2018. július 22. - Magdolna
RSS hírcsatornák Pinterest Tweet
Megosztom
DXN termékek Az örök szerelem lakatja
Női Portál
2018. július 22. - Magdolna
RSS hírcsatornák Pinterest Tweet
Megosztom

Kőműves Kelemenné - Mennyi a valóság a mese mögött?

Bérces Zsombor

Melyikünk ne hallott volna általános iskolában a pórul járt feleségről, akit férje befalazott saját építményébe? Amekkora ismeretségnek örvend a történet, valószínűleg a mögötte meghúzódó valóságalapról annyira kevés tudással rendelkezünk. Minket is meglepett, hogy mennyire szerteágazó és sokszínű gyökerekhez nyúlik vissza ez a kis mese!

A Kárpát-medencétől a Balkánon és Kaukázuson át, egészen Belső-Ázsiáig megtalálható a befalazás hagyománya. Gyakorlatilag, ha apró különbségekkel is, de minden népcsoportnál különbözik a rítus oka, és/ vagy maga a kivitelezése is. Az építő mesterek alulképzettségét markánsan bizonyítja, hogy néhol az épületek szilárdságának fokozása miatt ágyaztak emberi testeket a szürke kövek közé. Természetesen ez az esetek kisebb hányadát foglalja magába, sokkal inkább mitikus okokra vezethetőek vissza ezek a kegyetlennek tetsző építészeti megoldások.

Az impozáns és nagy hírnévnek örvendő kínai Nagy fal is tele van holttestekkel

Eredetüket kétféle mondával is alátámasztják az akkori bölcsek. Az egyik nyilvánvalóan a transzcendens "jó indulatának" elnyerése és a gonosz szellemek távoltartása. A fal különböző részeinek leomlását nem mesterembereik számlájára írták, hanem az ellenük küzdő kisebb népek, népcsoportok rontásai miatt megjelenő démonok kegyetlenségét okolták. Ezt elkerülendő, élve falazták be az embereket és az ő lelküket ajánlották a rossz démonoknak. A másik leírás szerint Kína ódzkodott az élve temetéstől, és csupán a halott elítéltek, hadi foglyok testét rakták a kövek közé, mivel úgy hitték, hogy ezzel a lelkük is a falhoz lesz kötve és rabságuk a haláluk után is megmarad.

Az indiai kontinens népei nemesebb feladatot szántak a befalazott áldozatoknak

Itt nem büntetésként alkalmazták a műveletet és nem is építészeti elemekként játszottak szerepet az emberi porhüvelyek. Totemekkel és őrző, szent szobrokkal azonos magasságokig emelkednek a kapu mellé temetett testek őrző képességei. Az élők óvására és védelmezésére szánt egyéneket a főkapu félfáinak közvetlen szomszédságába ágyazták, akár még a kapu megépülte után is képesek voltak megbontani a mellette húzódó fal egységét, hogy egy-egy védő szentet "közbeszúrhassanak". A családi házak bejárati kapui is őriznek magukban kifejezetten a család védelmére szánt, elmúlt rokonokat.

Magyar felmenőink múltjában szintén fellelhető az építő áldozat

Ám őseink nem a falba, vagy a kapuba temették halottaikat, hanem a küszöb alá. A gudzsároknál még mindig fennáll, bár természetesen fakul a hagyomány, hogy tilos a ház küszöbére lépni, ugyanis azzal megsértenénk az alattunk pihenő ősök szellemét. Mára a gudzsárok a hindu népekhez hasonlóan elszórják a hamvakat, ezzel szimbolikusan szabadon engedve a halott lelkét. A magyar kultúrában már semmi nyoma nem maradt a befalazás vagy akár a küszöb alá temetés hagyományának.

SzavazzSzavazzSzavazzSzavazzSzavazz

Személyre szabott horoszkóp ingyen!

Add meg a születésed időpontját!

Év: Hó: Nap:

óra perc mp

vagy napszakot:

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Top 3 olvasnivaló

7 pénzvonzó tárgy a lakásban - Ne hagyd figyelmen kívül!

7 pénzvonzó tárgy a lakásban - Ne hagyd figyelmen kívül!

A Feng Shui – szó szerinti jelentése: szél és víz – ősi kínai életbölcselet, amely egyebek között a minket körülvevő tárgyak kiválasztásával és elhelyezésével is segít megteremteni a harmóniát. Elvei szerint, a megfelelő tárgyak hasznosítják és erősítik a csít, az életerőt körülöttünk. Néhány tárggyal azonban a gazdagságod érdekében is sokat tehetsz.

Tovább »
3 logikai teszt, aminek megfejtésébe belesajdulhat a fejed

3 logikai teszt, aminek megfejtésébe belesajdulhat a fejed

Mennyire bízol az intelligenciádban és a logikádban? Ha kétségeid vannak azzal kapcsolatban, hogy mennyire vág eszed, most mindjárt le is tesztelheted magad! Persze ezek csupán játékos fejtörők, de attól még rendkívül hatásosak, ha arról van szó, hogy tornáztatni kell az agyunkat vagy felmérni annak a logikai szintjét. Próbálj csak megbirkózni ezzel a három feladattal!

Tovább »
Melyik a kedvenc illatod? - Megmutatja személyiséged legrejtettebb pontjait

Melyik a kedvenc illatod? - Megmutatja személyiséged legrejtettebb pontjait

Kutatók tanulmányozták, hogy az illatok hogyan kapcsolódnak a személyiséghez, illetve az egyének vásárlási szokásaihoz. A „A környezet illatának hatása a preferenciákra és a választási magatartásra” című tanulmány, Madzhrov, Block és Morrin (2015) munkássága. A kutatás során érdekes dolgokat találtak arról, hogy a különböző illatok hogyan befolyásolják az egyének viselkedését. Mielőtt elmagyaráznánk, hogy mire is jutottak, válassz egy illatot!

Tovább »

Kalkulátor

Kabala és amulett-kalkulátor

Az amulettek és a kabalák üzenetet közvetítenek és védelmeznek. Neked van már? Ha még nincs, válassz egyet. Vajon melyik az, amely a legjobban illik hozzád?

Még több kalkulátor »

Szakértők

Erdősné Zsóka

Szoptatási tanácsadó

Kérdezz! »
Összes szakértő »
Erdősné Zsóka

Társkereső

Társkereső
Horváth Mária Eva Erika Éva Mária 
Társkereső
Antal Attila Preky69 Gyula Attila 

Még több társkereső »

Női Portál oldaltérkép