REJTÉLY-MISZTIKA

A méregkeverő és vérfertőző boszorkány? - Lucrezia Borgia, a pápa lánya

Szerző:
Szabó Anna
Ha valaki esetleg belefutott a Borgiák című sorozatba, akkor, ha máshonnan nem is, onnan tudhatja, hogy VI. Sándor pápa lányáról van szó, aki nem mindig örvendett túl fényes hírnévnek. A gyönyörűséges Lucreziát bizony olyan vádak érték, mint a méregkeverés, vérfertőző viszony fenntartása fivérével, gyilkosságok és tizennyolcas karikát nem tűrő paráználkodások a szeretőivel.

A vélt vagy valós pletykák Lucreziáról, a véreskezű boszorkányról

Az a hír járta Lucreziáról, hogy igencsak hangulati ember volt abban a tekintetben, hogy aki nem tetszett neki vagy gondja volt vele, azt bizony alkalomadtán megmérgezte. Ebből az indíttatásból hordott üreges gyűrűt, hogy mikor a szükség úgy hozza, csak egy pöccintés és már porlik is a méreg az áldozat borába.

Sőt, a férjeit és szeretőit, nemhogy lapátra, de egyenesen sírba tette és megfürdött a vérükben, hogy örökké szép és fiatal maradhasson.

Az egyik leghajmeresztőbb pletyka róla, hogy viszonya volt a fivérével Cesaréval, aki szintén örömét lelte a gyilkosságokban. Megölte húga egyik férjét, szeretőjét és egy közös fivérüket is. Mert a történelem valóban alátámasztja azt, hogy ők ketten nagyon ragaszkodtak egymáshoz és különösen olaszos szenvedéllyel, túlfűtve szerették egymást. De vajon csak mint testvérek, vagy mint testvérek és szeretők?

Élete utolsó éveiben nagy bűnbánatról és vezeklő életmódról tett tanúbizonyságot, de vajon a képzelt vagy a valós bűnök miatt? Hiszen családja bűntetteiből neki is sok haszna származott. A sorozatos gyilkosságok és férjek által hatalomra, hírnévre és vagyonra tett szert.

A történelmileg hiteles valóság így fest...

Mikor Lucrezia született 1480-ban, már a Borgiák voltak hatalmon. Ők voltak a legbefolyásosabb család a reneszánsz Itáliában és Spanyolországban. Ezzel együtt állítólag a legromlottabb családnak is ők számítottak. A hatalomért szemrebbenés nélkül hazudtak, öltek, csaltak és persze érdekházasodtak. Ugyanez a stratégia vonatkozik arra, hogy meg is tartsák ezt a hatalmat. Egyesek szerint ők az ősi maffia, legalábbis középkori maffiaklán és tőlük ered a bűnszervezet jelenlegi formája.

Már az apja, Rodrigo sem volt éppen szent. Akkoriban az egyház eleve korrupt volt, így nem volt kényelmetlen a számukra, hogy Rodrigo - aki már 25 évesen bíboros volt – is nagy nőfaló volt, imádott táncolni, szórakozni, borban fürdeni és eszeveszett orgiákat rendezni. Ha minden igaz, kilenc gyermek apja volt. Ebből néggyel, - beleértve Lucreziát és Cesarét- egy férjes grófnő, Vanozza de Cattanei (Kandiai Johanna) ajándékozta meg, akivel nem különben tartós viszonyt tartott fenn.

 (Jobb oldalt a 2011-es Borgák c. sorozatban szereplő Jeremy Irons)

Lureczia tizenkét éves volt, mikor apját VI. Sándor néven pápává választották. Így természetesen maga Lucrezia lett a legfőbb érték és ingóság egyben hosszú, fürtös, aranyszőke hajával, mogyoróbarna szemekkel, csinos kis keblekkel és angyali arcával.

Először Giovanni Sforzához grófhoz adták feleségül tizenhárom éves korában. Idővel mégis érvénytelenítették ezt a házasságot, mikor a pápapapa úgy ítélte meg, nem elég jövedelmező családjára ez a viszony. Így tizenhét évesen Lucrezia ismét szabad volt, aki a maga útját szerette volna járni és Rómába szökött egy kolostorba. Most azt gondolná az ember, hogy micsoda szentséges, apácanői életet élt ott... de nem! Összeszűrte a levet a spanyol Pedro Calderonnal (mn. Perottó) aki apja szolgálatában állt és ráadásul teherbe ejtette a pápa szeme fényét. Nem csoda, hogy néhány héten belül bizony meghalt. Állítólag Cesare szúrta le a Vatikánban a pápa előtt. Gyermekükről szinte semmit lehet tudni, csupán annyit, hogy feltehetően 1498 márciusában született. Augusztusban pedig már rögtön tovább is passzolta az apja, de már Lucréziát ekkor „Róma legnagyobb szajhájának" titulálták.

 

Második férje a tizenhét éves Aragóniai Alfonz volt, a nápolyi király törvénytelen fia. Úgy festett minden tökéletesre sikeredett és a két fiatal imádja egymást. 1499. november elsején meg is született a kis herceg.

Csakhogy ez a férj is útban volt, de ezúttal Cesare számára, aki beházasodott egy francia nemesi családba és a dél-itáliai városállamok meghódításához akarta kérni Franciaország segítségét, akik viszont hadban álltak Nápollyal... így Lucrezia férjét hamarosan két merénylet is érte, és másodszorra sikerült is őt megfojtaniuk. Egyesek szerint nem csak a hatalmi érdekei kívánták a férfi halálát, hanem a harag, hogy valakinek sikerült beférkőznie az ő szent helyére, Lucrezia szívébe, ahonnan kitúrták őt. Persze Lucrezia idővel megbocsátott Cesarénak, hiszen nagyon, nagyon szerette őt...

Lureczia harmadszorra Alfonso d'Este ferrarai herceghez ment férjül, - bár eleinte vonakodott, hiszen úgy vélte férjeit balsors üldözi – aki viszont valamelyest tisztára mosta hírnevét.


 (Jobb oldalt a Borgák c. sorozatban Cesaréja, François Arnaud látható)

 

Aztán bekövetkezett a végszó. 1503. augusztus 18-án meghalt az ős-Keresztapa, Sándor pápa. Fia, aki óriási katonai hírnevet és elismerést szerzett magának még egy darabig élvezte az új pápa támogatását hódító hadjárataiban. Mivel ez a pápa öreg volt, nem sokáig támogathatta. A legújabb pápa viszont egyenesen utálta a Borgiákat, így 1504-ben elfogták és börtönbe küldték Cesarét, ahonnét 1507-ben kiszabadult. Végül egy csatában esett el sógora, a navarrai király seregében.

A család hatalma megtört így Lucrezia is kés élen táncolt. Harmadik házasságából csupán egy halva született gyermeket tudott felmutatni, amibe ő is majdnem belehalt. De szerencsére ez az új család kedvelte, ezért tisztelték és védelmezték őt még imádott bátyjának is megpróbáltak segíteni. Istenfélő, jótékonykodó, művészetpártoló és igazi reneszánsz úrnő volt. Pedig időközben akadt néhány futó szerelmi kalandja. Skalplistáján szerepel Pietro Bembó költő és Francesco Gonzaga, a sógora.

Végül négy fia és lánya élte túl a csecsemőkort. Utolsó szülése viszont az életébe került 39 évesen. Öt nappal szülés után belehalt a gyermekágyi lázba és az újdonsült lánya is követte őt a sírba.

Szóval... a történelem tisztára mosta Lucrezia nevét vagy még mindig egy family-szexet kedvelő méregkeverő perszóna?

(A sorozat Lucreziáját Holliday Grainger játssza)

Szólj hozzá Te is!

OLVASS TOVÁBB!

SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL