REJTÉLY-MISZTIKA

Rejtély a Moondancer fedélzetén

Szerző:
Szabó Anna
Évente több ezer személy tűnik el nyomtalanul. A legtöbb ilyen eset aktája megoldatlanul pihen különféle archívumokban. Családtagok és barátok értetlenül állnak a történtek előtt és csak remélik, hogy valami csoda folytán egyszer fény derül az igazságra. Hasonlót remél mindenki, aki ismerte és szerette Carmel Brookes-t.

Vajon mi történt azon a bizonyos februári éjszakán 2012-ben?

Gerry Goeden, tengerbiológus éjjel egy órakor felébredt a kabinjában. A vekker ébresztette. Felöltözött és elindult a fedélzetre, hogy leváltsa élettársát, Carmelt, aki az éjszakai szolgálat első felét vállalta magára. A malájziai Langkawi-ből hajóztak Phuket felé vitorlásukon, a Moondancer 2-n. A fedélzetre érve gyanús csend fogadta Gerry-t. Carmel nem volt sehol. A férfi azon nyomban bekapcsolta a segélykérő rendszert és értesítette a parti őrséget.

Amint alaposabban körülnézett, észrevette, hogy a hajó oldaláról hiányzik két zsák és az azokat helyükön tartó horgok is. Ezt csak azzal tudta magyarázni, hogy Carmel a vízbe esett, mialatt a zsákokat megpróbálta a fedélzetre emelni. Egy tragikus baleset.

Carmel testvérét, Bill Heang-et reggel hat órakor hívta fel telefonon a légi- és tengeri mentőosztag. Csak annyit mondtak neki, hogy segélykérő hívás érkezett a Moondancer 2-ről. Biztosították arról, hogy mindent megtesznek, hogy kiderítsék, mi is történhetett pontosan. Meglepetésére és értetlenségére azonban még azon a héten tájékoztatta a konzulátus egyik képviselője, hogy semmit nem tudnak tenni az ügyben, mert nővére eltűnését nem jelentették hivatalosan a thaiföldi rendőrségnek. Bill-nek nem volt más választása, mint hogy maga jelentse be Carmel eltűnését lakóhelyén, az ausztráliai Brisbane-ben.

A családot és a barátokat sokkolta az eset

Lisa Brookes, Carmel mostohalánya a történtek után röviddel apjától tudta meg a hírt. Gerry azonban furán szűkszavú volt: „Rossz hírem van. Carmel a tengerbe veszett." Megadott egy számot és azt mondta, hogy nem tud tovább beszélni, mert lemerült a telefonja. Amikor a lány később megpróbálta visszahívni apját, azt az üzenetet kapta, hogy a megadott szám nem létezik.

Lisa jó kapcsolatban volt mostohaanyjával, aki korábban az ausztrál külügyminisztérium munkatársa volt. Lisa szerint különösen jó kondícióban volt és emellett nagyon gyakorlott és óvatos vitorlás hírében állt. Többször említette, hogy rettegett attól, hogy egyszer a vízbe esik és Lisa éppen ezért nehezen tudta elképzelni, hogy bármilyen gondatlanságot vagy könnyelműséget engedett volna meg magának a fedélzeten.

Kételyek és kérdések

Nem csoda hát, hogy Carmel eltűnésével kapcsolatban több kétely és kérdés felmerült. Például az, hogy a páros miért tartott éjszaka őrséget, amikor az csak vitorlásversenyeken szokásos. Nem lett volna egyszerűbb és logikusabb, ha lehorgonyoznak valahol és nyugodtan töltik az éjszakát? Az is furcsa - mi több, gyanús - hogy Carmel teste nem vetődött partra, holott a baleset mindössze 100 kilométerre történt Phuket városától.
És volt még valami...

Nem ez volt az első eset, hogy Gerry Goeden-t hasonló tragédia érte. Első felesége, Ellen Goeden 1984 januárjában tragikus balesetben vesztette életét: egy szikláról zuhant le a Barron River Gorge-ban, miközben férjével páfrányt szedtek. A halottkém nem állapított meg gyanús körülményt. Jelentésében a következőket írta: „Az elhunyt a 10 méter magas szikla tetején állt, amikor váratlanul megcsúszott, leesett a szikláról és a mélybe zuhant. Mire férje a helyszínre ért, az áldozat nem mutatott életjeleket." Goeden akkorra már ismert tengerbiológusként dolgozott. Több projektet vezetett dél-kelet Ázsiában és blogot is írt. 2003 áprilisában az ügyészség úgy döntött, hogy nem emel vádat a férj ellen.

Néhány évvel később Gerry megismerkedett Carmel Brookes-szal, akivel egy vitorlás vállalkozásba fogott az ausztráliai Airlie Beach-en. 2007-ben áthajóztak Penangra és ott telepedtek le. Üzletük, a Whitsunday Escape virágzott és több ingatlanuk is volt, amiket a rendőrség alaposan átkutatott a nyomozás során. Sajnos semmi említésre méltót nem találtak. Gerry és Carmel ismerőseit, barátait és családtagjait is többször kihallgatták, eredmény nélkül.

Az esetet legutóbb az Australian Weekly Magazin említette meg. A cikk záró sorai szerint Carmel Brookes eltűnése meg nem oldott ügyként került dokumentálásra a thaiföldi és queenslandi hatóságok aktájában.

 

Szólj hozzá Te is!

OLVASS TOVÁBB!

SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL