KÖZÉRZET

Varázsold át a mindennapjaidat pitypangmézzel!

Szerző:
Szabó Anna
Még lehet szedni, még sárgállik a kert. Akkor a legjobb, amikor frissen nyílt, csupa virágpor. Ettől a virágtól energia szökken a napokba, vitamin a szervezetbe és méz a csuporba.

Zsibavirág – így hívta a nagyanyám. Aztán később hallottam a gyermekláncfű elnevezést, de az „igazi" neve, a pongyola pitypang tetszett a legjobban, amikor már ki tudtam mondani és vicces ritmusban pattant fel a p hang. Bár nem értettem mi köze van a pongyolához, de legalább értelme volt. Csokorba szedtem, koszorút fontam, kifolyt a tejes nedve, ragadtam, ez nem tetszett. De a szöszke „feje" már igen, amellyel bárkit lehetett üldözni, „lefújni" és utána sikongatva rohanni... de rég is volt. Sosem gondoltam volna, hogy ez a napsugaras virág egyszer mézként kerül az asztalomra.

Indulj el virágot szedni!

Az igazi varázslat ott kezdődik, hogy nosztalgiával telten elindulunk pitypangot gyűjteni. Egy fonott kosárral a karunkon élvezzük a romantikát, a harmóniát. De figyeljünk a méhecskékre, ne zavarjuk őket dologidőben, mert ez fájdalmas találkozás is lehet. Élvezzünk ki minden percet, egy kicsit szimatoljunk, érezzük a kesernyés illatot, ám a legerősebb impulzust mégis a szemünk kapja. A sárga szín energetizál, jókedvre derít. A virágszedés kikapcsol a napi rutinból, relaxál, akár egyedül, akár társaságban vagyunk. Beszélgethetünk, kellemes időt tölthetünk gyermekeinkkel, főként a kislányok szeretik. Nem csokrot készítünk, csak a virágfejre van szükségünk. Ha a tejnedv kicsordul, sebaj, például szemölcsre kifejezetten gyógyír. Ügyeljünk, hogy minél kevesebb virágport veszítsünk.

A varázslat a konyhában folytatódik

Az igazi, szemnek is gyönyörködtető látvány azonban mégis csak az, amikor aranysárga mézzé varázsoljuk gyűjteményünket. A virágfejeket lábosba tesszük, épp annyi vizet engedünk rá, hogy ellepje, elkezdjük főzni alacsony lángon, és amikor már színesedik a víz, akkor leszűrjük, hagyhatjuk állni is, majd citromot teszünk bele, és cukorral sziruppá főzzük. Sárga, mézállagú csodaszert kapunk. Lehet bármilyet használni, de legjobban a „sima" répacukor varázsolja elő nekünk az összetéveszthetetlen pitypangméz ízt. Az arányokat legjobb kikísérletezni.

...és végül reggelinél

Amikor kenyerünkre kenjük, vagy a teánkba csorgatjuk, szétfut a szánkban, ahogy egymásra mosolygunk, mint cinkos mézalkimisták – ekkor megy végbe a varázslat teljes körű, jótékony, gyógyító hatása.

Hosszú a lista áldásos hatásairól

A- C- B- D- vitaminkincseket rejt. Vasban, mangánban, magnéziumban, cinkben, szilíciumban felettébb gazdag. Néhány kiemelten fontos tény, amit jó, ha tudunk:
- Nagyon jó méregtelenítésre,
- Tisztítja a vért,
- Szabályozza a vércukor szintet,
- Még a fogyásban is a segítőtársunk, mert fokozza a szénhidrátbontó enzimek termelődését.
A virága nagyon gazdag lecitinben, amely az emlékezőképességet erősíti. Fontos odafigyelni arra, hogyha epeproblémáink vannak, akkor óvatosan használjuk! Mellékhatása nem ismeretes, terhes nők is fogyaszthatják.

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL