KÖZÉRZET

Ha nem jön álom a szemedre...

Szerző:
Szabó Anna
Magyarországon mintegy 500 ezer ember alvászavarral küszködik. Miközben próbálják megfejteni ennek okát, szerencsére jó néhány olyan biztonságos és természetes szer alkalmazható, amely mellékhatások veszélye nélkül álomba ringat.


Mindenkinek szüksége van legalább nyolcórányi alvásra. Ha folyamatosan fáradtan ébredünk, akkor több alvásra van szükségünk, mint amennyit megadunk magunknak. Az is fontos, hogy mikor alszunk. Az ember úgy van „megtervezve”, hogy az éjfél és hajnali 6 óra közti időszakot alvással töltse, egy-egy órányival előtte illetve utána fekve illetve kelve. Teljes értékű alvás csak ebben az időszakban lehetséges. A szervezetünk ebben az időszakban végzi ugyanis létfontosságú belső munkálatait. Rövid délutáni ún. „cicaalvás” jó szolgálatot tehet komolyabb kimerültség, vagy betegség utáni lábadozás esetén.

Sokan úgy gondolják, az álmatlanság az, ha valaki nem tud elaludni, de e kategóriába tartozik az is, ha valaki nem képes folyamatosan aludni, vagy mindig korábban ébred fel, mint kellene. A csupán néhány napig vagy hétig tartó alvászavarokat általában stressz vagy izgatottság okozza. Olykor azonban az álmatlanság idültté válik, és hónapokig, évekig is elhúzódhat.

 

Fordulj orvoshoz, ha…

• az álmatlanság minden próbálkozás dacára egy hónapnál tovább tart.
• az alvási problémák egy megrázó munkahelyi esemény vagy egy szeretett személy elvesztése nyomán keletkeznek.
• mindig fáradtnak érzed magadat, és napközben gyakran elbóbiskolsz.
• olyan fáradt vagy, hogy már semmit sem tudsz rendesen elvégezni.

Mi okozhatja?

Az álmatlanság tulajdonképpen olyan tünet, amely mögött sokféle, gyakran nehezen felismerhető ok állhat. Kialakulásában szerepet játszhat az étrend, az életmód, fizikai fájdalom, komoly betegség, gyógyszeres kezelés, netán egy rossz ágybetét is. A legtöbb ember esetében azonban a feszültség, az idegesség és a depresszió a kiváltó ok. Olykor nyomozásnak is beillő munkára van szükség az álmatlanság okának kiderítéséhez, de megéri, mert ez a legbiztosabb kiindulópont a kezelés megkezdéséhez.

 

A táplálék-kiegészítők hatása

Olykor valamilyen tápanyaghiány, különösen a kalcium, a magnézium és a B6-vitamin szintjének csökkenése is alvásproblémához vezethet, ezért ezeket pótolni kell. A niacin nevű B-vitamin B6-vitaminnal szedve igen hatékonyan csökkenti a feszültséget. Különösen hatásos lehet a magnézium vagy a B6-vitamin 5-HTP-vel együtt alkalmazva.

 

Segíthetnek a gyógynövények

Több tanulmány kimutatta, hogy egyes gyógynövények is hatékonyak az alvászavar tüneteinek kezelésében. Mi a következő kincseket ajánljuk a természet patikájából:

Fehér árvacsalán: idegi eredetű álmatlanságot megszüntet az árvacsalánból forrázott napi két csésze tea. Csészénként egy púpozott teáskanálnyi árvacsalánt forrázzunk le, fél percig hagyjuk állni, szűrjük le és kortyolgassuk el.

Citromfű, egybibés galagonya, kamillavirág, orbáncfű, palástfű: csészénként egy púpozott teáskanálnyi gyógyfüvet forrázzunk le, fél percig hagyjuk ázni, szűrjük le, és alvás előtt egy csészével kortyolgassunk el az előbbi gyógynövények bármelyikből (külön).

 

Mit tehetsz még?

• Ragaszkodj a rendszeres alváshoz, még hét végén is.
• Az ágyat csak alvásra használd, ne olvass vagy tévézz fekve.
• Rendszeresen mozogj (de ne este), hogy csökkentsd a stresszt.
• Kerüld az alkoholt, a dohányt és a koffeint.
• Próbálj meditációs gyakorlatokat végezni a nap folyamán és lefekvés előtt.
• Lefekvés előtt vegyél meleg fürdőt, a vízbe tegyél 10 csepp levendulaolajat.
• Igyál egy elalvás előtti italt: meleg tejet, mézzel édesítve.
• Próbálj meg nyugtató hatású gyógynövényekkel kitömött párnán aludni.


 

Tények & tippek

Ne szedj természetes alvásserkentőket hagyományos nyugtatókkal és gyógyszerekkel, mert ez túlzott álmossághoz vezethet.
Bizonyos gyógynövények serkentő hatásuk révén gátolhatják az éjszakai alvást. Ilyenek a ginszeng, a guaraná, a kóladió és a gyömbér.



 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL