatásairól, melyet a modern kutatások is igazoltak. Kiderült továbbá az is, hogy egy olyan különleges fehérje is kivonható belőle, mely forradalmasíthatja az ízületi gyulladások és köszvény gyógyítását is. Tanulmányok is igazolják, hogy jótékonyan védi a sérülékeny porcszövetet, segítheti a regenerációjukat. Mindezeken felül javítja a kedélyállapotot, segíti a pihentető alvást is.

 

Rózsavíz

A rózsavíz alapvetően a rózsaolaj készítésének mellékterméke, de két fazék és fél liter víz segítségével, vízgőz felett forralással otthon te is készíthetsz magadnak, ha hozzájutsz olyan illatos, friss rózsaszirmokhoz, melyeket nem permeteztek meg.
A rózsavíz felhasználásának utána csak a fantáziád szab határt. Ha kis szórófejes flakonba töltve a friss ágyneműre permetezed, akkor illatos, simogatóan bársonyos tapintású lesz tőle a textil, melyben csodásan pihentető az alvás.

Hajra és bőrre szórva a mesés illatán túl hatásosan hidratál, különösen jót tesz a göndör hajnak, de gyulladáscsökkentő, hűsítő, tonizáló és pórusösszehúzó hatása sem elhanyagolható. Sőt. Gyógyítja a sebek gyógyulását is, de még a cellulitisz kezelésében is hasznunkra válhat.

Fehérbőrűek figyelem! Ha olyan bársonyosan ragyogó, romantikusan rózsás árnyalatúra szeretnél barnulni, mint a rózsa szirma, akkor ez a te szépségelixíred. Természetesen gondoskodnod kell a megfelelő faktorszámú naptejről, de amíg a napon pirulsz, fújd be magad többször rózsavízzel... csak próbáld ki, majd meglátod miért!

Ha mindez nem lenne elég, akkor még egy fontos részlet: isteni finom íz élményben lesz részed, ha a nyári forróságban limonádéba vagy koktélba kevered. Pár csepp a frissítőbe, jégkockának szánt vízbe, esetleg néhány ehető rózsaszirom és még a legegyszerűbb itóka is királyi nedűvé változik.

Rózsatea

A szárított rózsabimbókból vagy szirmokból készülő tea hatásai is hasonlóak, mint a rózsavíz. Az ayurvédikus gyógyítás rengeteg esetben ajánlja, ugyanis jó hatást tulajdonítanak neki a köszvény és reuma kezelésében, meghűlés és torokfájdalom esetén. Mindezeken kívül stresszoldó hatású, depresszió esetén is gyakran ajánlják, mivel a hagyományok szerint erősíti az idegeket. Javítja a szív, gyomor és méh izmainak tónusát, ezért szülés után ezt itatják a kismamákkal. Lótuszszirommal keverve pedig a nőgyógyászati problémák esetén ajánlják, mert segít kiegyensúlyozni az endokrin mirigyek működését és oldja a menstruációs görcsöket.

Ehető rózsaszirom

A rózsa íze remekül harmonizál az eperrel, málnával, rebarbarával, vörös szőlővel, kajszibarackkal és citrusokkal. Tisztít, méregtelenít, enyhe vízhajtó hatása is van. Használhatsz rózsavizet és ehető rózsaszirmokat is. A kandírozott rózsaszirom minden desszertet és süteményt káprázatos remekművé varázsol. Ha rózsavizet használsz, csak arra vigyázz, nehogy megbillenjen az üvegcse a kezedben, mivel elég erőteljes az íze – kis mértékben, varázslat, nagymértékben furcsa lesz.

Csinálhatsz igazi indiai lassi-t. Turmixolj össze fél liter joghurtot egy meghámozott, érett mangóval, ízlés szerinti mennyiségű mézzel (ne sajnáld), és kb. egy teáskanálnyi rózsavízzel, majd hűtsd le pár órára. Ha még egy csipetnyi őrölt kardamomot is adsz hozzá, amikor megkóstolod, megismerheted az indiai nők egyik évezredes csábító trükkjét. Ne aggódj, elég magadat is elcsábítani... egyszerűen megnyugtat, jókedvre derít és valahogy még a nevetés is erősebb, szívből jövőbb lesz.

Ha pedig málna vagy epervelőből, édesítőszerből esetleg mézből néhány csepp rózsavízzel szorbetet készítesz, melyet ehető rózsaszirmokkal díszítve tálalsz, garantáltan elterjed rólad, hogy kifinomult gourmet vagy.

Rózsalekvár

A rózsaszirmok egyik legmeghökkentőbb felhasználása természetesen a mesés Keletről származik. Arrafelé ugyanis az emberek nagy barátai a virágból készült édességeknek, mivel tudják jól, mit művel a szerelemre szomjazókkal a rózsa varázsereje. Nem csoda, hogy nem volt elég számukra a szirmokból varázsolt díszítés és a rózsavízzel parfümözött édességek tömkelege... Kitalálták a rózsalekvárt is.

Ez igazi különlegesség, csak erős idegzetű, bevállalós kóstolóknak ajánlott, de egyszerűen meg kell kóstolni! Errefelé vaníliás krémekre, fagylaltokra csorgatják, fehér csokoládéval kombinálva garantáltan oldja a hódítással járó feszültséget, felszabadítja az érzékeket. Megnyugtatja még a legnyugtalanabb embert is, feloldja a feszültséget, sejtregeneráló hatással bír és táplálja a szöveteket. Megfiatalít és felturbózza az életerőt.

Ott is! De még hogy! Néhány kanálka, és a hatás garantáltan nem marad el. Ajánlott kipróbálni a közelgő szerelem éjjelén, hátha segítnek a csillagok is. Megfiatalodásra és szerelemre felkészülni! Egy... kettő... három... Rajt!

 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL