KÖZÉRZET

Őssejt - A biztonság forrása

Szerző:
Szabó Anna
Minden anya megtenne bármit, hogy biztonságban tudhassa gyermekét. Már a várandósság alatt meg kell hoznunk egy fontos döntést, ami véleményem szerint, inkább anyagi helyzettől függ, nem pedig annak hasznos, vagy haszontalan voltától. Ez a dilemma a köldökzsinórvér levételével és az abból kinyerhető őssejtek tárolásával kapcsolatos.

Az őssejtek és a gyűjtési folyamat

Az őssejtek olyan sejtek, melyekből – elvileg - az emberi szervezet bármely sejttípusa létre hozható. A köldökzsinórvérben nagy koncentrációban megtalálhatóak, így születéskor veszi le az orvos vagy a szülésznő. A köldökzsinór átvágása után, de még a méhlepény világra jövetele előtt, a köldökzsinór artériákból vagy vénából veszik. Gyűjtése fájdalom és kockázatmentes mindkettőtökre nézve és kb. 5 percet vesz igénybe. Az anyukától még vért vesznek mikrobiológiai vizsgálat céljából. A szülők a gyerek születése előtt kapnak egy lezárt, steril készletet az őssejtbanktól, ennek része a hűtőtáska is, amelyben tárolják a vért. A folyamat végeztével az orvos visszaadja a szettet, melyet 36 órán belül el kell juttatni az arra szerződött intézménybe. Ez történhet személyesen, vagy egy speciális vérszállító segítségével. A laborba érkezés után azonnal megkezdik a minta mennyiségi és minőségi értékelését, valamint az analízist. A lehető legtöbb őssejt kinyerésére, annak életképes lefagyasztására és hosszú távú megőrzésére törekednek, így ezek a minták akár több száz évig is eltarthatóak.

Mire jó?

A legfontosabb kérdés persze, hogy mire is jó az őssejt? Ma nagyjából nyolcvan olyan betegség van, amire fel lehet használni az eltárolt őssejteket. Tévhit, hogy mindentől megvédi majd a gyermeket, jelenleg ugyanis csak a hematológiai betegségek kezelésében jöhet szóba az őssejt beültetés. Leginkább a leukémia esetén használható eredményesen, de csak olyan, másik személytől származó őssejttel, akiknél megfelelő hasonlóság mutatkozik az antigének tekintetében - elsősorban rokonok, testvérek.

Miért kell más őssejtje, ha rendelkezésre áll a saját?

Jogos a kérdés! Ennek elég nyomós oka van, ugyanis a szakértők szerint már az őssejtekben meglehet a genetikai káros módosulás. Magyarországon eddig három olyan transzplantációt végeztek, amelynél őssejtbankos mintát használtak fel. Mindhárom beavatkozást Miskolcon végezte el dr. Nagy Kálmán professzor. A tudósok folyamatosan vizsgálják az őssejt működését és kutatják annak szélesebb körben való felhasználásának lehetőségét. A jövőben ennek segítségével több betegség és állapot gyógyítható lesz, de ez még sajnos messze van!

Magánbankok kontra közösségi bankok

Magyarországon 2002 óta van lehetőség az őssejt levételére és tárolására. Számos olyan intézmény működik, ahol szerződést köthetsz a tárolásra, melyet a választott bankkal a várandósság alatt bármikor megtehetsz, de érdemes a 30-34. hétig megtenni. Különböző konstrukció közül választhatsz, van részletfizetési lehetőség és évenkénti díjbefizetés is. Ezekről a lehetőségekről és a különböző feldolgozási eljárásokról is tájékozódj, mielőtt döntést hozol, hiszen óriási különbségek vannak az egyes intézmények által nyújtott szolgáltatások, valamint az árak között.

Az árak meglehetősen széles skálán mozognak, 200 és 600 ezer forint körüli összeggel kell számolni. A szerződés 20 év múlva lejár, akkor döntened kell arról, hogy a mintát továbbra is tároltatod, megsemmisítteted, vagy pedig felajánlhatod a köz javára. Számos közpénzekből támogatott közösségi őssejtbank létezik a világban, amelyek körülbelül úgy működnek, mint egy vérbank. Hazánkban is elindult a kezdeményezés ilyen típusú intézmény létrehozására. Az lenne a megoldás, hogy közösségi őssejtbankot hozzon létre az állam, ahová bárki önkéntes alapon, ingyen és anonim módon leadhatná a köldökzsinór-őssejteket, és ahonnan potenciálisan bárki kaphatna sejteket. Probléma esetén nagyobb lenne az esély donort találni, gyógyításuk pedig nem az anyagiaktól függne.

Megéri?

Kevés szülő tudja, hogy a meglehetősen borsos áron tároltatott köldökvér mennyisége csak egy kis súlyú, pár hónapos csecsemő részére lenne elegendő. Hiába tárolják a sejteket 20-25 évig, a gyermek legtöbbször néhány év alatt „kinövi" a mennyiséget. Inkább testvérek és rokonok körében használható fel, nem pedig saját célra. Magyarországon még sohasem történt meg privát köldökvérből nyert őssejt saját célú beültetése, az egész világon pedig csak 10 esetben volt rá példa. Ráadásul alkalmazásuk még elég gyerekcipőben jár. Őssejtek az egészséges felnőttek szervezetéből, a csontvelőből is kinyerhetők.

Mindezek ellenére veszíteni valód nincs, ha mégis a levétel mellett döntesz. Az orvostudomány egyik legdinamikusabban fejlődő ágazata az őssejt kutatás.
Jómagam is be akartam biztosítani a gyermekemet, mikor megszületett, levetettem és nem bántam meg, mert bízom a kutatásokban. De senki ne érezze magát egy percig sem rosszul azért, mert nem tette vagy teszi meg!

 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL