KÖZÉRZET

Egészséges, zamatos, finom - Az eper jótékony hatásai

Szerző:
Szabó Anna
Finom, illatos, üdítő. A szomorú téli napok után, amikor szervezetünk vitaminraktárai már kiürültek, szinte epedve várjuk a friss színes zöldségeket, gyümölcsöket. Az elsők között elérhető a szamóca, ami amellett, hogy nagyon finom, végtelenül egészséges is!

Valóságos vitaminbomba

Amikor szánkba veszünk egy finom érett illatos epret, nem is gondoljuk végig, hogy milyen egészséges gyümölcsöt fogyasztunk. Eredetileg nem gyümölcs, hanem gyógynövény volt, és már a 14. században használták, a szervezetre gyakorolt számtalan jótékony hatása miatt. Ha be tudunk iktatni étrendünkbe egy eperkúrát, napi 30 dkg gyümölcs elfogyasztásával, akkor szinte minden jótékony hatását tapasztalhatjuk. Könnyű hozzájutni, mert akár a balkonon is megterem, így ha szeretnénk, mi is megtermelhetjük a napi eperadagunkat.

A világ egyik legegészségesebb gyümölcse

Fogyasztáskor inkább ne cukrozzuk, mert cukrozottan gyorsan erjed, és cukor nélkül természetesen egészségesebb is. Több mint háromszáz értékes hatóanyag található benne, magasabb a C-vitamin tartalma, mint a narancsnak vagy a citromnak. Azt csak érdekességként említem, hogy nem csak a gyümölcse, de a levele is gyógyhatású. A legkézenfekvőbb hatása, az, hogy egy meleg napon oltja a szomjat, mivel lédús gyümölcs. Fehérjét, növényi zsírt, szénhidrátot, magnéziumot, káliumot, mangánt és rostot tartalmaz, de a kalóriája alacsony, ezért ideális fogyókúrázóknak is. Kiváló vértisztító, baktériumölő, E-vitamin tartalmának köszönhetően serkenti a méregtelenítő folyamatokat, ezáltal megelőzhetjük, vagy eltüntethetjük egy szamócakúrával a cellulitist, fokozza a vérkeringést, nyugtatja a gyomrot. Nem annyira ismert, hogy a daganatos megbetegedések kialakulásának esélyét is csökkenti, használják még vérnyomás normalizálására székrekedés megszüntetésére is. Nem véletlen, hogy az erotikában is szerepet kapott, valóban növeli a szexuális vágyat, a kutatók szerint azért, mert magjában nagy mennyiségű cink található, ami fokozza a vérbőséget, így érvényesül vágyfokozó hatása.

Szépek leszünk tőle

Ha sok epret fogyasztunk, a belső táplálás már eleve meglátszik a bőrünkön is, de külsőleg pakolásként arcra, vagy napégés ellen is alkalmazhatjuk. Fogfehérítő hatása révén a szájhigiéniában is bevethetjük. Hámlasztóként magában pépesítve is kenhetjük az arcunkra, mert a benne lévő gyümölcssavak elvégzik ezt a feladatot. Tápláló pakolásként, mézzel, joghurttal, vagy tejszínnel keverjük össze. Tudni kell azonban, hogy az eper magjára sokan lehetnek allergiásak, de egy enyhe csípős érzés még nem rendellenes.

Egy finom recept

Hogy ebből a finom gyümölcsből mit készítünk, az a fantáziánkra van bízva, itt most mutatunk egy egyszerű és hűsítő receptet a melegebb napokra.

Gyors, hideg eperleves

50 dkg epret, 5 dl, tejet, 2 dl tejfölt vagy tejszínt, cukrot vagy mézet, készítsünk a konyhapultra. Az epret mossuk és pucoljuk meg, szeleteljük fel, egyik felét tegyük félre. A másik felét tejjel turmixoljuk össze. Ízlésünknek megfelelő tejfölt, vagy tejszínt adjunk hozzá, mézzel, vagy cukorral ízesítsük. A félretett eperdarabokat dobjuk a levesbe, hűtsük le, és már ehetjük is. Ha ínyencek vagyunk tejszínhabbal a tetején tálaljuk!

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL