REJTÉLY-MISZTIKA

Stigma - Avagy Krisztus szent sebei az emberi testen

Szerző:
Szabó Anna
A hívő emberek számára nem ismeretlen ez a fogalom. Ehhez szorosan kapcsolódik egy jelenség, amit még az egyház is szkeptikusan közelít meg. Csoda, vagy csak jól kivitelezett csalás az egész?

Stigma: Krisztus szent sebei

A stigma testi jegy vagy fájdalom, amely olyan testtájakon jelenik meg, ami Jézus keresztre feszítését idézi. A stigmatizáción a jegyek materializálódását értik, a stigmaták pedig azok az emberek, akik ilyen jegyeket viselnek testükön. Nevezetesen a szögektől esett sebek a kézen és a lábon, és a lándzsadöfés okozta seb az oldalon. Vannak, akiknek a tövisek okozta, valamint a korbácsolás által keletkezett sebek jelennek meg a testükön, egyes esetekben pedig a kereszt cipelése okozta sérülések tűnnek fel a vállukon. De létezik a láthatatlan stigmák jelensége is. Ez esetben csak a passió fájdalmát érzik az alanyok. Nem törvényszerű, hogy mind az öt jegy egyszerre jelenjen meg. Egyes stigmatizáltak sebei sohasem gyógyulnak be, frissek maradnak. Ami furcsa, hogy ezek nem fertőződnek el és nem hegesednek be, sőt, kellemes illatot árasztanak. A jegyek feltűnése és viselése történhet folyamatosan, vagy időszakosan.

Ki lehet valódi stigmata?

Ez a jelenség szorosan kapcsolódik a katolikus valláshoz és hívőihez. azonban dokumentált esetek ugyanúgy előfordultak nem katolikusok között is. A Vatikán több pontból álló jegyzetet dolgozott ki, ami meghatározza a valódi stigmák felismerését, és minden esetet ezek alapján vizsgál:

1. Tanulmányozzák a stigmatizált egyéniségét. Csak jámbor életet élő, erényes ember lehet.
2. Az igazi stigmák csak azokon a testrészeken mutatkoznak, amelyeken Jézus is viselte a sebeket.
3. A sebek különösen azokon a napokon fájdalmasak és vérzők, amelyek Krisztus szenvedésének emlékével vannak szentelve. Nevezetesen pénteken, azokban az órákban, amelyekben az üdvözítőt keresztre feszítették.
4. Soha nem gennyesednek, tiszta vért véreznek a sebek.
5. Nem nagy vérerekből jönnek, mégis bőven ontják a vért.

Csakis ezek teljesülése estén lehet valaki valódi stigmatizált.

Híres stigmatizáltak

A stigmatizáltak döntő többsége nő. A 19. század végére több mint 300 esetet jegyeztek fel, a 20. századra ez 500-ra emelkedett. Híres stigmatizáltak: Assisi Szent Ferenc, Emmerich Anna Katalin, Casciai Szent Rita, Galgani Szent Gemma, Neumann Teréz, Pietrelcinai Szent Pio, Sienai Szent Katalin. Hazánk is büszkélkedhet két stigmatizálttal, Galgóczy Erzsébet és Magyar Boldog Ilona személyében.

Assisi Szent Ferenc (1182-1226) : Az első olyan dokumentált eset, melyet a katolikus egyház autentikusan elfogad. A stigmákat 1224-ben tapasztalta első alkalommal egy víziója után. Csak halála után fedezték fel testén a jegyeket, mert igyekezett azokat mindenki elől elrejteni.

Christina von Stommeln (1312-ben meghalt): Az első stigmatizált, akit feljegyzés említ (Codex luliacensis, 1320 és 1350 között íródott). Koponyáján még mindig látható a tüskék okozta nyomok.

Sienai Szent Katalin (1347-1381): Dominikánus apácaként élte életét. Hat évesen már látomása volt, és 1375-ben a pizzai Szent Krisztina templomban a feszületet nézve 5 stigma jelent meg testén. Ezek később eltűntek, de halála után újra megjelentek. Teste romlatlan maradt.

Anne Catherina Emmerich (1774-1824): Vallásos buzgalomban élt, cselédként dolgozott a kolostorokban. 1813-ban ágynak esett, ekkor jelentek meg testén a stigmák. Fején töviskorona okozta sérülések, mellén egy vörös kereszt, kezén-lábán pedig sebek jelentek meg. Von Droste lelkész és két orvos szigorú vizsgálatnak vetették alá, melynek következtében valódinak találták stigmáit.

Neumann Teréz (1898- 1962): A leghíresebb női stigmatizált egy bajor család gyermeke, aki teljesen hétköznapi életet élt. 1918-ban egy tűzeset következtében lebénult és egy év múlva meg is vakult. Három évvel később, a Lisieux-i Szent Teréz boldoggá avatásának napján látását visszanyerte, azonban 1926. március 5-én, nagyböjt első péntekén, seb jelent meg a szíve felett. Az azt követő 32 évben minden pénteken átélte Krisztus szenvedését, és önkívületi állapotban számára ismeretlen arámi nyelven beszélt. Állapota mindig két nap múlva, vasárnap normalizálódott, ám állandó orvosi felügyelet alatt állt. 1927-ben az egyház is kirendelt mellé egy orvost és négy nővért, akik két héten át napi 24 órában figyelték. Sebei mindig ugyanolyanok voltak, méretük, állapotuk soha nem változott, nem fertőződtek el és nem kezdtek hegesedni. Jobb oldali bordáinál a seb lökésszerűen vérzett, kezei, lábai és a feje viszont folyamatosan. Végül az egyházi hatóság családi kérésre úgy határozott, hogy csak püspöki engedéllyel látogatható. 1962-ben hirtelen szívhalál következtében hunyt el.

A stigmák tudományos magyarázatai

Sok elmélet látott már napvilágot az eseményt vizsgálók között.
1935-ben Dr. Edward Hartung azt állította, hogy Assisi Szent Ferenc sebeit a kötőhártya gyulladás egy fajtája, a trachoma és a malária okozták. Az 1960-as években Dr. Oscar Ratnoff hematológus kutatta a jelenséget. Szerinte párhuzam figyelhető meg a Gardner-Diamond szindróma és a stigma között, amikor is a beteg erős érzelmi hatásra vérezni kezd. 2002-ben Daniel M.T Fessler antropológia professzor a böjtöléssel hozta összefüggésbe, véleménye szerint az extrém táplálék megvonás jelentősen csökkenti a szerotonin szintet, ami a tudatállapot megváltozásához vezet - az alanyok megcsonkítják magukat, melyre később nem emlékeznek.

További magyarázatok is születtek. Az egyik ilyen a hisztéria. Tünetei között görcsök, rángatózások, bénultság is előfordulhat. Egyesek szerint a háttérben valamilyen pszichoszomatikus betegség áll, ami fekélyek, szív és érrendszeri betegségek mellett bőrelváltozásokban, óriási fájdalomban realizálódnak. A pszichológusok különböző kísérletekkel igazolták azt, hogy az emberi elme hatalma korlátlan a test felett. A hipnózis alatt állók esetében 90 %-ban ugyanazt a jelenséget figyelték meg. Forró pénzérmét helyeztek az alanyok tenyerébe, de azt az utasítást kapták, hogy ne érezzenek semmit. Ezt követően elvégezték érmék nélkül is ugyanazzal az utasítással. Az eredmény mindkét estben az volt, hogy égési nyom maradt a tenyéren. Egyes stigmatizáltak képzelőereje olyan nagy, hogy semmi köze a csodához, csupán a tudatalatti túlzott működésének eredménye az egész.

Sokan sokféleképpen próbálják magyarázni a jelenséget. Abban viszont megegyezhetünk, hogy még számtalan elmélet fog születni. Valóban csak az extrém fantázia lenne a ludas? Még a filmipart is megihlette ez a „természetfeletti"jelenség. Ajánljuk figyelmedbe a Stigmata című filmet.

 

Szólj hozzá Te is!

OLVASS TOVÁBB!

SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL