UTAZÁS

Ciprusi élvezetek

Szerző:
Szabó Anna
Mindegy, mi izgat, a különleges ételek, a kultúra, vagy a luxusszállodákat imádod, Cipruson mindent megtalálsz. Luxusszállodák, ízletes falatok, messze földön híres látnivalók... Ciprus mindezt képes kínálni a széles választéktól megzavarodott turistának.
Ötcsillagos Ciprus


A klímája tökéletes, a tengerpartjai csalogatóak – Ciprus régidők óta a napimádók Mekkája. És most, hogy egyre több az ötcsillagos szálloda a partokon, a napimádók között találhatók olyan hírességek is, mint Catherine Zeta Jones és Michael Douglas. Tehát ezentúl a társaság ellen sem lehet kifogásod. A Londa Limassol városában szereti úgy nevezni magát, mint a sziget első „divat” szállodája, és valóban az is - fura, kicsit funky-s, egyedi bútoraival és minimalista berendezésével. Estére a bárból menő éjszakai hely lesz, és nem csak a szállóvendégek mulatnak kellemesen, hanem a város krémje is.


A Sunset bár a Thalassa Hotelben, Paphoszon pont megfelelően elegáns hely egy koktélhoz a nap végén, és ha szerencséd van - és szobát is kapsz éjszakára -, lakosztályod erkélye csodás kilátást fog nyújtani a Korall-öbölre. Ha a gyerekeket is magaddal hoztad, a szomszédban a kicsit nagyobb Coral Beach Hotel szívesen fogad családos vendégeket is, éttermében pedig mindenki talál az ízlésének megfelelőt.



Gasztro-Ciprus

Azt tartják a ciprusiakról, esténként nem „inni” járnak el, sokkal inkább enni és táncolni. És ha meglátod, mekkora adagokat szolgálnak fel vacsorára, azt is tudni fogod, miért akarják mindenáron letáncolni! A legtöbb tavernában csak húsételből több mint harmincfélét kínálnak, ezen túl persze még halakat és zöldségféléket is. A helyi borok pedig kitűnőek, érdemes velük leöblíteni a vacsorát. Ha csak előétellel próbálkoznál, helyi jellegzetesség a loukanika (korianderrel fűszerezett kolbászkák), a koupepia (szőlőlevelek rizzsel és darált hússal töltve), és a loukoumades (ciprusi fánk, mézes sziruppal).


Ha igazán előkelő helyen akarsz vacsorázni, az Aliada Limassolban a helyed. Ne csodálkozz, ha elsőre nem találod meg, mert szerény homlokzat mögött bújik meg, de ha belépsz, máris meglátod, hogy a régi épületet milyen biztos kézzel alakították át szinte királyi ebédlőteremmé, hatalmas csillárokkal, zongoristával. Mint a legtöbb menő ciprusi étterem, az Aliada mégsem előkelősködő. A ciprusiak egyszerűen szeretik jól érezni magukat, bárhova is menjenek. Lazíts hát te is, nem baj, ha nem ülsz egyenesen, és nem jól fogod a kést meg a villát.
Van még egy másik, régi épületből átalakított étterem Limassolban, az Artima, közel a várhoz. Jó jel: a helyi üzletemberek is szeretnek ide járni.



A történelmi Ciprus

Tegyük fel, még arra is képes vagy, hogy egy kicsit otthagyd a strandot... Ciprusban akad pár olyan történelmi látnivaló is, amit kár volna kihagyni. Ha Paphoszba érkezel, ne felejtsd el jól körbebóklászni a kikötőt, mielőtt elindulnál Nea Paphos városának romjaihoz. Ez most régészeti park, ahol a legfőbb látványosság Dionysos háza, gyönyörű mozaikpadló maradványokkal.


Ha Limassol apró, üzletekkel szegélyezett utcáin sétálsz - no meg az óvárosban -, beugorhatnál a régi várba, megnézni a középkori emlékekkel teli múzeumot. Maga a vár a XIV. században épült, de már előbb is állt a helyén egy bizánci vár. De van a városban állatkert, néprajzi- és régészeti múzeum is.


Kourian ősi városának maradványai - éppen csak egy kicsit Limassolon kívül - gyönyörű tengeri kilátással rendelkező hegycsúcson állnak. Annak ellenére, hogy a város az i. e. II. században épült, a kouriani amfiteátrumban még ma is vannak előadások: zenei fesztiváloknak, színdaraboknak ad helyet. És ha még nem elég a történelemből, közvetlen mellette a régi fürdő romjait is megnézheted.


Omodos városkájában érdemes egy napra – vagy egy éjszakára is maradni. A főteret hangulatos boltocskák szegélyezik, de a mellékutcákba is érdemes bekukkantani: jellegzetes kocsmákért, régi házakból kialakított múzeumokért.



Ciprus, főváros

Ha a kultúrát a hagyományos ciprusi konyhával és egy kiadós shoppingolással szeretnéd kombinálni, akkor irány a főváros, Nicosia. Itt a főutcák tele vannak márkaboltokkal, butikokkal, de lehet kapni a vidékre jellemző csipkét is. Ezen kívül természetesen számos múzeum is vár rád.

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL