ÁLLATI CUKISÁGOK

A szívférgesség szűrés életet menthet

Szerző:
Szabó Anna
Az elmúlt évben egyre több felelős gazdi kért az állatorvostól szívférgesség szűrést, ám még mindig sokan vannak, akik nem hallottak erről a komoly fertőzésről. Pedig a szúnyogok által terjesztett betegség akár végzetes kimenetelű is lehet a házi kedvencek esetén, ráadásul hazánkban is egyre gyakrabban üti fel a fejét.

 

„A szívféreg lárvái szúnyogok közvetítésével kerülnek az állat szervezetébe, és akár 6-7 hónapon keresztül tünetmentesen jelen lehetnek. Ezt követően a lárvák a nagyobb tüdőerekbe és a szívbe is eljuthatnak, ahol kifejlődve, szaporodva akár 7-10 évig is élhetnek: légzőszervi- és szívpanaszokat okozhatnak" – figyelmeztetett Dr. Lukács Zoltán klinikus szakállatorvos. Azt is hozzátette, hogy a fertőzés elsősorban a kutyákra veszélyes, de a házi állatok közül a macskák és a vadászgörények sincsenek biztonságban. Az emberek is elkaphatják a betegséget, de esetünkben a szívférgesség nem végzetes.

Hetente több szívférgesség szűrést végzünk a rendelőben, akár megelőző jelleggel is. A vérvizsgálat eredménye pár percen belül elkészül és kimutatja, hogy vannak-e féreg lárvák az állat szervezetében" – mondta el Dr. Jacsó Olga, a Dunakeszi Állatkórház állatorvosa. „Negatív eredmény esetén a megelőzésre kell hangsúlyt helyezni és a nem fertőzött állapotot kell megtartani, a szúnyogok elriasztására és a féreg lárvák elpusztítására alkalmas készítmények együttes használatával. Évente érdemes elvégeztetni a szűrést" – hívta fel a figyelmet a szakértő.

Amennyiben bebizonyosodik, hogy kedvencünk szívférges, hosszú, kockázatos és költséges kezelésnek nézünk elébe. „Négy súlyossági fokozatba sorolhatjuk a beteg állapotát. A negyedik stádiumban, amikor a 15-30 cm-es szívférgekből már több is van a legyengült állat testében, nincsen esély a gyógyulásra. Enyhébb fokú fertőződés esetén a férgek elpusztítása a kezelés egyik módja, ami nagyon kockázatos. Esetenként a műtét is megoldás lehet. Fertőzöttség esetén elmondható, hogy az állat életveszélyben van" – emelte ki Dr. Lukács Zoltán.

Dr. Jacsó Olga azt tapasztalta, hogy a gazdik gyakran összekeverik a szív- és a bőrférgességet. „A betegségekben közös, hogy mindkettőt a szúnyogok közvetítik és elsődlegesen a házi kedvenceket veszélyeztetik. A bőrférgesség elterjedtebb és régebben jelen van: országosan átlagban minden ötödik kutya fertőzött."

A bőr alatti csomókat alkotó féreg ugyan nem jelent halálos veszélyt, viszont megbetegedés alkalmával a féreg az állat vagy akár az ember szemébe is eljuthat, ahol látászavart okozhat és csak műtéti úton lehet megszabadulni tőle. „Mivel az emberek fertőződésének forrása legtöbbször a beteg házi kedvenc, így az állatok férgességének megelőzése és felderítése az elsődleges" – zárta a beszélgetést Dr. Lukács Zoltán.

 

 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL