GYERMEK

Vérzés terhesség alatt

Szerző:
Szabó Anna
Minden várandós nő rémálma a vérzés. Rögtön a lehető legrosszabb jut az eszünkbe, és pánikba esünk, hogy elveszíthetjük a babánkat - rossz ómennek tartják. Lehet, hogy csak kisebb probléma áll a háttérben, nemcsak vetélés miatt léphet fel vérzés. Számos oka lehet, amiről kevés ismerettel rendelkezünk. Nem szabad figyelmen kívül hagyni, a lehető legjobb, ha felkeresünk egy szakembert.

 

Menstruáció vagy hüvelyi vérzés?

A menstruációs ciklust néhány hormon szabályozza, ezek segítik a petefészkekből kiszabaduló petéket a petevezetőkbe jutni. Egy érett petesejt 12-24 óráig életképes. Ha 24 órán belül nem termékenyítik meg, a szervezetben a hormonszint fokozatosan csökken, ez pedig a méhnyálkahártya vedléséhez, azaz a menstruációhoz vezet. A terhesség egyik egyértelmű jele, ha a menstruáció kimarad. A várandósság idején szünetel, mert egy másikfajta hormon termelődik, ugyanakkor, annak az esélyét, hogy a kismama menstruáljon, nem lehet teljességgel kizárni. Előfordulhat, hogy a terhesség alatti vérezgetések éppen az esedékes menstruáció(k) idejében jelentkeznek. Ez gyakori jelenség a kismamáknál, ami akár úgy is tűnhet, mintha a méh egészen egyszerűen emlékezne a havi ritmusra. Egyes esetekben a ciklusért felelős hormonok erősebbnek bizonyulnak és vérzést okoznak, ezt azonban nem lehet menstruációs ciklusnak nevezni - hüvelyi vérzés a hivatalos neve. Vér folyik a hüvelyből, rossz időben és nem megfelelő mennyiségben - terhesség bármelyik szakaszában előfordulhat, de leginkább az első trimeszterre jellemző.

A vérzés okai

Számos oka lehet a terhesség alatti vérezgetésnek, de ezt mindenképpen orvosi segítséggel kell kideríteni. Legbiztosabb mód az ultrahangos vizsgálat, amivel az okra is fény derülhet, valamint figyelemmel lehet kísérni a baba fejlődését a vérzés mellett. Nagyon fontos, hogy a méhen kívüli terhesség lehetőségét is ellenőrizni kell. Akkor is jelentkezhet vérzés, ha a teherbeesés előtt, valamilyen fogamzásgátlási módszerrel éltünk, de származhat akár gyulladásból, fertőzésből eredően is. Felszívódásban lévő ikerterhesség esetében is előfordulhat.

Leggyakoribb okok

1. Beágyazódás


Ez a terhesség legkorábbi szakaszában jelentkezik. A megtermékenyített petesejt méhbe ágyazódása okozza, néhány órától egy-két napig eltarthat. Mennyisége jellemzően kevesebb a normális menstruációnak.

2. Érzékeny méhnyak


Vaginán keresztül végzett ultrahangvizsgálat után, vagy éppen intim együttlét után előfordulhat, hogy a méhnyak irritációja barnás-sötét vöröses, enyhe vérzést okoz. A megoldás, ha a kellemetlenséget kiváltó tevékenységet abbahagyod.


3. Vetélés


Minden negyedik ismert terhesség végződik vetéléssel. Legtöbbször az anya által befolyásolhatatlan okból. Gyakran olyan korán történik, hogy a nő nem is veszi észre, hogy terhes volt. Jelei között van az élénkvörös vérzés, valamint a menstruációs görcsökhöz hasonló fájdalmak. Ilyenkor orvoshoz kell fordulni, aki megállapítja, hogy rendben van-e a magzat szívverése.

4. Vérömleny


A sűrűn erezett méhben a beágyazódás során, vagy épp a lepény kialakulásánál egy apró ér elpattanhat, ezáltal kialakul egy kis vérrel teli edény. Ezek a terhességek 20 százalékában kialakuló rögök egy sereg problémát okozhatnak, de olyan is előfordul, hogy teljesen ártalmatlannak bizonyulnak. Az első trimeszterben elválaszthatják a méhlepényt a méh falától, ami vetéléshez vezet, de az is előfordul, hogy maguktól felszívódnak. Ha azonban a harmadik trimeszterben még mindig fennáll a diagnózis, akkor súlyos komplikációk mellett koraszülés is történhet. Pecsételő vérzést és barnás maszatolást okoz. Erre sajnos nincs gyógyszer, szigorú ágynyugalom és házasélet tilalom a bevett kezelési mód.

5. Placenta rendellenes elhelyezkedése


A méhlepény megtapadása nem jó helyen történik. 200 terhesség közül egyben fordul elő. Részben és egészben is elfedheti, vagy pedig csak elérheti a méhszájat. Nem feltétlenül jár fájdalommal, de az orvos ultrahangvizsgálattal kiszűrheti. Gyakori, hogy vérzést okoz. Amennyiben bebizonyosodik, hogy erről van szó, ágynyugalmat rendelnek el, valamint tartózkodást a szexuális élettől. Amennyiben szükséges, a szülés ilyenkor császármetszéssel történik. Azonnal fordulj orvoshoz, ha intenzív vérzést észlelsz, ez akár életveszélyes is lehet mindkettőtök számára.

 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL