GYERMEK

Fiú, vagy lány legyen? - Segíts rá a természetre!

Szerző:
Szabó Anna
Kiskorodban biztosan te is elképzelted, hogy mennyi és főképp milyen nemű gyereked lesz. Felnőttként már nem az a fontos, hogy fiú, vagy lány, csak az, hogy egészséges legyen. Azonban számos praktika létezik, hogyha mégis rá akarsz segíteni a természet dolgára.

 

Amikor engedélyezett a nem megválasztása

Kis hazánkkal ellentétben, más országokban már meg lehet választani a születendő gyermek nemét. Érdekes módon 50-50% a kívánt nemek aránya. Magyarországon is volt rá egy gyengének nevezhető kezdeményezés, miszerint a 3. baba esetén dönteni lehetett volna, ha a másik két gyerek neme azonos – ez azonban csúfos kudarcba fulladt. A téma legnagyobb ellenzője az egyház, de a nem hívő emberek is eltérő véleményen vannak. Vallásos berkekben azt mondják, hogy ne akarjunk Istent játszani. Abban igazuk van, hogy aki gyereket akar, az azért vállaljon, mert gyereket szeretne. Ne avatkozzunk a természet rendjébe! A mai modern korban már technikailag képesek vagyunk rá, de úgy tűnik, hogy ez inkább etikai kérdés.

Viszont egyetlen esetben még a jogszabály is kivételt tesz. Nevezetesen, a nemhez kötötten öröklődő betegségek estében. Olyan családokban, ahol erre esély van, illetve van létjogosultsága a szűrésnek. A preimplantációs genetikai vizsgálatok (PGD) során, az embrió néhány sejtes állapotában távolítanak el egyetlen sejtet, majd ebben vizsgálják a kromoszómaállományt. Az eljárással kiválasztható a megfelelő nemű magzat, amelyet a lombikbébiprogram során az anya méhébe ültetnek. A vizsgálat közel százszázalékos biztonsággal képes a magzat nemének meghatározására. A sejtválogatás segítséget nyújt abban, hogy csakis olyan nemű legyen a gyerek, aki nem fog szenvedni az adott genetikai betegségben. A módszer lényege, hogy a spermiumokat szétválogatják, hogy x vagy y kromoszómát tartalmaz, mesterséges megtermékenyítés után pedig a „kívánt" nemű embrió kerül beültetésre.

Módszerek és praktikák


Nem újdonság, hogy az emberek valamilyen módon befolyásolni akarták, hogy olyan nemű gyerekük szülessen, amilyenre vágytak. Leginkább a fiú utód érdekében vetettek be mindent. De miért is? Erre nagyon egyszerű a válasz: történelmi oka van. Egy lány, nő funkciója régen csakis a biológiai reprodukcióban, valamint a háztartási munkákban merült ki. Vannak még napjainkban is olyan országok és népek, melyekben és melyeknél ez nem változott. A kultúrájukban még mindig a fiúgyermek az értékes, és az a nő, aki nem képes fiút szülni, haszontalan. Nem csoda, hogy mindent megtennének azért, hogy megfeleljenek az elvárásoknak. Elvárások ide, vagy oda, számos módszer és praktika lehet a segítségedre, ha mégsem bíznád a véletlenre a dolgot. Ugyan tudományos alapokat sem mellőznek, de nem nyújtanak 100%-os eredményt. Ártani azonban nem ártanak.


Shettles-módszer

Még ma is nagy népszerűségnek örvend ez az érdekes módszer, ugyanis 75-95%-ban beváltja a hozzá fűzött reményeket. Lényege, hogy az ovuláció ideje és a spermiumok életképessége alapján nagy valószínűséggel meghatározható, hogy egy bizonyos időpontban fiú, vagy lány fogan. Az elmélet szerint az Y-kromoszómával rendelkező hímivarsejtek fürgébbek, és csakis lúgos környezetben maradnak hosszabb távon életben. Az X- kromoszómával rendelkezők jóval kitartóbbak és jól tűrik a savas kémhatást. A gyakorlatban úgy alkalmazhatod a technikát, hogy először is veszel egy ovulációs tesztet. Ez abban lesz a segítségedre, hogy megtudhatod, hogy melyik napon fog kilökődni az érett petesejt. Ha lányt szeretnétek, akkor a teszt által jósolt időpont előtt 2-3 nappal érdemes próbálkoznotok. Ha pedig fiút, akkor pontosan a teszt által jósolt ovuláció napján kell akcióba lendülnötök. A módszer kiegészül még egy kis plusszal. Javaslatokat nyújt a pozíciókkal kapcsolatban is, hogy még biztosabb legyen az eredmény. Ha fiút szeretnétek, akkor azok a pózok lesznek jók, melyek során a férfi mélyebbre tud hatolni - így a spermiumok közelebb kerülhetnek a méhnyakhoz és kevesebb időt kell töltenie a számára kedvezőtlen savas környezetben. Ha pedig lányt szeretnétek, akkor ennek az ellenkezője az igaz.


Kínai fogamzásnaptár


Egy XIII. századi kínai tudós megfigyelései alapján készült a naptár. Szerinte egy tetszőlegesen kiválasztott női ciklus során csupán az egyik nemű magzat a lehetséges. 67-99%-os a megbízhatósági rátája. Pl. Ha az anya 30 éves, akkor októberben csakis lány gyermeke foganhat.

Jónás módszer


Jónás Jenő dolgozta ki a módszert saját megfigyelései alapján. A lényege, hogy a nők nem csak az ovulációkor fogamzó képesek, hanem akkor is, ha a hold állása megegyezik a születésük pillanatának megfelelő holdállással. Ezzel a baba neme is kiszámítható.


Táplálkozás


Egyes kutatások szerint befolyásoló tényező lehet a bevitt tápanyag is. A vegetáriánus étrend, egyesek szerint nem kedvez a fiú után vágyakozóknak. A kenyér, tészta, sajtok, sós ételek, valamint a húsok fogyasztása ajánlott.

 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL