SZÉPSÉG

Az illatos zsíroktól a natúr deókig - Az izzadság elleni harc természetes praktikái

Szerző:
Szabó Anna
Bár egyes kutatók szerint az első emberek számára létfontosságú volt a testszag, a kultúra fejlődésével egyre inkább kellemetlenné és nemkívánatossá vált. Természetesen az évszázadok során számtalan praktika született a testszag elfedésére vagy megszüntetésére, azonban az jól látható, hogy a legtöbben akkoriban és ma is a természethez fordulnak a megoldásért.

Az izzadás a test természetes védekező mechanizmusa a maghőmérséklet túlzott emelkedése ellen. Sajnos ugyanilyen természetes folyamat az is, hogy a szerves anyagokban gazdag izzadságot egyes baktérium fajták kiváló tápanyagnak tartják és a forrás közelében – főként a fedett területeken, vagyis például a hónaljban –szaporodni kezdenek. Ezen baktériumok anyagcsere termékei okozzák a jól ismert testszagot, mely ellen évezredek óta vív harcot az emberiség. Bár a kutatók szerint a testszag tette lehetővé, hogy az őskorban az ember ne keltse fel a ragadozók érdeklődését, a kultúra fejlődésével mind inkább kerülendővé vált.

Alapvetően kétféle lehetőség közül lehet választani, ha meg akarjuk szüntetni a hónaljban a kellemetlen szagok megjelenését: vagy elfedjük a szagokat és semlegesítjük/elpusztítjuk a baktériumokat, vagy megakadályozzuk a szóban forgó területeken az izzadság megjelenését. Cikkünknek nem témája a teljes izzadásgátlás, hiszen a test saját folyamataiba ilyen mélységig történő beavatkozás nehezen tekinthető természetesnek, mint ahogy a mesterséges anyagok bőrre juttatása sem az. A testszag elfedésére és a baktériumok semlegesítésére a természet rengeteg praktikát szolgáltat, melyet az ókorban is előszeretettel használtak, és ma is részei a Dr. Organic natúr dezodoroknak is. Ezek a modern natúrkozmetikumok ma a leghatékonyabb szépségápolási termékek között szerepelnek, miközben őrzik azoknak az, ipari forradalom előtti időknek a szellemiségét, amikor az ember még harmóniában élt a természettel és nagyra értékelte annak kincseit.

Ha szépségápolásról beszélünk, akkor szinte minden esetben megkerülhetetlenek az ókori egyiptomiak, akik – Kleopátrával az élen – igen találékonyak voltak a szépülés terén. Ők két irányból támadtak a testszagra: tudatában voltak a szőrzet szerepének a kellemetlen szagok kialakulásában, így hónaljukat borotválták, illetve megkísérelték elfedni a büdöset egy erősebb illat használatával. A legextrémebb ilyen praktikájuk az illatosított zsírok használata volt, melyet a fejükre kentek, és az anyag a melegben olvadozva folyamatosan biztosította a „dezodorálást". A kor másik élenjáró népe, a rómaiak szintén az egyiptomiaktól lesték el a módszerek nagy részét, de ők nem csak fürödtek az illatosított olajokban, hanem ruháikat is ilyenekben áztatták, sőt lovaikat és házi kedvenceiket is locsolták velük. Az európai kultúrkörben egészen a modern korig az illatok elfedése volt az egyetlen megközelítése a testszag elleni védekezésnek, miközben a Távol-keleten más módokat is találtak a célra. Ők ásványi kristályokat, sókat is használtak a hónaljban, ami elpusztította a baktériumokat, és ez a tudományos megközelítés a modern natúrkozmetikumokra is jellemző.

 

A Dr. Organic bioaktív dezodorok olyan bőrbarát anyagokat tartalmaznak, melyek erős antibakteriális hatásukkal fel tudják venni a harcot a baktériumokkal, de eközben bőrnyugtató, ápoló hatással is bírnak. A bioaktív Holt-tengeri ásványok, teafaolaj, az Aloe vera vagy kókuszolaj, mind-mind képesek erre a kettős hatásra. Így találkozik a tudomány és az a természetközeli szemlélet, amely annyira jellemző a Dr. Organic valamennyi bioaktív termékére.

 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL