GASZTRO

Mit kell tudnunk a húsokról?

Szerző:
Szabó Anna
A hús minősége mindig az adott állat korától és fajtájától függ. A fiatal állatok húsa jóval zsengébb, mint az idősebbeké. Jó, ha tudjuk, hogy milyen húst is vegyünk a hétvégi lakomához.

Az utóbbi időben nagyon elterjedt a biohús. Kezdetben biopiacokon árusították, most már egyre több bevásárlóközpontban szerezhetőek be.

Mit jelent az, hogy bio?
Az állatokat nem kezelik hormonokkal, és nem kapnak vegyszeres takarmányt sem. A szállítás elkerülésével mentesülnek a stresszhormonoktól, mellyel elkerülik a hús élvezeti értékének romlását.


Marhahús: A fiatal bikáknak kiváló minőségű a húsuk. Finom rostozatúak, lédúsak, a hús erezetét csak minimális zsíros részek szövik át. A legjobb, ha sötétebb színű húst vásárolunk, mely porhanyósabb. A nemes és elég drága vesepecsenyét, más néven bélszínt és a hátszínt rózsaszínűre sütjük. A dió- és combrészéből szaftos sültet készíthetünk.

A főtt marhafartő tormamártással az ínyencek nagy kedvence.
A marhahús kiváló vasforrás.



Borjú: Húsa sokkal világosabb, mint az idősebb marháké. Rostozata finomabb, 18-20% fehérjét tartalmaznak, ezért könnyen emészthető. A szopós borjú húsa emlékeztethet bennünket a tej ízére.
A borjú legnemesebb része a vesepecsenye, amely csak rövid ideig tartó párolást igényel. Raguk készítéséhez a legkiválóbb.


A hátszín és a comb sültek készítésére alkalmas. A hús sütése 8-10 percet igényel, a ragu vagy pörkölt 45 perc alatt készül el.

Birka: Húsának nagyon jó a vízmegkötő képessége, vágási felülete emiatt száraz. Sütés közben nem zsugorodik össze könnyen.
A magyar jerke- és ürübárányok húsuk márványozottsága miatt méltán váltak közkedveltté Európa számos országában. Húsa rendkívüli ínyencség, energiaértéke és ásványi anyagtartalma magas. A birkahús zsírszövetekkel gazdagon átszőtt vörös hús, mely a juhokra jellemző faggyú miatt erős illatú. Az ivartalanítatlan állat húsán sokkal jobban érezhető. Különleges elkészítést igénylő, ugyanakkor nagyon egészséges hús.

Fagyasztott hústermék vásárlásakor mindenképp ellenőrizzük a fagyasztás időpontját. Ez nagyon fontos, mert a juhhúst csak 12 hónapon belül lehet felhasználni állagváltozás nélkül.


Sertés: Mostanában a soványabb sertéshúsfélék részesülnek előnyben, melyeknek színe enyhén rózsaszín, márványozott. A hús rostjai , gyengék.
A sütési idő hússzeletenként, 10-12 perc, ragu vagy pörkölt készítésénél 45-50 perc. Ízletesebbek a magasabb zsírtartalmú húsok, mint pl. a csülök.



A szopós malac az ínyencek nagy eledele egészben sütve.
A jellegzetes sertéssülteket lapockából, tarjából, csülökből készülnek.

Szárnyasok: A tanyasi, szabadon tartott állatok húsa sokkal drágább, de finomabb. A pulyka- és a csirkehús íze nem túl erőteljes, ezért készítésüknél határozottabban kell fűszerezni.
A szárnyas hús kalóriaszegény, magas fehérjetartalmú, egészséges húsféle. A liba és a kacsazsír különleges ízt kölcsönöznek az ételeknek.

A szárnyasból készítendő hússzeletek 8-10 perc alatt sülnek át, a pörkölt vagy ragu 30-40 perc alatt készül el.


Vadhús: Az őz, szarvas, vaddisznó, nyúl húsa nagyon ízletes, kissé rostosabb, és pikánsabb ízű.
A vadhús nagyszerű fehérjeforrás, magas az ásványi anyagtartalma (foszfor, vas) és kevés zsírt tartalmaz. A gerincből és a combból készíthető ételek a legfinomabbak.



Serpenyőben készítjük a filét, érmeszeletet, vagdaltat, bordaszeletet, a szűzérmét, és a bélszínszeletet. Sütőben készül a szarvas-, őz- és vaddisznócomb csonttal együtt.

A húsok sütésénél elsősorban nem a hús mennyisége, hanem a szerkezete és a keménysége a döntő a sütési idő megválasztásánál.

 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL