REJTÉLY-MISZTIKA

Alcatraz - A kísértetjárta börtön rejtélye

Szerző:
Szabó Anna
Az Alcatraz sziget a San Francisco-öböl közepén helyezkedik el, Kalifornia államban. Eleinte elhelyezkedése miatt egy világítótorony otthona volt, később katonai erődítményként üzemelt. Hírhedt hírnevét azonban az utolsó, 1963-ig tartó, börtön mivoltával érdemelte ki. Itt tartották fogva a maffia kulcsfiguráit, de állítólag a szellemek sem kerülik el a szigetet.

Az épület napjainkban összesen 336 üres cellával rendelkezik. Már évente több, mint egymillió turistát vonz a világ legszigorúbb, használaton kívüli börtöne. Amióta 1986-ban megnyitották a látogatók előtt, sokan számoltak be természetfeletti eseményekről, és nem egyszer láttak szellemeket is. Nem csoda, hiszen fennállása során nyolc elítéltet gyilkoltak meg társai a börtön falai között, öten öngyilkosságot követtek el, hat rabot szökési kísérletük közben lőtték le az őrök, ketten ennél tovább jutottak, ők megfulladtak úszás közben. Továbbá tizenöten hosszú büntetésük miatt természetes halált haltak. Ám sokan azt állítják, hogy a szigeten sokszor hallott földöntúli sikolyok csak a sziget körül élő fókák által hallatott hang visszhangzásából ered.

A leghírhedtebb fogvatartott kétség kívül az ismert maffiavezér, Al Capone volt. 1934-ben szállították át a börtönszigetre az addigi fogva tartása helyeként szolgáló atlantai börtönből. Egészen 1939-ig tartották fogva, ekkor meggyengült egészségügyi állapota miatt szabadon engedték. Amíg a börtön fogságában volt, már immunrendszerét legyengítette a szifilisze, amiben szenvedett. Részleges bénulása miatt enyhítésben részesült, így megengedték, hogy bendzsóján játszon a börtön zuhanyzójában. Miután kiengedték, rá évekre az egyik parkőr bendzsózenét hallott, ami pont az érintett zuhanyzóból szólt. A parkőr nem ismerte Al Capone ezen hobbiját, amit a börtön falai között is művelt, ezért csak dokumentálta az eseményt. Kereste a hang forrását, ám soha nem találta meg. Később kiderült, hogy a látogatók, valamint a börtönőrök is hallották a zenét, ami szerintük a börtön falaiból származott. Mivel más magyarázatot nem találtak, így kijelenthetjük, hogy így kísértett Al Capone szelleme Alcatraz-ban.

Egy másik elhíresült rab Robert Stroud, aki erőszakos viselkedése miatt több börtönben is megfordult, mire áthelyezték a szökés biztos Alcatrazba, így megúszta az először kiszabott halálbüntetést. Ő az „Alcatraz madarásza"-ként tett szert hírnévre, hiszen még börtönbe kerülése előtt könyvet írt a kanárikról. Állítólag engedélyezték neki, hogy a börtön falain belül tarthasson madarakat – úgy gondolták, ezzel enyhíteni tudnak az amúgy rendkívül antiszociális ember természetén. Stroud kihasználta kivételes helyzetét, és a madarai kalitkájában sokszor rejtett el tiltott tárgyakat. 1942-ben kezdte meg büntetését, de halála előtt 1959-ben azonban már átszállították egy komolyabb börtönkórházba, ahol 1963-ban halt meg. Ekkor állítólag az egykori cellájában furcsa események történtek, sőt, többször látni is vélték az egykori hírhedt elítéltet.

Szólj hozzá Te is!

OLVASS TOVÁBB!

SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL