2018. július 22. - Magdolna
RSS hírcsatornák Pinterest Tweet
Megosztom
DXN termékek Az örök szerelem lakatja
Női Portál
2018. július 22. - Magdolna
RSS hírcsatornák Pinterest Tweet
Megosztom

A híres, telt idomú Vénusz - A mai napig rejtély, hogy mire használták

Chapette

A Willendorfi Vénusz szobrocskát mindenki ismeri. Igen, az a bizonyos kövérkés figura, amelyről az iskolában tanultunk – kuncogtunk egyet−, és megtudtuk, hogy a termékenységet jelképezi. A régészek számára azonban ez korántsem egyértelmű.

Még mindig töprengés tárgya, valójában mi lehetett a rendeltetése

Ráadásul nem ez az egyetlen lelet, hiszen ebből a korszakból mintegy 200 darab „molett" nőszobrocska került napvilágra Európában. A női jellegeket eltúlozták, szinte karikatúraszerűen, az arc kidolgozatlan maradt, általában hiányzott a kéz és láb. Felfoghatatlanul messze járunk a múltban: Kr. e. 27 ezer és 22 ezer között, a felső paleolitikum időszakában. Szibériától a Pireneusig, elég nagykiterjedésű (több mint 3000 km-ről van szó) területről származnak a szoborleletek.

Több mint száz éve bukkantak rá egy augusztusi napon

1908. augusztus 7-én szinte elveszett az aznapi leletek között, tisztogatás közben csodálkozott rá Josef Szombathy, a bécsi császári és királyi udvari Természettörténeti Múzeum régészeti-antropológiai részlegének vezetője. Az alsó-ausztriai Willendorf an der Wachau közelében, a Duna bal partján folytattak éppen ásatást, elődeink egyik őskőkori táborhelye után kutattak. 1998 óta csodálhatjuk meg a bécsi Természettörténeti Múzeumban a mindössze 11 cm aprócska hölgyet. A meztelen, idomoktól domborodó női alak egy ideig nem került a nyilvánosság elé, tudniillik a császári udvar szemérmetlennek tartotta.

A kőkorszaki férfiak erotikus „tárgya" lett volna?

Ez a legmeredekebb hipotézis. Pedig vannak olyan kutatók, akik arra a következtetésre jutottak, hogy ezek a kisplasztikák az ősférfiak erotikus igényeire születtek. Nyilván nem ismerhettük az akkori ideálokat, de akárhogy is puhítjuk az ízlésünket, ezek a nőalakok nem „szexisek", nem arányosak, nem igazán vágykeltőek.

Akkor mégis inkább termékenység szimbólum?

Ha figyelmesen szemléljük, a nagy has és emlő akár áldott állapotra is utalhat. Más vélemények szerint ez azért ingatag elképzelés, mivel az akkor élő őseinknek tartaniuk kellett a túlnépesedéstől, és nem valószínű, hogy készítettek olyan kultikus tárgyakat, amivel a szaporodásra inspirálták volna magukat.

A természeti változások talán adhatnak magyarázatot

Nagyjából 22 ezer évvel ezelőtt, a jégkorszak kezdetén, ahogy a jéghatár egyre délebbre húzódott, a homo sapiens is kénytelen volt elhagyni Közép-Európát. Ahogy eltűntek a gazdagon füves tundrák, csökkent a növényevő állatok száma, elapadt az élelemforrás is. Így ezeket a szobrokat istennőként tisztelhették, hiszen a jövőt, a termékenységet jelenthette számukra.

A legújabb vizsgálatok sem vezettek konkrét eredményre

Egyik feltételezés sem vitathatatlan, hiába vizsgálták meg újra mikroszkópos módszerekkel a szobrot. Annyit sikerült kideríteni, hogy szemcsés mészkőből készítették, ilyen kő nem található a Duna mellett, hanem egy morvaországi őskori kőfejtőből származhat, a Stránská Skala mészkőhegységből. Ez a hely a lelőhelytől több mint 100 km-re található. Ez bizonyítékul szolgál arra, hogy az évszakok váltakozásával vándoroltak őseink. Az is bizonyos, hogy a Vénuszt vörös festékkel vonták be. A vörös színt temetkezésnél használták, viszont ilyen szobrocskák inkább a lakóhelyeknél kerültek elő, tehát maguknál tartották. Alig látható vonalak vannak a jobb felső karon, amelynek a jelentését még mindig nem sikerült megfejteni. Nem tudjuk, mit kapcsoltak őseink pontosan ehhez a figurához, de valószínűleg kultikus módon és céllal használhatták.

SzavazzSzavazzSzavazzSzavazzSzavazz

Személyre szabott horoszkóp ingyen!

Add meg a születésed időpontját!

Év: Hó: Nap:

óra perc mp

vagy napszakot:

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Top 3 olvasnivaló

7 pénzvonzó tárgy a lakásban - Ne hagyd figyelmen kívül!

7 pénzvonzó tárgy a lakásban - Ne hagyd figyelmen kívül!

A Feng Shui – szó szerinti jelentése: szél és víz – ősi kínai életbölcselet, amely egyebek között a minket körülvevő tárgyak kiválasztásával és elhelyezésével is segít megteremteni a harmóniát. Elvei szerint, a megfelelő tárgyak hasznosítják és erősítik a csít, az életerőt körülöttünk. Néhány tárggyal azonban a gazdagságod érdekében is sokat tehetsz.

Tovább »
3 logikai teszt, aminek megfejtésébe belesajdulhat a fejed

3 logikai teszt, aminek megfejtésébe belesajdulhat a fejed

Mennyire bízol az intelligenciádban és a logikádban? Ha kétségeid vannak azzal kapcsolatban, hogy mennyire vág eszed, most mindjárt le is tesztelheted magad! Persze ezek csupán játékos fejtörők, de attól még rendkívül hatásosak, ha arról van szó, hogy tornáztatni kell az agyunkat vagy felmérni annak a logikai szintjét. Próbálj csak megbirkózni ezzel a három feladattal!

Tovább »
Melyik a kedvenc illatod? - Megmutatja személyiséged legrejtettebb pontjait

Melyik a kedvenc illatod? - Megmutatja személyiséged legrejtettebb pontjait

Kutatók tanulmányozták, hogy az illatok hogyan kapcsolódnak a személyiséghez, illetve az egyének vásárlási szokásaihoz. A „A környezet illatának hatása a preferenciákra és a választási magatartásra” című tanulmány, Madzhrov, Block és Morrin (2015) munkássága. A kutatás során érdekes dolgokat találtak arról, hogy a különböző illatok hogyan befolyásolják az egyének viselkedését. Mielőtt elmagyaráznánk, hogy mire is jutottak, válassz egy illatot!

Tovább »

Kalkulátor

Fűszerlexikon

Évezredek óta segítőink a fűszernövények házipatikánkban és a konyhánkban is. Te tudod, melyik mire jó?

Még több kalkulátor »

Szakértők

Búza Judit

Spirituális fejlesztő

Kérdezz! »
Összes szakértő »
Búza Judit

Társkereső

Társkereső
Horváth Mária Eva Erika Éva Mária 
Társkereső
Antal Attila Preky69 Gyula Attila 

Még több társkereső »

Női Portál oldaltérkép