GYERMEK

A mesék ereje

Szerző:
Szabó Anna
Puha takaró, fantáziavilág, anya mesél. Küzdelem a boszorkánnyal, vagy a hétfejű sárkánnyal? A varázspálca mindent megold! De nem csak a gyerekkorban! Készítsd fel csemetédet mesékkel, hogy felnőttkori önmaga minden akadályon könnyedén túljuthasson!
A mesék valójában rólunk szólnak kicsit színezett, idealizált módon. A rémséges boszorkány, akár a főnök is lehetne, akivel nap, mint nap meg kell vívnunk harcunkat a való életben. A személyek, a helyszínek ugyan mások, de a tanulság, a jóság győzedelmeskedése a rossz fölött mind-mind emberi sorsokon alapszik.

A mesék valamikor réges-rég, még a XIX. században elsősorban felnőtteknek szóltak. A történetek akkoriban még nem írás formájában terjedtek, hiszen nagyon sokan olvasni sem tudtak, de a meséket mindannyian jól ismerték. Erőt merítettek belőle és azonosulhattak a hősökkel. Emellett a mindennapos gondok és a tv hiánya megteremtette az elvágyódást egy olyan világba, ahol a fantázia által minden megoldható.


Tanulni a mesékből

A televízió, a videójátékok egyre inkább háttérbe szorították a mesélés jelentőségét. Pedig a fantázia, a problémamegoldó készség ekkor fejlődik csak igazán. Persze napjainkban is megtalálhatóan a modern hősök, akik lehetnek akár viccesek, mint Spongya Bob, vagy erős és bátor, mint Superman.. Szerencsére nem tűntek le a klasszikus mesehősök, így Hamupipőke és Micimackó képes ugyanolyan erővel lekötni a gyerekek figyelmét, mint a táncoló pingvinek.


A mai mesékre is szükség van, hiszen a technika fejlődésével lépést kell tartani, és ezt nem lehet elég korán elkezdeni. A nehézséget talán az jelenti, hogy a klasszikus mesélési módokat egyensúlyba hozzuk a modern kori lehetőségekkel. A tévében látottak is hathatnak kedvezően gyermekünk lelkivilágára, mint ahogy kedvezőtlenül is. Fontos, hogy jól szelektáljunk a műsorok, rajzfilmek között.



Mi leszel, ha nagy leszel?

Az én kistestvérem ugyan rávágta, hogy hentes, de ő már akkor is azokat a meséket szerette a legjobban, amiben főztek, vagy jóízűen ettek.. Mire felnőtt, szakács lett belőle. Persze nem minden esetben lesz valakiből királynő, vagy éppenséggel Pokémon, nagy korára, de a minta elég meghatározó lehet jövőnket illetően.

Ha valakinek Hamupipőke volt a kedvence, megeshet, hogy felnőtt korára szolíd, házias, társfüggő ember válik belőle. Elképzelhető, hogy könnyen kihasználják majd, míg meg nem tanulja, hogy ki kell állnia magáért, mert nem biztos, hogy a herceg segít majd rajta.

Aki Hófehérkéért rajongott, bizonyára szereti a rendet, a tisztaságot és ő az igazság bajnoka. Felnőtt korára talán kerülni fogja a konfliktusokat és kissé visszahúzódó, önbizalomhiányos lehet.

Aki inkább a Szépség és a Szörnyeteg című mese hősnőjével azonosulna, kalandvágyó, romantikus, álmodozó természetű lehet.

Érdemes megfigyelni csemetéink kedvenceinek magatartását, mert ezek a képzeletbeli figurák tudat alatt végigkísérik életünket és befolyásolhatják személyiségfejlődésünket.


Minél több lehetőséget kap a gyerek, minél többféle mesével ismertetjük meg, annál nagyobb élettapasztalatra tehet szert akár gyermekfejjel is.

A szituációs játékok, pl. a Barbie-zás, a papás-mamás mind-mind felkészülés a felnőttkori életre, valamint elvárást és igényt formál életünk minőségére.




Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL